Bekijk de status van onze lopende projecten en programma's
Welkom op onze portfolio pagina! Bekijk hier de status van onze actieve projecten, programma's en allianties in de regio's Amstelland, Haaglanden, Haarlemmermeer, Zuid-Holland Noord en Midden-Holland. Lees over de doelen, aanpak, resultaten, rolverdeling en toekomstplannen van Reos en de betrokken partners. We nodigen uit om meer te ontdekken en contact op te nemen met onze adviseurs voor vragen, input of verdere kennismaking. Veel leesplezier!
PS Meer weten over wat we in 2023 hebben gedaan? Bekijk ons jaaroverzicht.
Reos werkt voor de regio’s Amstelland, Haarlemmermeer, Midden-Holland, Haaglanden en Zuid-Holland Noord. Elke regio kenmerkt zich door een andere organisatiegraad en dynamiek en heeft een andere vraag naar dienstverlening. Om goed te kunnen aansluiten op de wensen van onze opdrachtgevers en samenwerkingspartners heeft Reos regiocoördinatoren aangesteld.
Ondersteunen programma’s Amstelland Zorg
Financier: Zorg & Zekerheid
Samenwerkingspartner: Amstelland Zorg
Laatst bijgewerkt op: 28 oktober 2024
Regio-organisatie Amstelland Zorg werkt samen met Reos om de effectiviteit van haar programma's te verbeteren. Vanwege de toenemende en complexere vraag naar zorg, met name op het gebied van ouderenzorg en geestelijke gezondheidszorg (GGZ), is er behoefte aan een versterkte ondersteuning bij het beheren en uitvoeren van programma’s. Er is behoefte aan een gestructureerde ondersteuning voor programmamanager Elianne Vink, zodat de voortgang van projecten versneld kan worden en de kwaliteit van zorg kan verbeteren.
Wat is onze opdracht?
Reos biedt inhoudelijke en organisatorische ondersteuning aan de programmamanager ouderenzorg van Amstelland Zorg. De ondersteuning bestaat uit het aanpakken van knelpunten, maken van plannen van aanpak, ontwikkelen van hulpmiddelen, oppakken van deelprojecten, en het leveren van gevraagd en ongevraagd advies.
Wat levert het project op?
De ondersteuning van Reos zorgt voor een efficiëntere uitvoering van opdrachten, waardoor de programmamanager ontlast wordt. Op deze manier wordt de voortgang van projecten en dus de zorg gewaarborgd. Professionals krijgen toegang tot praktische hulpmiddelen wat hen beter helpt om in te spelen op complexe zorgvragen.
Tijdpad
Elianne en Kirsty, Programma adviseur bij Reos, stemmen wekelijks af welke werkzaamheden opgepakt kunnen worden. Hier vindt ook een eventuele evaluatie op de geleverde producten plaats. In het vierde kwartaal overleggen opdrachtgever en klant om de samenwerking te evalueren en de koers voor het komende jaar vast te stellen. Een aantal concrete ondersteuningsopdrachten zijn als volgt:
Q1 2024:
- Projectplanning huisartsengeneeskundige zorg bij kleinschalige woonvoorzieningen.
- Ondersteuning en advisering bij de workshop “Krachtig naar Tachtig".
- Creatie van een Padlet-omgeving rondom de Wet Zorg en Dwang (Wzd).
Q2 2024:
- Opstellen van de factsheets ‘Mentale Gezondheid 2024’ gebaseerd op een uitgezette enquête.
- Format stappenplan regionale Wzd-functionaris.
- Beoordeling van de "brief beoordeling stappenplan door regionale Wzd-functionaris".
Q3 2024:
- Opstellen factsheets ‘Mentale Gezondheid’ 2023 en vergelijking met 2024 maken voor een presentatie.
- Analyseren evaluatie POH en dit in een presentatie zetten incl. grafieken en tabellen.
- Overzichtelijke samenvatting van het convenant ‘Samenwerking MGZ’ en het opstellen van randvoorwaarden vanuit het perspectief van de huisarts.
Contactpersoon
Snelle toets & IZA aanvraag schrijven
Samenwerkingspartner: Amstelland Zorg
Laatst bijgewerkt op: 24 oktober 2024
Het Integraal Zorgakkoord (IZA) heeft als doel de zorg voor de toekomst goed, toegankelijk en betaalbaar te houden. De visie op de eerstelijnszorg in 2030 geeft aan dat er in 2030, in elke regio een regionaal eerstelijnssamenwerkingsverband is, waarin de verschillende eerstelijnsdisciplines gemandateerd en met draagvlak vanuit de eigen monodisciplinaire regionale organisaties zijn vertegenwoordigd. Amstelland Zorg wil om dit doel te bereiken een IZA-aanvraag doen voor de nodige middelen.
Wat is onze opdracht?
Reos is gevraagd om een snelle toets te schrijven en, na goedkeuring, de IZA-aanvraag verder uit te werken. Onze rol als gangmaker is het schrijven en faciliteren van dit proces. We werken in opdracht van Amstelland Zorg en stemmen af met relevante partners zoals Huisartsencoöperatie Amstelland (HCA), FysioZorgAmstelland (FZA), Zorggroep Apothekers Amstelland (ZAA), Diëtisten Netwerk Amstelland (DNA) en Zorg en Zekerheid. Deze samenwerking is essentieel voor een succesvolle uitvoering van de plannen.
Wat levert het project op?
Met het schrijven van de IZA-aanvraag voor Amstelland Zorg zijn wij ervan overtuigd dat we samen met zorgverzekeraars en andere partners een significante impact kunnen maken op de toekomst van de zorg in onze regio. Waarbij we streven naar:
- Een versterking van de multidisciplinaire samenwerking in de eerste lijn.
- Een professionele, nieuw ingerichte (formele) organisatie van Amstelland Zorg.
- Innovatieve oplossingen voor capaciteitsvraagstukken en uitdagingen als gevolg van vergrijzing
- Veranderende patiëntenstromen door taakherschikking en taakdifferentiatie.
- Een digitale transformatie van zorg en bedrijfsvoering.
- Herverdeling van zorgcapaciteit om efficiënt gebruik van personeel te waarborgen.
Tijdpad
- Q3 2024: Indienen van de snelle toets (begonnen in juli-augustus).
- Na Q3 2024: Na goedkeuring van de snelle toets het verder uitwerken van de IZA-aanvraag en businesscase.
- Evaluatiemomenten: Periodieke evaluaties na de indiening van de snelle toets en na de eerste fase van de IZA-aanvraag.
Contactpersoon
Monica van Papendrecht
Professionaliseren netwerken Amstelland
Financier: Zorg en Zekerheid
Samenwerkingspartners: Zorggroep Apotheken Amstelland (ZAA), Diëtisten Netwerk Amstelland (DNA)
Contactpersonen: Kenny van Deventer (ZAA) en Lonneke de Bruyne (DNA)
Laatst bijgewerkt op: 17 april 2024
Twee sleutels voor goede paramedische en farmaceutische zorg in de regio Amstelland zien wij in krachtige organisaties en netwerken. Netwerken zouden zich hiervoor moeten ontwikkelen op het gebied van bestuur en samenwerking, binnen én buiten het netwerk. Reos ondersteunt de netwerken Zorggroep Apotheken Amstelland en Diëtisten Netwerk Amstelland hierbij.
Wat zijn onze doelen?
Met dit project willen we bereiken dat de netwerken zich ontwikkelen tot professionele netwerken. Doel is om de organisatiegraad te verhogen en te zorgen dat zorgverleners zich betrokken voelen bij het netwerk. Daarnaast moeten de netwerken effectief samenwerken met andere organisaties.
Wat levert het op?
Resultaten ZAA:
- Het bestuurlijk overleg bij de ZAA is verder ontwikkeld.
- Er is een meerjarenplan voor 2023-2025 gemaakt.
- Het meerjarenplan is vertaald in een actieplan voor het jaar 2023.
- Meerjarenplan & actieplan zijn besproken in de Regionale Kwaliteitsoverleggen (RKO’s) en met de relevante stakeholders.
- Een advies over structuur en bekostiging is opgeleverd.
- Bestuur heeft advies overgenomen en is bezig met implementatie.
- Er zijn afspraken gemaakt over structurele ondersteuning met een partij.
- Plan van aanpak m.b.t. IZA en Visie eerstelijnszorg 2030.
Resultaten DNA:
- Het netwerkoverleg bij het DNA ontwikkelt zich verder door samenwerking aan te gaan met andere partijen (zoals de STAZ en collega-paramedici).
- De deelnemers van het DNA ontwikkelen zich in hun rol bij de werkgroepen van de STAZ, de interne afstemming en terugkoppeling binnen de eigen groep en het vertegenwoordigen van hun stem buiten het DNA.
- Het netwerk is door Reos geïnformeerd over de laatste stand van zaken van het landelijke programma 'Organisatiegraad Paramedische Zorg'.
Wat is onze rol?
- Reos heeft de begeleiding gedaan bij de ZAA bij het totstandkomingsproces v van een meerjaren-en actieplan. Daarnaast hebben we geadviseerd bij bestuursvergaderingen. Reos begeleidt de sessies met betrekking tot Visie eerstelijnszorg 2030 en IZA.
- De rol van Reos bij DNA is sparringpartner en adviseur.
