actueel

Eenzaamheid ontmaskeren in Ridderveld

Een blik achter de voordeuren van Ridderveld door de sociaal makelaar in de wijk

Zo’n 80 mensen verzamelden zich in de wijk Ridderveld in Alphen aan den Rijn om van elkaar te leren en na te denken over een aanpak voor eenzaamheidsproblematiek in de wijk. Zoals in veel wijken, heeft eenzaamheid hier vele gezichten. Eenzaamheid treft bijvoorbeeld ouderen, jongeren, allochtone vrouwen en alleenstaanden van 30 tot 40 jaar. Met deze eerste bijeenkomst, georganiseerd door het Achterstandsfonds en het Wijknetwerk Ridderveld, is een tipje van de sluier opgelicht en een voorzichtige verkenning gedaan voor de aanpak van eenzaamheid in de wijk. 

Jan Willem van de Maat lichtte vanuit Movisie het rapport toe ‘Wat werkt bij eenzaamheid?’. In het rapport worden fasen van vereenzaming en oplossingsrichtingen uitgewerkt, op basis van een uitgebreide studie naar wat er zoal bekend is over eenzaamheid. Eenzaamheid is het proces van vereenzaming dat steeds erger wordt, tenzij er factoren zijn die de opwaartse spiraal activeren. Daarin kan de persoon in kwestie zelf een hele hoop doen maar is een zetje in de rug vaak nodig. Hoe langer vereenzaming duurt, hoe moeilijker het wordt om het tij te keren. Vroege signalering en aanpak zijn daarom belangrijk. Dat erkennen ook de professionals in de wijk en daarom zijn zij in groten getale aanwezig bij deze bijeenkomst.

In het tweede programma onderdeel is in kleine groepen dieper ingegaan op eenzaamheidsproblematiek bij ouderen, jongeren, allochtone vrouwen en alleenstaanden van 30 tot 40 jaar. Bij elke groep is een professional aangesloten die de doelgroep goed kent. Er wordt gesproken over de omvang en de verschijningsvorm van het probleem, over mogelijkheden en behoeften van de doelgroep. De centrale terugkoppeling laat goed zien hoe veelkleurig de doelgroepen en de mogelijke oplossingen zijn. Eén van de conclusies: een goede oplossing is altijd maatwerk. 

De wijk: een heel netwerk
Wijknetwerk Ridderveld is erg actief om onderlinge bekendheid en wijkgericht werken te bevorderen. Met resultaat: de wijkborrels en themabijeenkomsten worden goed bezocht door de professionals. De bedoeling van de bijeenkomsten is dat professionals die zich inzetten in de wijk Ridderveld op de hoogte zijn van elkaars werk, en, belangrijker nog, elkaar kennen en weten te vinden als dat zinvol is. Op de bijeenkomst over eenzaamheid wordt zichtbaar hoeveel spelers zich in het veld bevinden: huisartsen, thuiszorg, gemeente, wijkpolitie, TOM in de buurt, een sociaal makelaar, vele vrijwilligers. Het is een heel leger van professionals dat er de schouders onder wil zetten om eenzaamheid in de wijk aan te pakken!

Het achterstandsfonds
Het achterstandsfonds ondersteunt huisartsenpraktijken in achterstandswijken om de kwaliteit van huisartsenzorg te bevorderen. Het fonds in Leiden-Noord en Alphen aan den Rijn wordt gecoördineerd door Reos adviseur Marieke van Schie. Er zijn twee speerpunten waar het fonds zich hard voor maakt: zorgverbetering bij patiënten met lage gezondheidsvaardigheden en samenwerking van de huisarts met het sociaal domein. Deze speerpunten sluiten zo mooi aan bij de doelstelling van de werkgroep Wijkgericht werken in Ridderveld dat is besloten om samen op te trekken in Ridderveld. 

Echte verandering te bewerkstelligen kun je niet alleen en kan ook niet in één bijeenkomst. Hoe en wanneer vervolg gegeven wordt aan de bijeenkomst is nog niet besloten, maar dat eenzaamheid nog niet van de gezamenlijke agenda kan, daar is iedereen het over eens. Deze eerste bijeenkomst van bewustwording en verkenning is mooie een eerste stap de weg van de verbetering

Top