Wat staat er de komende periode op de agenda?
De ondersteuning van de ZAA met betrekking tot het meerjarenplan en structuur is afgerond. Wel ligt er nog een vraag voor ondersteuning bij de consequenties van het IZA voor de ZAA. Een plan van aanpak is hiervoor uitgewerkt. De sessies gaan van start in mei/juni.
Contactpersoon
Jan Kamp
Wijkgericht werken Amstelland
Financier: Zorg en Zekerheid en eerstelijnszorg partijen
Klant: Alliantie Ouderenzorg
Contactpersoon klant: Jacomien de Jong
Laatst bijgewerkt op: 24 oktober 2024
Bij Wijkgericht werken in Amstelland worden twee keer per jaar een bijeenkomsten georganiseerd. Deze (informatieve) bijeenkomsten zijn gericht op professionals uit het sociaal en medisch domein en dragen bij aan een verbeterde zorg voor ouderen in de wijk. Het doel is om de kwaliteit van zorg en ondersteuning voor (kwetsbare) ouderen in Amstelland te verhogen door middel van effectieve samenwerking en informatie-uitwisseling.
Wat is onze opdracht?
Onze rol als gangmaker is om als projectsecretaris het operationeel overleg te ondersteunen en optimale bijeenkomsten te organiseren die gericht zijn op multidisciplinaire samenwerking rondom ouderen. Andere belangrijke spelers in dit proces zijn relevante netwerkpartners in het sociaal domein, het medisch domein en andere betrokken velden die bijdragen aan het welzijn van ouderen.
Wat levert het project op?
Concrete resultaten/producten:
- Meer kennisoverdracht over relevante thema's en uitdagingen.
- Verbeterde uitwisseling en verbinding tussen netwerkpartners.
- Concrete samenwerkingsafspraken die zijn gemaakt tussen professionals in de wijk.
- Georganiseerde bijeenkomsten die gericht zijn op verschillende thema's, zoals ‘Positieve Gezondheid' en zorg voor diverse culturele achtergronden.
Deze resultaten dragen bij aan betere samenwerking en zorg voor de doelgroep in de wijk, wat uiteindelijk ten goede komt aan de kwaliteit van leven van de ouderen in de wijk.
Tijdpad
- Q1 2024: Organisatie van de bijeenkomst ‘Positieve Gezondheid: communiceren in dezelfde taal’ op 2 april 2024.
- Q2 2024: Operationeel overleg in mei met opdrachtgevers om de verbinding tussen beleid en thematafel ouderen te borgen.
- Q3 2024: Voorbereiding van de bijeenkomst op 10 oktober 2024 over zorgvragers van diverse culturele herkomsten.
- Q3 2024: Evaluatie van bijeenkomsten na uitvoering om verbeterpunten en nieuwe thema's in kaart te brengen.
Contactpersoon
Kirsty van der Geest
Reos werkt voor de regio’s Amstelland, Haarlemmermeer, Midden-Holland, Haaglanden en Zuid-Holland Noord. Elke regio kenmerkt zich door een andere organisatiegraad en dynamiek en heeft een andere vraag naar dienstverlening. Om goed te kunnen aansluiten op de wensen van onze opdrachtgevers en samenwerkingspartners heeft Reos regiocoördinatoren aangesteld.
Gezond en Gelukkig Den Haag
Financier: Verzekeraar CZ
Samenwerkingspartner: Gezond en Gelukkig Den Haag, een netwerkorganisatie met in het kernteam LUMC, Gemeente Den Haag, Vereniging Transmurale Zorg, Verzekeraar CZ, GGD Haaglanden, Reos
Laatst bijgewerkt op: 12 september 2024
Het samenwerkingsnetwerk Gezond en Gelukkig Den Haag (GGDH) richt zich op een zo gezond en gelukkig mogelijk leven voor alle inwoners van Den Haag. Dit is belangrijk, want de verschillen in gezondheid tussen de Haagse wijken zijn groot. Vele organisaties uit zorg en welzijn en burgerinitiatieven hebben zich inmiddels bij GGDH aangesloten.
Dit netwerk maakt de beweging van ziekte en zorg naar gezondheid en gedrag en mens en maatschappij. Daarbij streeft iedereen dezelfde doelen na: het bieden van duurzame medische en sociale zorg, het voorkomen van gezondheidsproblemen door vroege signalering, het beheersen van de kosten én zorgen voor voldoende en gemotiveerde zorg- en welzijnsmedewerkers.
Dit doen we door aan te sluiten bij de kracht en dynamiek van de wijk en in te zetten op verbinding van sociaal en medisch domein. Zo komen we tot passende zorg en ondersteuning, waarbij preventie veel problemen kan voorkomen.
Wat is onze opdracht?
Reos is als gangmaker betrokken bij het opbouwen van het netwerk en de visie van GGDH. Belangrijke andere spelers zijn zorginstellingen, welzijnsorganisaties en burgerinitiatieven die samen de beweging van GGDH ondersteunen. Reos draagt bij aan organisatie en inhoud van 4-jaarlijkse Breed Overleggen, sluit aan bij versnellingstafels en werkt aan thema’s van GGDH.
Daarbij ligt de focus op versterking van de samenwerking van medisch en sociaal domein en leefstijl als medicijn. Zo dragen we bij aan uitrollen en verder professionaliseren van groepsconsulten in Zuidwest. Ook werken we aan verdere invulling van de samenwerking met internationaal netwerk Cities for Better Health.
Wat levert het project op?
- De aanpak van de wijkbruggenbouwer in Laak als onderdeel van de zogenaamde Preventiecoalitie heeft inmiddels vorm gekregen in de zogenaamde wijkpreventieaanpak. Deze is sinds 2024 geborgd bij GGD Haaglanden en vindt als onderdeel van de Haagse Preventieaanpak een weg naar andere wijken.
-
Reos draagt bij aan organisatie van bijeenkomsten (Breed Overleg) voor professionals en bestuurders uit zorg en welzijn, bewonersinitiatieven en beleidsmakers. Deze bijeenkomsten zorgen dat mensen uit verschillende domeinen elkaar beter leren kennen en weten te vinden. Dit leidt tot domeinoverstijgende inhoudelijke samenwerking én inhoudelijke verdieping op de besproken thema’s.
- Reos draagt bij aan communicatie met onder andere een nieuwsbrief, LinkedIn-pagina en verslagen van bijeenkomsten. Communicatie versterkt de impact van het programma en vergroot de betrokkenheid van partijen.
- Vanuit de Preventie- en Systeem tafel dragen we bij aan structurele oplossingen voor Den Haag, gericht op preventie en verbetering van (de samenwerking rond) de zorg en het sociale domein.
Tijdpad
Welke stappen zijn er gezet?
- 2020: aansluiting Reos in kernteam GGDH.
- 2020: Campagne Samen dragen we bij aan een Gezond en Gelukkig Den Haag
- 2022: Aanstelling wijkbruggenbouwer in Laak vanuit Preventiecoalitie.
- 2024: borging wijkpreventieaanpak bij GGD Haaglanden.
Wat zijn de vervolgstappen?
- Q4 2024: symposium ter afronding van de Preventiecoalitie en vijfjarig bestaan van GGDH.
- Q4 2024: bezoek Cities for Better Health Denemarken.
Doorlopend:
- Bijeenkomsten preventietafel en systeemtafel
- 4 x per jaar mede-organisatie Breed Overleg
Meer informatie over dit project
- Website gezond en gelukkig den haag
- Meerjarenplan GGDH
- Breed Overleg: Gezond opgroeien in de wijk
- Breed Overleg: Jeugdpreventie = terug naar de basis
- Breed Overleg: Muren slechten, samenwerken versterken
- Video: Samen dragen we bij aan een gezond en gelukkig Den Haag
- Nieuwsbericht: GGDH sluit aan bij Cities for Better Health
- LinkedIn pagina GGDH
Contactpersonen
Rianne Kleijn
Geeta Ramsaransing
Gezond en Vitaal Ouder Worden op Scheveningen Noord
Klant: Cardia, Saffier en Respect Wonen-Zorg-Welzijn, vrijwilligersorganisatie Thuis in de Buurt, Huisartsencoöperatie SCH-2017
Contactpersoon klant: Kerngroep Scheveningen Noord
Laatst bijgewerkt op: 11 juli 2024
In een veranderend zorglandschap, is eigen verantwoordelijkheid en regie van mensen met betrekking tot hun eigen (positieve) gezondheid steeds belangrijker. Toekomstbestendige zorg vraagt om vitale gemeenschappen. Om het ontstaan hiervan te bevorderen, hebben VVT’s, huisartsen en bewoners onder begeleiding van Reos het actieprogramma Ouder Worden voor Beginners gelanceerd.
Dit meerjarige programma heeft als doel dat ouderen op Scheveningen Noord in vitale gemeenschappen leven, waar mensen zorg voor elkaar dragen en naar elkaar om kijken. Hierin kunnen zij zo lang mogelijk (zelfstandig) thuis blijven wonen, waar nodig met ondersteuning door (zorg)professionals en informele zorg van mantelzorgers of vrijwilligers.
Het programma streeft ernaar meer verbondenheid te creëren tussen bewoners onderling én tussen bewoners en zorgaanbieders. Daarbij is het vooral belangrijk dat zorgaanbieders aansluiten bij de leefwereld van bewoners.
Wat is onze opdracht?
Reos is procesbegeleider voor de kerngroep Scheveningen-Noord, met daarin naast Reos drie betrokken VVT-organisaties, vrijwilligersorganisatie Thuis in de Buurt en Huisartsencoöperatie SCH-2017.
Reos faciliteert cocreatie, verbindt betrokken partijen en stimuleert het proces. We zitten samen aan de tekentafel, om met elkaar passende oplossingsrichtingen te creëren. Op ons advies zijn daarbij ook vanaf het begin buurtbewoners betrokken.
We hebben in kaart gebracht wat ouderen zélf nodig hebben om gezond en gelukkig oud te worden in de wijk met behulp van actieonderzoek. De opgedane inzichten hebben geleid tot de ontwikkeling van het actieprogramma Ouder worden voor Beginners, waarbij buurtbewoners en wijkpartners samenwerken aan oplossingen voor vitaal ouder worden in de wijk.
Wat levert het project op?
- Betrokkenheid van buurtbewoners bij het formuleren van behoeften en wensen, wat leidt tot een verbeterde afstemming van zorg en ondersteuning.
- Actieprogramma Ouder worden voor Beginners gericht op het verbeteren van de gezondheid en vitaliteit van ouderen in Scheveningen-Noord.
- Een jaarkalender met evenementen en initiatieven vanuit co-creatie in de kerngroep die constant wordt aangepast aan de behoeften van de wijk.
- Verhoogde verbinding tussen bewoners onderling en met zorgaanbieders, waardoor de toegang tot zorg en ondersteuning verbetert.
Tijdpad
Welke stappen zijn er gezet?
- 2020: start van het project met online bijeenkomsten vanwege COVID-19. Vorming van de kerngroep en initiële visievorming.
- 2021: keuze voor participatief actieonderzoek, ondertekening van de intentieverklaring door de kerngroep.
- 2022: uitvoering van het actieonderzoek door Reos, interviews met bewoners en wijkpartners en groepsgesprekken.
- 2023: lancering van het actieprogramma Ouder worden voor Beginners en opdoen van ervaring met het actieprogramma.
Wat zijn de vervolgstappen?
- Q3 2024: bijeenkomst gericht op Positieve Gezondheid en uitwisseling tussen bewoners en professionals.
- Q4 2024: bijeenkomst over Wonen.
- Q4 2024: doorontwikkeling meerjarenprogramma Ouder Worden voor Beginners
- Q4 2024: verdere ontwikkeling van een communicatieaanpak die de beweging versterkt en betrokkenheid vergroot.
Meer informatie
- Startbijeenkomst ‘Ouder worden voor Beginners’ (adobe.com)
- Video tekenen intentiebijeenkomst actieonderzoek
- Video bijeenkomst Positieve Gezondheid
Contactpersoon
Daphne Metaal
Groepsconsulten
Financier:
Samenwerkingspartner:
Laatst bijgewerkt op: 30 oktober 2024
De (huisartsen)zorg staat onder toenemende druk, wat vraagt om efficiëntere zorg organisatie, meer gericht op preventie. Het groepsconsult focust zich op de populatie prediabetes, in de wijken met een lagere Sociaal Economische Positie (SEP).
Een populatiegerichte aanpak voor patiënten met prediabetes, met focus op gezondheid in plaats van ziekte. En een betere samenwerking tussen medische en sociale domein. Om patiënten te ondersteunen in zowel medische als sociale (zorg)vragen, wat cruciaal is voor duurzame gezondheidsverbeteringen en preventie van chronische ziekten.
Het perspectief en werkwijze verschuiven van behandeling van ziekte naar het bevorderen van gezondheid, met de nadruk op leefstijlverandering en sociale ondersteuning.
Tijdens het groepsconsult wordt het ‘brede gesprek’ gevoerd en bespreken we zowel medische als sociale gezondheidsfactoren, wat patiënten helpt een completer beeld van hun gezondheid te krijgen.
- Efficiëntere zorg en samenwerking: Integratie van medische en sociale zorg leidt tot betere samenwerking en bredere ondersteuning voor patiënten.
- Activatie van patiënten: Patiënten worden gestimuleerd om hun gezondheid actief te verbeteren en worden doorverwezen naar professionals in de wijk.
- Betere zorg en werkplezier: De integratie van sociale en medische zorg bevordert efficiënte werkprocessen en verhoogt het werkplezier van zorgverleners.
Wat is onze opdracht?
Reos heeft een adviserende en ondersteunende rol bij de uitrol van de groepsconsulten in Den Haag. We faciliteren de populatiegerichte benadering, ondersteunen het netwerk in de wijken en stimuleren de samenwerking tussen het medisch en sociaal domein.
Wij werken in opdracht van o.a. de eerstelijnszorg, Gezond en Gelukkig Den Haag en huisarts Loise Jacz-Kruithof (GezondheidvoorIedereen). Andere betrokken partijen zijn 2Diabeat, de Hartstichting, en diverse partners uit het medisch en sociaal domein.
Wat levert het project op?
- Verbinding van medisch en sociaal domein voor complete patiëntondersteuning.
- Breder gesprek over gezondheid.
- Zelfredzamere patiënten die verantwoordelijkheid nemen voor hun gezondheid.
- Efficiëntere zorg door betere afstemming op de behoeften van de patiënt.
- Duurzame gezondheidsverbeteringen in lage SEP-wijken.
- Kortere lijnen tussen professionals in de wijk.
Tijdpad
- Q1 2024: Start samenwerking met professionals, versterking van de samenwerking tussen sociale en medische zorg.
- Q2 2024: Doorverwijzing en follow-up van patiënten naar wijkprofessionals voor verdere ondersteuning.
- Q3 2024: Evaluatiemomenten om de voortgang en resultaten te bespreken.
Contactpersoon
Rianne Kleijn
H-Team 070: huisvestingsteam eerstelijnszorgprofessionals in gezondheidscentrum
Financierr: Gemeente Den Haag en CZ Zorgverzekeraar
Laatst bijgewerkt op: 25 oktober 2024
Adviseur: Kim Herders
Uit een rapportage die we maakten in opdracht van de gemeente Den Haag, Bouwstenen voor het Integraal Huisvestingsplan Eerstelijnszorg Den Haag, blijkt dat zowel eerstelijnszorgprofessionals als de gemeente Den Haag een gezamenlijke aanpak nodig vinden voor huisvestingsvraagstukken vanuit de eerstelijnszorg. Het doel? Samen toegankelijkheid van zorg garanderen.
Het H-team 070 speelt in op het toenemende tekort aan huisartsen en andere professionals, de vraag naar geschikte huisvestingsruimte en een toenemende patiëntenpopulatie. We zagen dit voorbeeld in Rotterdam, in de vorm van het H-team 010. Gemeente Den Haag, Hadoks, Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), CZ Zorgverzekeraar en Reos hebben hierop de handen ineengeslagen om een Haagse variant op te richten: het H-Team 070.
Wat is onze opdracht?
Reos wil bijdragen aan de toegankelijkheid van zorg in de regio. Geschikte huisvesting voor huisartsenpraktijken is helpend bij het verminderen van de druk op de huisartsenzorg en kan daarmee de toegankelijkheid van zorg verbeteren. Reden om ons voor ten minste 3 jaar aan het succesvol opzetten, opereren en implementeren van het H-team in de gemeente Den Haag te verbinden.
Het H-team 070 behandelt casuïstiek van Haagse huisartsen en andere eerstelijnszorgprofessionals die een gezondheidscentrum willen opzetten, geeft advies en informatie over huisvesting, ondersteunt bij knelpunten en analyseert de vraag ten behoeve van beleidsvorming. Reos heeft hierin een coördinerende rol in opdracht van de Gemeente Den Haag en CZ Zorgverzekeraar.
Wat levert het op?
- Huisartsen en andere eerstelijnszorgprofessionals die een gezondheidscentrum willen opzetten, kunnen gerichte vragen stellen en worden verder op weg geholpen.
- Analyse van de vraagstukken kan huisvestingsproblemen helpen voorkomen en de toegankelijkheid van de zorg borgen.
- Het H-team 070 draagt bij aan een beter onderbouwd beeld van de toekomstige stedelijke behoefte aan huisvesting voor eerstelijnszorg.
- De verkregen gemeenschappelijke informatie is toepasbaar in handreikingen, zorgvisies en huisvestingsplannen van deelnemende partijen.
- Vraag naar en aanbod van huisvesting voor eerstelijnszorg en welzijn worden bij elkaar gebracht.
Tijdpad
Welke stappen zijn er gezet?
- December 2023 – februari 2024: Met relevante stakeholders een verkenning uitvoeren voor oprichting en financiering van een H-team 070.
- Maart en april 2024: Oprichting van het H-team-070 inclusief de vaststelling van de bijbehorende governance structuur
- Mei 2024: feestelijke lancering H-Team inclusief website en een loket voor vragen
- Mei 2024 – heden: Verzamelen, bespreken en behandelen van ingebrachte casuistiek in een maandelijks overleg. Verdere vormgeving van het H-team.
- November 2024: Vaststelling communicatiestrategie voor verdere bekendheid van het H-team.
Contactpersonen
Kim Herders
Wessel Plugge
Participatief Actieonderzoek (PAO) Gezond Samen Leven Leidschendam-Zuid
Klant: Kerngroep Leidschendam-Zuid (bewoners, WoonInvest, Vidomes, Gemeente Leidschendam-Voorburg, Woej, SenW)
Financier: Gemeente Leidschendam-Voorburg
Contactpersoon klant: Marieke van den Berg
Laatst bijgewerkt op: 16 september 2024
Adviseurs: Daphne Metaal en Patricia Scheepers
In Leidschendam-Zuid voelen mensen zich de laatste jaren minder gezond, zo blijkt uit cijfers van de Gemeente Leidschendam-Voorburg. Samen met wijkpartners uit zorg en welzijn, de gemeente en bewoners wil Reos deze ontwikkeling ombuigen naar meer ervaren (postieve) gezondheid.
Uiteindelijk streven we naar een duurzame samenwerking tussen inwoners en de wijkpartners (inclusief Gemeente Leidschendam-Voorburg) als het gaat om het versterken van gezondheid van de inwoners. Inwoners hebben hierbij zelf een actieve rol/bijdrage voor de buurt en ervaren zelf meer (positieve) gezondheid.
Wat is onze opdracht?
Reos is door gemeente Leidschendam-Voorburg gevraagd een participatief actieonderzoek naar Gezond Samen Leven op te zetten en te begeleiden. Participatief actieonderzoek is een leuke en leerzame manier om samen kennis op te doen en gaandeweg tot gezamenlijke (verbeter)acties te komen.
Omdat we elkaar nodig hebben, zitten we vanaf de start samen aan de tekentafel, om passende oplossingsrichtingen te creëren. Op ons advies zijn daarom ook buurtbewoners vanaf het begin onderdeel van de kerngroep, samen met wijkpartners.
Met deze kerngroep is een voorlopig actieonderzoeksontwerp gemaakt en komen we maandelijks samen om het actieonderzoek uit te voeren en te bespreken wat we tegenkomen en hoe we hiermee omgaan. Zo doen we continu kennis op en leren we van elkaars perspectief.
Wat levert het project op?
Sinds de start van de kerngroep komt er steeds meer een gezamenlijke aanpak op uitdagingen in Leidschendam-Zuid. Wijkpartners kennen elkaar beter, komen elkaar ook tegen in de kerngroep en horen vanuit diverse hoeken wat er speelt. Ook de bevindingen uit de interviews uit de verschillende buurten (Aanpak Buurtgesprekken) komen op tafel.
De kerngroep kan uitzoomen en kijken hoe we co-creatie kunnen stimuleren. Hieruit volgt per buurt een actieprogramma. Omdat ook wijkbewoners deel uitmaken van de kerngroep, worden de contacten tussen de wijkpartners en bewoners (inclusief wat er speelt per buurt) intensiever en komen duidelijker in beeld.
Tijdpad
Welke stappen zijn er gezet?
- Mei 2023: start met vormgeven van een kerngroep met wijkpartners en bewoners onder leiding van Reos. Met de kerngroep zijn het voorlopige PAO ontwerp gemaakt en vanaf september zijn de eerste interviews gestart. Steeds is gekeken bij welke activiteiten in de wijk kan worden aangesloten.
- Q1 2024: werkwijze ontwikkelen Aanpak Buurtgesprekken.
- Q2 2024: start Aanpak Buurtgesprekken. Zo’n 40 inwoners hebben meegewerkt aan een interview, als basis voor het starten van de buurtgesprekken.
Wat zijn de vervolgstappen?
- Q3 2024: analyse van de 40 interviews, naar verdeling per buurt.
- Q3 en Q4 2024: sart maken actieplan aan de hand van een buurtboom, een visuele weergave van interviewresultaten. Aan de hand hiervan bepalen we prioriteiten en de acties.
- Q3 en Q4 2024: per buurt zal een duo (1 of 2 gangmakers vanuit buurtbewoners en iemand vanuit de kerngroep) en Reos betrokken zijn bij de opstart en uitvoering van de actiefase.
Contactpersonen
Daphne Metaal
Patricia Scheepers
Participatief Actieonderzoek (PAO) ’t Lien en De Rietvink
Financier: Gemeente Leidschendam-Voorburg
Klant: gemeente Leidschendam-Voorburg
Laatst bijgewerkt op: 15-02-2024
Komende 20 jaar veroudert onze samenleving, lees hier meer over op Ouder Worden 2040. Dat geeft kansen en uitdagingen, ook in de wijk ’t Lien/De Rietvink in gemeente Leidschendam-Voorburg. Dit is een vergrijzende wijk in de Gemeente Leidschendam-Voorburg. De gemeente wil zo goed mogelijk inspelen op wat zij nodig hebben om zo lang, vitaal en gezond mogelijk thuis te kunnen blijven wonen.
Daarom voert Reos een Participatief Actieonderzoek uit naar de vraag ‘Wat hebben mensen nodig om prettig oud te kunnen worden in ’t Lien/De Rietvink?’ Vanuit dit actieonderzoek hopen we een duurzame samenwerking tussen gemeente, wijkpartners en bewoners tot stand te kunnen brengen. Deze samenwerking draagt bij aan de vergroting van de ervaren gezondheid van wijkbewoners.
Wat is onze opdracht?
In opdracht van Gemeente Leidschendam-Voorburg brengt Reos in kaart wat er nodig is in ’t Lien/De Rietvink om prettig oud te worden. De methode van participatief actieonderzoek stelt mensen in staat met elkaar complexe problemen op te lossen. Perspectieven van de diverse betrokkenen maken duidelijk hoe een probleem is ingebed in het grotere systeem, hoe de gewenste situatie er uit ziet én waar kansen liggen voor positieve verandering.
We nemen hiervoor diepte-interviews af met wijkbewoners en wijkpartners, hebben in juni 2024 een grote wijkbijeenkomst georganiseerd over Blue Zones en hoe we er eentje van ’t Lien/De Rietvink kunnen maken en zijn in oktober van dit jaar gestart met een kerngroep waar op dit moment 10 wijkbewoners in zitten. In november gaan we deze uitbreiden met wijkpartners op basis van gekozen thema’s en prioriteiten.
Wat levert het project op?
Het uiteindelijke beoogde resultaat is het samen creëren van een actieprogramma, dat bijdraagt aan bewustwording over ouder worden in de wijk én ruimte biedt aan de ideeën van zorgprofessionals, bewoners en wijkpartners. Zo ontstaat een samenwerking tussen gemeente, wijkbewoners en wijkpartners ten aanzien van prettig ouder worden in de wijk.
Op dit momenten worden er nog steeds interviews afgenomen en wordt er in de kerngroep gewerkt met een – onderzoek – reflectie – actie - onderzoekscyclus gewerkt.
Tijdpad
Welke stappen zijn er gezet?
- Q4 2023: vertrouwen opbouwen & verkennen om in kaart te brengen welke professionals, organisaties, verenigingen en bewoners in de betreffende wijk actief zijn.
- Q1 – Q4 2024: looptijd onderzoek: Afnemen interviews professionals en bewoners.
- Q4 2024: Analysefase, opstart focusgroep en eerste aanzet maken actieplan.
Wat zijn de vervolgstappen?
Het participatief actieonderzoek gaat verlengd worden vanaf december. Op dit moment wordt de verlenging uitgewerkt in een tijdspad.
Contactpersonen
Daphne Metaal
Patricia Scheepers
Samen Sterk Duindorp
Financier: CZ
Klant: Repect zorg en Stichting Eykeenburg
Contactpersoon klant: Irma de Jong
Laatst bijgewerkt op: 18 september 2024
In de wijk Duindorp groeit het aantal ouderen snel. Ook is de zorgvraag van ouderen zwaarder dan in andere Haagse wijken. Duindorpse ouderen hebben vaker last van stress en eenzaamheid en overgewicht. Ook lopen zij grotere kans op angsten of een depressie. Vanwege de tekorten in de zorg neemt de druk op (zorg)professionals de komende jaren toe. Respect en Eykenburg slaan de handen ineen om ouderen zo goed mogelijk te ondersteunen, zodat zij zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen wonen.
Wat is onze opdracht?
De organisaties Respect en Eykenburg hebben in 2023 een wijkconcept opgezet, dat in 2024 wordt geïmplementeerd, geëvalueerd en bijgesteld. Het wijkconcept bevat een stappenplan voor de regieverpleegkundige in de rol van coördinator. Doel is dat zij met de oudere in Duindorp een positief gezondheidsgesprek heeft en samen positieve gezondheidsdoelen stelt, die dan na een aantal maanden samen worden geëvalueerd en waar nodig bijgesteld. Uitgangspunten zijn naast positieve gezondheid, ‘zelf als het kan, thuis als het kan, digitaal als het kan’ en waar mogelijk het aanleren van vaardigheden (reablement). Zo draagt het project eraan bij dat ouderen zelfredzamer kunnen worden en met meer levensvreugde langer thuis kunnen blijven wonen.
Onze opdracht is om als projectleider te sturen op een succesvolle implementatie van het wijkproces. En ervoor te zorgen dat dit geborgd wordt in de werkwijze van beide organisaties.
Wat levert het project op?
De beoogde resultaten zijn:
- Een toekomstbestendig wijkconcept voor ouderen in Duindorp. Dit draait om doelen stellen op positieve gezondheid, persoonsgerichte zorg- en begeleiding, vanuit een complementair aanbod van beide zorgorganisaties, met andere partijen zoals welzijn. De volgende meetbare KPI’s zijn onder andere gesteld op positieve gezondheid en zelfredzaamheid bij de ouderen die deelnemen aan het wijkproces:
- Hoe zelfredzaam vindt u uzelf op een schaal van 1-10?
- Hoe positief gezond vindt u uzelf op een schaal van 1-10?
- Een gezamenlijk team, werkend vanuit Respect en Eykenburg voor ouderen in de wijk Duindorp, biedt een complementair aanbod aan persoonsgerichte zorg en ondersteuning.
- Meting en monitoring van zelfredzaamheid.
- Communicatie en voorlichtingsmateriaal voor verwijzers en doelgroep.
- Gebruik van technologie gericht op woningaanpassing en hulpmiddelen ter bevordering van zelfredzaamheid.
Tijdpad
Welke stappen zijn er gezet?
2023
- 2023: Start opzet wijkconcept: een stappenplan voor de regieverpleegkundige als coördinator.
2024
- Q2 2024: Detailontwerp wijkconcept: met als uitgangspunten positieve gezondheid, zelfredzaamheid thuis, digitaal waar mogelijk en het aanleren van vaardigheden.
- Q2 2024: Implementatie voorbereiden: met gezamenlijk team formeren, leggen van lijnen tussen betrokken zorgprofessionals, werkprocessen op elkaar afstemmen, PR-campagne en inrichten van een gezamenlijk dossier.
Wat zijn de vervolgstappen?
- Q3 2024: Implementatie voorbereiden: De implementatiefase duurde langer dan was voorzien vanwege een tekort aan capaciteit aan wijk- en regieverpleegkundigen om de gesprekken te doen.
- Q3 2024: Team werkt: Doorstart maken vanaf 1 september tot eind oktober met het bezoeken van de cliënten volgens het nieuwe wijkconcept door wijkverpleegkundigen van zowel Eykenburg als Respect.
- Q3 2024: Zelfredzaamheidsmonitor: deelnemende ouderen meten hun zelfredzaamheid.
- Q3 2023: Evaluatie en aanpassingen: het beter laten werken van het wijkconcept zodat het opschaalbaar wordt.
- Q4 2024: Businesscase: een kosten-batenanalyse van het wijkconcept.
- Q4 2024: Borging en kennisdelen: Wijkconcept gebruiksklaar met werkinstructies en kennisdelen met de andere VVT-organisaties in de wijk.
- Q1 2025: Projectevaluatie
Contactpersoon
Monica van Papendrecht
Meer Tijd Voor de Patiënt - Training Positieve Gezondheid
Financier: Hadoks
Klant: Hadoks
Laatst bijgewerkt op: 29 oktober 2024
Het programma Meer Tijd Voor de Patiënt (MTVP) is onderdeel van het Integraal Zorgakkoord (IZA). Deze landelijke ambitie heeft geleid tot het Hadoks Regioplan MTVP. Dit plan is specifiek ontwikkeld voor de regio waarin Hadoks opereert. Praktijken kiezen hierbij voor een interventie. Hadoks heeft Reos gevraagd trainingen Positieve Gezondheid te verzorgen (voor praktijken die als interventie ‘het voeren van het goede gesprek’ hebben gekozen).
In het eerste jaar is een voorwaarde dat de praktijken zich aantoonbaar gaan ontwikkelen in anders werken en het goede gesprek met de patiënt. Hier dragen onze adviseurs in afstemming met Hadoks aan bij met de training MTVP- Positieve Gezondheid. Vanuit onze ruime ervaring met en kennis over dit gedachtegoed scholen wij huisartsen, praktijkondersteuners, verpleegkundig specialisten, doktersassistenten en praktijkmanagers in (werken met) dit gedachtengoed. Uiteindelijk doel is structurele inbedding in de prakijken, zodat er meer tijd is voor de patiënt in de spreekkamer.
Wat is onze opdracht?
Hadoks heeft Reos gevraagd mee te denken om het voeren van het goede gesprek werkend te krijgen in de (huisartsen)praktijk. Dit doen wij door het geven van trainingen MTVP-Positieve Gezondheid en advisering tijdens de implementatie in de praktijk.
De training bestaat uit twee dagdelen van drie uur en een één bijeenkomst van 2 uur (veranderen in de praktijk). Na de training begeleiden de Hadoks Praktijkadviseurs de praktijken om Positieve Gezondheid te borgen binnen de werkwijze van de praktijk (fase: implementatie in de praktijk).
Ook worden goede voorbeelden gedeeld met betrekking tot ‘anders organiseren’ in de praktijk, zoals triage tijdens een druk ochtend spreekuur of lean werken in de praktijk. Reos heeft drie gecertificeerde trainers Positieve Gezondheid in huis en werkt samen met diverse externe trainers. Er wordt intensief samengewerkt met Hadoks (Academie) om alles in goede banen te leiden.
Wat levert het project op?
In de periode november 2023 – juni 2025 zullen rond de 300 deelnemers getraind zijn in het werken vanuit Positieve Gezondheid. Voor de zomer van 2024 zijn 11 groepen getraind. Inmiddels is de tweede ronde met nieuwe trainingen gestart.
Tijdpad
Welke stappen zijn er gezet?
- Q2 2023: Verkennen en richting geven MTVP Positieve Gezondheid traject met Hadoks.
- Q3 2023: Voorbereiding start trainingen MTVP–Positieve Gezondheid.
- Q4 2023: Start trainingen MTVP-PG.
- Q1 2024: Trainen en monitoren inhoud training bij eerste groepen.
- Q2 2024: Start voorbereiding tweede groep trainingen na zomer 2024.
- Q4 2025 t/m Q2 2025: Continueren trainingen tweede fase.
- Q2 2025: Overdrachtsfase.
Wat zijn de vervolgstappen?
Per oktober 2024 zijn enkele praktijkadviseurs van Hadoks gestart met de Train-de-Trainer Positieve Gezondheid. Dit betekent dat zij per 2025 gecertificeerd iPH trainers zijn en zelf trainingen Positieve Gezondheid kunnen geven. Reos zal medio 2025 de totale ondersteuning overdragen aan Hadoks.
Lees meer
Contactpersonen
Daphne Metaal
Patricia Scheepers
Versterking organisatiegraad Apothekers Coöperatie Haaglanden
Financier: CZ
Financier: Apothekers Coöperatie Haaglanden (ACH)
Laatst bijgewerkt op: 7 oktober 2024
Adviseurs: Kim Herders
In de regio Haaglanden is in 2023 de Apothekers Coöperatie Haaglanden (ACH) opgericht. Want ook voor apothekers is het steeds belangrijker om zowel op wijk- als regionaal niveau samen te werken. Door de onderlinge samenwerking beter te organiseren, staan apothekers sterker in een multidisciplinaire samenwerking.
De structuur van een coöperatie geeft houvast om deze samenwerking vorm te geven. Daarnaast biedt de coöperatievorm apothekers meer mogelijkheid om collectief financiering aan te vragen, zoals subsidies en transformatiegelden vanuit het Integraal Zorgakkoord (IZA). Ondersteuning van Reos heeft als doel de positie van apothekers in de regio te versterken om vandaaruit samenwerking te bevorderen.
Wat is onze opdracht?
Reos ondersteunt bij het verder vormgeven van de coöperatie. Daarnaast dragen we bij aan verbinding met samenwerkingspartners, delen onze kennis en ervaringen met wijkgericht werken en adviseren in aanvragen voor financiële middelen, zoals ZonMW vouchers en transformatieplannen.
Hierbij houdt Reos toezicht op en adviseert over besteding van ter beschikking gestelde financiële middelen. Ook bewaken wij de voortgang van projecten uit deze extra financiële middelen. Dit doen wij onder meer door kwartaaloverleggen tussen het bestuur van de coöperatie en Reos.
Wat levert het project op?
- Een sterk regionaal monodisciplinair netwerk van apothekers.
- Intensivering van het wijkgericht werken vanuit de apothekers.
- Multidisciplinaire samenwerking op wijk- en regionaal niveau.
- Uitwisseling van informatie op thema’s zoals preventie, positieve gezondheid en huisvesting.
Tijdpad
Welke stappen zijn er gezet?
- Najaar 2023: Advisering opstellen van het jaarplan 2024, inclusief begroting.
- Doorlopend 2024 en 2025: Kwartaaloverleggen o.a. over de inrichting van de coöperatie, multidisciplinaire samenwerking in de wijk en regio en de status van diverse projecten. Monitoring en bewaking besteedde extra toegekende financiële middelen.
- Juni 2024: Adviseren bij een snelle toetsaanvraag IZA.
Wat zijn de vervolgstappen?
- Oktober 2024: Ondersteuning ZonMw voucher versterking regionale monodisciplinaire organisatiegraad eerstelijnszorg.
- Najaar 2024: Advisering opstellen van het jaarplan 2025, inclusief begroting.
Contactpersoon
Kim Herders
Werkgroep capaciteit geboortezorg
Financier:
Samenwerkingspartner:
Laatst bijgewerkt op: 30 oktober 2024
De geboortezorg in de regio Haaglanden kampt al geruime tijd met capaciteitsproblemen, veroorzaakt door een groeiend personeelstekort in kraamzorg en ziekenhuizen, ruimtegebrek, en een toenemende vraag naar poliklinische bevallingen en pijnbestrijding.
Er is behoefte aan een gezamenlijke aanpak van het capaciteitsvraagstuk in de geboortezorgketen, met een focus op kwaliteitszorg en samenwerking. Om blijvend kwalitatieve zorg te kunnen leveren aan zwangeren en pasgeborenen, en om de onderlinge samenwerking in de regio te verbeteren. Het doel is het ontwikkelen van een gedeelde visie en oplossingen voor het capaciteitsvraagstuk in de geboortezorgketen.
Wat is onze opdracht?
Reos begeleidt de ‘Werkgroep Capaciteit geboortezorg Haaglanden’, waarin we als onafhankelijke partij de bijeenkomsten organiseren en de agenda bepalen. We brengen kennis in vanuit het land en stimuleren de samenwerking. Wij werken in opdracht van de geboortezorgpartners in de regio, waaronder het Haga Ziekenhuis, HMC, Verloskundige Zorggroep Haaglanden (VZH) en kraamzorg. Andere betrokken partijen zijn Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ) en CPZ.
Wat levert het project op?
- Een plek waar urgente capaciteitskwesties in de geboortezorg besproken en opgelost worden.
- Verbeterde samenwerking, communicatie en vertrouwen tussen de betrokken partijen.
- Afspraken voor piekperiodes en doorlopende evaluatie hiervan.
- Inzicht in incidenten en verbeteracties op basis van verzamelde casuïstiek.
- Implementatie van de LPZ-geboortezorgmodule in ziekenhuizen per januari 2024.
- Continu afstemming met de ROAZ-regio voor een geïntegreerde aanpak.
- Verkenning van een toekomstige samenvoeging van de VSV's.
Tijdpad
- Q1 2023: Initiële verkenning van het capaciteitsvraagstuk door VZH en Reos.
- Q2 2023: Oprichting van de werkgroep Capaciteit en eerste overlegmomenten.
- Q3 2023: Verbeteren van samenwerking en communicatie tussen de VSV’s.
- Q4 2023: Start implementatie van de LPZ-module; evaluatiemomenten gepland.
Contactpersoon
Rianne Kleijn
Wijksamenwerkingsverband Bouwlust en Vrederust
Financier: CZ
Samenwerkingspartner: Wijksamenwerkingsverband Samen Thuis in Bouwlust en Vrederust
Adviseurs: Patricia Scheepers en Kim Herders
Laatst bijgewerkt op: 18 oktober 2024
In 2020 bleek uit een onderzoek van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd dat huisartsen en thuiszorgorganisaties onvoldoende samenwerkten. Dit resulteerde in onvoldoende oog voor kwetsbare ouderen in Bouwlust en Vrederust, een achterstandswijk in Zuidwest. In opdracht van CZ heeft Reos hierop als kartrekker en projectleider een nieuw samenwerkingsverband in deze wijk opgezet.
Daarbij spelen de bevindingen uit het rapport, en daarmee aandacht voor kwetsbare ouderen, vanzelfsprekend een rol. Toch hebben we dit vraagstuk vanaf de start multidisciplinair opgepakt. Vanuit een brede samenwerking - van zorg tot welzijn en beleid – geven we aandacht aan samenwerking rondom zorg en ondersteuning voor de brede groep bewoners.
Dit is nodig, want in Bouwlust en Vrederust is de druk op eerstelijnsprofessionals groot. Veel mensen bevinden zich in een kwetsbare situatie. Een goede samenwerking tussen zorg, welzijn, gemeente en bewoners, is van groot belang om bewoners passend te kunnen ondersteunen.
Wat is onze opdracht?
Reos geeft vorm en inhoud aan multidisciplinaire samenwerking in Bouwlust en Vrederust door oprichting van het netwerk Samen Thuis in Bouwlust Vrederust. Dit netwerk van professionals uit zorg en welzijn werkt samen op diverse thema’s vanuit de praktijk, zoals eenzaamheid, armoede, cultuursensitief communiceren en groepsconsulten.
Het netwerk bestaat uit een regiegroep en diverse werkgroepen. Reos faciliteert halfjaarlijkse overleggen en voorziet deze van inhoud, gevoed door de praktijk. Daarnaast zorgen we voor creatieve werkvormen die de groep zelf aan het werk zetten en eigenaarschap creëren. Denk aan Liberating Structures, Deep Democracy, Participatief Actieonderzoek en tools vanuit Positieve Gezondheid.
Wat levert het project op?
Vanuit het netwerk is betere samenwerking tussen zorgprofessionals ontstaan. Mensen kennen elkaar en weten elkaar beter te vinden bij de dagelijkse zorgverlening. Ook zijn netwerkpartners beter op de hoogte van het aanbod en de ontwikkelingen in de wijk. We onderhouden dit netwerk en breiden nog steeds verder uit.
Om onderlinge afstemming te ondersteunen is de app Siilo geïmplementeerd, een beveiligde vorm voor communicatie tussen professionals. Hierin kunnen zij 1 op 1 afstemmen over casuïstiek. Ook biedt de app de mogelijkheid om netwerken te vormen en daarin informatie te delen. Inmiddels doen hier 105 professionals aan mee.
Zowel landelijk als regionaal ligt grote focus op Den Haag Zuidwest voor het terugdringen van gezondheidsachterstanden. We sluiten daarom aan bij landelijke en regionale programma’s, zoals Nationaal Programma Den Haag Zuidwest, de wijkpreventieaanpak vanuit de GGD, de wijkagenda vanuit de Gemeente en de Zorginnovatiehub. Hierin zoeken we verbinding en proberen te voorkomen dat dingen vanuit verschillende organisaties dubbel worden gedaan.
Huisvesting is een belangrijk onderwerp. Er komen 10 000 nieuwe woningen in heel Zuidwest, waarvan 4000 in Bouwlust en Vrederust. Reos zet zich in voor bewustwording van het belang van continuïteit en toegankelijkheid van zorg. We zorgen voor verbinding tussen gemeente, woningcorporaties, de projectontwikkelaar, eerstelijnszorgprofessionals en bewoners. Onze inzet op dit thema is inmiddels verbreed naar andere wijken.
Tijdpad
Welke stappen zijn er gezet?
- 2020: oprichting netwerk Samen Thuis in Bouwlust en Vrederust.
- 2021: implementatie van Siilo.
- 2022: praatplaat ontwikkelingen Bouwlust en Vrederust.
- 2022 oplevering zorgpad en stroomschema eenzaamheid.
- 2023: toezicht IGJ is losgelaten na positief rapport over samenwerking in de wijk.
- 2023: fietstocht professionals.
- Q2 2024: inspiratiesessie Positieve Gezondheid.
- Q3 2024: start Groepsconsulten.
Wat zijn de vervolgstappen?
- 2025: kennismaking Geestelijk verzorger(s) in de wijk.
- Doorlopend: onder de aandacht brengen van thema nieuwsbouw en huisvesting eerstelijnszorg.
- Doorlopend: organisatie en verslaglegging halfjaarlijkse bijeenkomsten regiegroep.
Contactpersonen
Patricia Scheepers
Kim Herders
Financier: CZ
Samenwerkingspartner: Wijksamenwerkingsverband Schilderswijk/ Transvaal
Adviseur: Jantine Wilschut en Wessel Plugge
Laatst bijgewerkt op: 14-11-204
In de Schilderwijk is samenwerking tussen medisch en sociaal domein hard nodig. Bewoners kampen vaak met een opeenstapeling van sociale en medische problemen. Reos heeft daarom een multidisciplinaire samenwerking opgezet met betrokken huisartsen, sociaal domein, buurtsportcoaches en beleidsmakers.
Vanuit dit multidisciplinaire netwerk versterken we samenwerking tussen domeinen en professionals, volgens de Visie eerstelijnszorg 2030. We bepalen belangrijke thema’s en pakken deze samen op, met als doel passende zorg en ondersteuning voor bewoners.
Wat is onze opdracht?
Reos begeleidt een samenwerkingsverband met welzijn, zorg en beleid en haalt op wat er speelt bij de professionals en inwoners. Vanuit deze thema’s ontstaan projecten, die Reos aanjaagt en coördineert. Ook zorgen wij dat de juiste partijen om tafel zitten en benadrukken het belang van gelijkwaardige samenwerking met bewoners.
Wat levert het project op?
Vanuit het netwerk zijn sterke samenwerkingsverbanden ontstaan, die zichtbaar zijn in verschillende projecten. Denk aan het Huisartsencafé. Tijdens dit kwartaaloverleg wisselen huisartsen onderling uit wat er speelt met betrekking tot een bepaald thema. Hierbij worden relevante samenwerkingspartijen uitgenodigd.
Denk aan een bijeenkomst over GGZ/verslavingsproblematiek waarbij de GGZ, WMO etc. worden uitgenodigd. Ook is er vanuit het netwerk een gezamenlijke aanpak ontstaan met betrekking tot leefstijl (o.a. in samenwerking met 2diabeat), net als een project om agressie in de huisartsenpraktijk en apotheek aan te pakken.
Tijdlijn
Welke stappen zijn gezet?
- 2021: start opzet multidisciplinaire samenwerking (regiegroep)
- 2021: ondersteuning bij ontwikkeling huisartsencafé
- 2022: projectleider, samen met GGD, van werkgroep ontwikkeling gezamenlijke aanpak 2diabeat in gebedshuizen vanuit het project Samen werken aan en gezonde Schilderswijk.
- 2023/2024: voeren van gesprekken met bewoners en bezoekers Noeroel Islam, organisatie gezondheidsmarkt, bijeenkomsten in ASAN Mandir Tempel met bewoners en professionals.
- Q3 2023: projectleider werkgroep Veilig werken in de huisartsenpraktijk en apotheek en opzetten en uitvoeren actieonderzoek
- 2024: start met implementatie 11 aanbevelingen Werkgroep Veilig werken in de huisartsenpraktijk en apotheek, 4 daarvan in 2024
- 2024: borgen van de gezonde leefstijl door dit te integreren in de gemeenschap
Wat zijn de vervolgstappen?
- 2025: oprichting Regiegroep Transvaal
- Q1 2025: organisatie eerste netwerkbijeenkomst in Transvaal, door Reos, Hadoks, WeZijnTransvaal, GGD, buurtsportcoach en HWW wijkverpleging. Tijdens deze bijeenkomst gaan we thema’s ophalen om in 2025 mee aan de slag te gaan. Zo mogelijk dragen inwoners bij de themagroepen.
- Q1/ Q2 2025: verder aan de slag met implementatie aanbevelingen Participatief actieonderzoek veilig werken in de huisartsenpraktijk/apotheek.
- 2025: vervolg project leefstijl/2diabeat: Gezamenlijk met de GGD verder met het organiseren van bijeenkomsten voor bepaalde doelgroepen. Volgende doelgroep is Afrikaanse gemeenschap in Transvaal.
- Doorlopend: regiegroep en huisartsencafé Schilderswijk, beide ca. 4 keer per jaar, Reos trekt hierin samen op met de wijkcoördinator van Hadoks.
Contactpersonen
Jantine Wilschut
Wessel Plugge
Reos werkt voor de regio’s Amstelland, Haarlemmermeer, Midden-Holland, Haaglanden en Zuid-Holland Noord. Elke regio kenmerkt zich door een andere organisatiegraad en dynamiek en heeft een andere vraag naar dienstverlening. Om goed te kunnen aansluiten op de wensen van onze opdrachtgevers en samenwerkingspartners heeft Reos regiocoördinatoren aangesteld.
Begeleiding eerstelijn bij regioplan Haarlemmermeer
Zorgverzekeraar: Zorg en Zekerheid
Klant: HCC (Zorggroep Haarlemmermeer, HVH, Stichting Gezondheidscenta HLM)
Contactpersoon klant: Stefan Fiselier
Laatst bijgewerkt op: 23 oktober 2024
In Haarlemmermeer zijn regionale partijen samengekomen om een regioplan op te stellen in het kader van het IZA/GALA. Dit plan is noodzakelijk om de belangen van de eerstelijnszorg, vertegenwoordigd door HCC, te integreren met die van andere zorgverleningselementen. De noodzaak komt voort uit de wens om te voorkomen dat belangrijke zaken zonder overleg bij de eerstelijnszorg terechtkomen. Dit speelt vooral voor inwoners van Haarlemmermeer die afhankelijk zijn van eerstelijnszorg. Het doel is om de belangen van de eerstelijnszorg effectief te integreren in het regioplan zodat alle zorgbehoeften binnen de regio goed worden gediend.
Wat is onze opdracht?
Onze rol als gangmaker is om het proces van overleg te faciliteren, belangen te vertegenwoordigen en om een brug te slaan tussen de verschillende partijen die betrokken zijn bij het regioplan. We doen dit in opdracht van HCC, dat de belangen van Zorggroep Haarlemmermeer, HVH en SGH vertegenwoordigt. Andere spelers die genoemd moeten worden zijn de thematafels voor preventie, ouderen en mentale gezondheid. Hierin zijn diverse stakeholders vertegenwoordigd die essentieel zijn voor de ontwikkeling van het regioplan.
Wat levert het project op?
- Effectieve integratie van de belangen van de eerstelijnszorg in het regioplan Haarlemmermeer.
- Ontwikkeling van wijk- en buurt informatie die de vertaling naar de opgaven uit het regioplan voor de wijksamenweringsverbanden (WSV’s) mogelijk maakt.
- Duidelijke verwoording van het standpunt van de eerstelijn naar de Regiobestuurstafel.
- Bevordering van samenwerking tussen verschillende zorgverleners en besluitvorming op basis van gezamenlijke belangen.
Tijdpad
- Q1 2024: Start van de thematafels en eerste bijeenkomsten, initiëren van het overleg en de communicatie tussen stakeholders.
- Q4 2024: Conclusies trekken uit de verkregen data en de samenwerking en het optimaliseren van de besluitvorming aan de Regiobestuurstafel.
Contactpersonen
Maarten Wirtz
Jan Kamp
GGZ Netwerk Haarlemmermeer
Zorgverzekeraar: Zorg en Zekerheid
Klant: GGZ Netwerk Haarlemmermeer
Contactpersoon klant: Jeanette van Rijn (InGeest)
Laatst bijgewerkt op: 25 september 2024
In de regio Haarlemmermeer spelen diverse kwesties binnen de geestelijke gezondheidszorg (GGZ). Er is behoefte aan een betere samenwerking tussen verschillende samenwerkingspartijen om de wachtlijstproblematiek aan te pakken en om patiënten adequaat door te verwijzen naar de juiste zorg. Dit is noodzakelijk voor een efficiënte en effectieve zorgverlening aan inwoners die mogelijk in de problemen komen met hun mentale gezondheid. Het doel is om een functionerende samenwerking binnen de GGZ-keten in Haarlemmermeer tot stand te brengen, inclusief het sociaal domein.
Wat is onze opdracht?
Als Reos fungeren we als procesbegeleider en gangmaker binnen dit netwerk. Wij zijn verantwoordelijk voor het inventariseren van knelpunten en behoeften, en het aansteken van de dialoog tussen verschillende stakeholders. Dit alles gebeurt in opdracht van Zorggroep Haarlemmermeer en in nauwe samenwerking met de deelnemende partners, zoals de Gemeente Haarlemmermeer, Gezondheidscentrum Haarlemmermeer, Gezondheidscentrum Drie Meren, GGZ InGeest, Brijder, MeerWaarde, Mentaal Beter, Praktijk Durieux en Zorggroep Haarlemmermeer.
en in nauwe samenwerking met de deelnemende partners, zoals de, , , , gezondheidscentra en lokale GGZ-instellingen. Andere belangrijke spelers in dit netwerk zijn Brijder, MeerWaarde, Mentaal Beter en Praktijk Durieux.
Wat levert het project op?
Beoogde resultaten van dit project zijn:
- Helderheid voor patiënten over de beschikbaarheid van zorg: duidelijkheid over waar ze terecht kunnen voor hun specifieke problematiek.
- Adequate doorverwijzing, wat kan leiden tot minder terugkerende vragen van dezelfde patiënten bij huisartsen en psychologen.
- Terugdringing van wachtlijsten door verbeterde triage en verwijzingsprocessen.
- Samenwerking tussen het medisch en sociaal domein, waardoor de zorg beter op elkaar aansluit.
- Vermindering van crisissituaties door vroegtijdige signalering en interventie vanuit de keten.
Tijdpad
- Q3/4 2023: herstart van het operationele overleg waarin urgentie en knelpunten worden besproken.
- Q3/4 2023: onderzoeken wens en mogelijkheden voor het opzetten van een vragenlijstonderzoek omtrent wachtlijstproblematiek. Daarnaast is besloten dat elke partij zelf verantwoordelijk is voor het verkrijgen van de notulen van de bestuurstafel via de eigen bestuurder. Zolang er nog geen duidelijke structuur is met de bestuurstafel, zal de gemeente Haarlemmermeer de belangrijkste punten uit het operationeel overleg naar de bestuurstafel terugkoppelen.
- Q1 2024: verschillende stappen zijn gezet om het aanbod in activiteiten rondom mentale gezondheid een digitale plek te geven. Activiteiten hebben een plek gekregen binnen www.ha-meer.nl en de sociale kaart van de gemeente. Een digitale folder is in de maak.
- Q2 2024: nieuwe knelpunten worden met elkaar opgehaald zoals het gebrek aan plek voor ‘cognitief beschadigde ouderen’ en een opname stop bij GGZ instellingen.
- Q3 2024: verschillende pilots zijn gestart zoals een inwoner actief helpen bij de overbruggingsperiode en structurele casusbespreking tussen de POH-GGZ en sociaal werker. Door de vele ontwikkelingen en projecten vervalt de wens voor een vragenlijstonderzoek omtrent wachtlijstproblematiek (Q3/4 ’24).
Contactpersoon
Kirsty van der Geest
Ontwikkeling apothekersorganisatie SSAH (afgerond)
Zorgverzekeraar: Zorg en Zekerheid
Klant: Apothekersorganisatie SSAH
Contactpersoon klant: Alexandra Geesink
Laatst bijgewerkt op: 25 september 2024
Apothekersnetwerk SSAH wil in een sterk en snel veranderende omgeving, vanuit een heldere missie en visie, de apothekersgroep verder gaan ontwikkelen en organiseren. Passend bij de ontwikkelingen in de regio en gericht op een sterke eerstelijnszorg en multidisciplinaire samenwerking.
Wat zijn onze doelen?
De gestelde doelen zijn:
- Een heldere en gedragen missie en visie.
- Een meerjarenplan met de te nemen stappen en acties.
Wat is onze aanpak?
In vijf sessies ontwikkelden we met de apothekersgroep een gedragen missie en visie. Deze missie en visie hebben we vertaald we naar consequenties voor de wijze van organiseren, de organisatie, de samenwerking met anderen en de besluitvorming hierover. Hiervan hebben we een tijdpad gemaakt. Middels ondersteuningssessies hebben we vervolgens het tijdpad vertaald naar een meerjarenplan.
Vervolgens is dit meerjarenplan in 2 sessies door middel van een OGSM vertaald naar concrete acties (SMART) per kwartaal voor de komende twee jaar en zijn de mogelijkheden van de visie op de eerstelijnszorg besproken.
Wat levert het op?
Er is een gedragen missie en visie en het meerjarenplan is vastgesteld. Door middel van de inzet van de OGSM-methodiek is dit meerjarenplan vertaald naar concrete acties.
Wat is onze rol?
Reos biedt begeleiding door middel van het organiseren en begeleiden van een aantal sessies en werkt de uitkomsten van deze sessies uit in een missie en visie, meerjarenplan en OGSM.
Wat staat er de komende periode op de agenda?
De SSAH gaat aan de slag met de concrete acties vanuit de OGSM. De begeleiding van Reos op inhoud is afgerond. Reos gaat de SSAH ondersteunen bij het schrijven van de aanvraag versterken eerstelijnszorg (Voucher ZONMW).
Contactpersoon
Jan Kamp
Ontwikkelen van een “WSV praatplaat” met data-informatie op wijk- en buurtniveau”
Financier: Zorg en Zekerheid
Samenwerkingspartners: HCC (Zorggroep Haarlemmermeer, HVH, Stichting Gezondheidscenta HLM)
Contactpersoon: Stefan Fiselier
Laatst bijgewerkt op: 31 oktober 2024
In Haarlemmermeer is een regiobeeld en regioplan gemaakt. De regio is op verschillende thematafels bezig met de prioritaire opgaven. De vertaling van informatie op regioniveau naar informatie op wijk en buurtniveau is noodzakelijk voor het verder operationaliseren van de opgaven per WSV.
Wat is onze opdracht?
Het aanleveren van concrete gegevens over: demografische gegevens, ziektes en gezondheidsverschillen, obesitas en middelengebruik, gebruik GGZ en mentale gezondheid en deze vertalen naar WSV-praatplaten voor alle WSV’s binnen regio Haarlemmermeer. Deze praatplaten maken het mogelijk om een vertaling te maken van de opgaven uit het regioplan naar de wijksamenwerkingsverbanden (WSV’s). Binnen de WSV’s worden de praatplaten gebruikt om met elkaar het gesprek aan te gaan over het operationaliseren van de opgaven binnen de WSV.
Wat levert het project op?
- Concrete gegevens over demografische gegevens, ziektes en gezondheidsverschillen, obesitas en middelengebruik, gebruik GGZ en mentale gezondheid en WLZ op wijk en buurt niveau aanleveren.
- Deze data-informatie biedt inzicht in knelpunten en consequenties van plannen die relevant zijn voor de eerstelijnszorg binnen het wijksamenwerkingsverband.
- De WSV-praatplaat is in ontwikkeling om te kunnen gebruiken binnen een wijksamenwerkingsverband om met behulp van de recentste data de wijken en buurten uit de WSV’s te kunnen vergelijken met regionale en landelijke data en een vertaling te kunnen maken van de opgaven die in het regioplan verwoord zijn naar de WSV.
- Duidelijke verwoording van het standpunt van de eerstelijn naar de Regiobestuurstafel.
- Bevordering van samenwerking tussen verschillende zorgverleners en besluitvorming op basis van gezamenlijke belangen.
- Concrete gegevens over demografische gegevens, ziektes en gezondheidsverschillen op wijk en buurt niveau aanleveren.
Tijdpad
- Q2 en Q3 2024: ontwikkelen praatplaat met werkgroep,
- Q4 2024: eerste concept WSV-praatplaten bespreken met de werkgroep en de coördinatoren van de WSV’s in Haarlemmermeer (31 oktober ‘24).
- Q1 202: conclusies trekken uit de verkregen data, de samenwerking en het optimaliseren van de besluitvorming.
Contactpersoon
Jan Kamp
Professionalisering FysioZorg Haarlemmermeer (FZ H)
Financier: Zorg en Zekerheid
Samenwerkingspartners: FysioZorg Haarlemmermeer (FZ H)
Laatst bijgewerkt op: 6 november 2024
FysioZorg Haarlemmermeer (FZ H) is sinds juli 2019 actief en ontstaan vanuit een aantal fysiotherapiepraktijken die geloofden in regionale samenwerking. Om dit verder te ontwikkelen is professionalisering nodig, passend bij de ontwikkelingen in de regio.
De gestelde doelen zijn:
- Een actieve en betrokken achterban.
- Een heldere en gedragen missie en visie.
- Een meerjarenplan met de te nemen stappen en acties.
Wat is onze opdracht?
Reos biedt begeleiding door middel van het organiseren en begeleiden van een aantal sessies en werkt de uitkomsten van deze sessies uit in een missie en visie, meerjarenplan en OGSM.
Middels 3-5 sessies gaat Reos de FZH ondersteunen in het bereiken van bovenstaande doelen.
- Maken PVA
- Vertalen visie naar rol/missie FZH
- SWOT analyse
- Bepalen doelen op thema
- OGSM maken voor meerjarenplan
- Afspraken implementatie & monitoring
- Evaluatie
Wat levert het project op?
Er is een gedragen missie en visie en het meerjarenplan is vastgesteld. Door middel van de inzet van de OGSM-methodiek is dit meerjarenplan vertaald naar concrete acties.
Tijdpad
- Q4 2024: maken van een plan van aanpak.
- Q1 en Q2 2025: vervolg geven aan plan van aanpak.
Contactpersonen
Wessel Plugge
Jan Kamp
Professionalisering Huisartsenvereniging Haarlemmermeer (HVH)
Financier: Zorg en Zekerheid
Klant: Huisartsenvereniging Haarlemmermeer (HVH)
Contactpersonen klant: Martine Verwijs
Laatst bijgewerkt op: 24 oktober 2024
De Huisartsenvereniging Haarlemmermeer (HVH) streeft naar professionalisering om een sterkere positionering in te kunnen nemen richting de achterban en (regionale) samenwerkingspartners. Daarmee willen zij de betrokkenheid van de achterban vergroten en de samenwerking met relevante partners verbeteren. Dit is nodig voor een effectievere dienstverlening aan patiënten en om de positie van de huisarts en de HVH te versterken. Het doel is om van de HVH een professioneel netwerk te maken waar zorgverleners zich betrokken voelen en waar efficiënt samengewerkt wordt met andere netwerken.
Wat is onze opdracht?
Reos heeft de rol van procesbegeleider in het professionaliseringstraject van de HVH. Wij zijn gestart met het in kaart brengen van de huidige en gewenste positie van de HVH en hebben deze getoetst aan landelijke en regionale richtlijnen rondom eerstelijnszorg. Van daaruit hebben we samen met de HVH een missie en visie opgesteld en deze vertaald naar strategische doelen. We doen dit traject in opdracht van de HVH zelf, met belangrijke betrokkenheid van contactpersoon Martine Verwijs. Andere spelers die genoemd moeten worden zijn de zorgverleners binnen de HVH en de zorggroep waarin de HVH vertegenwoordigd is.
Wat levert het project op?
- Vaststelling van een gezamenlijke missie en visie van de HVH.
- Een helder overzicht van (bestuurs)taken en verantwoordelijkheden binnen de HVH.
- Een geformuleerd profiel van de ondersteuning die de HVH nodig heeft voor een betere bestuurlijke organisatie.
- Inzicht in de positionering van de HVH ten opzichte van andere zorggroepen en netwerken.
- Betere betrokkenheid van zorgverleners in de HVH.
- Duidelijkheid over taken en verantwoordelijkheden van de HVH die passen bij hun missie en visie.
Deze concrete resultaten dragen bij aan een effectievere samenwerking binnen de zorgsector en bevorderen de professionalisering van de HVH.
Tijdpad
Welke stappen zijn er gezet?
- Q3 2024: Eerste sessie gehouden voor het vaststellen van missie en visie.
- Q4 2024: Overzicht van (bestuurs)taken afgerond; profiel van benodigde ondersteuning opgesteld.
- Q1 2025: Sessie gericht op omvorming van strategische doelstellingen naar operationele afspraken.
Wat zijn de vervolgstappen?
- Q1 2025: Rollen en verantwoordelijkheden worden gedefinieerd.
- Q1 2025: Onderzoek naar (financierings)mogelijkheden voor managementondersteuning wordt gestart.
- Evaluatiemomenten: Aan het einde van elk kwartaal worden er evaluatiemomenten ingepland om de voortgang van de professionalisering te monitoren.
Contactpersoon
Maaike van Eijk
Programma organisatiegraad Paramedici
Zorgverzekeraar: Zorg en Zekerheid
Samenwerkingspartner: Paramedici Haarlemmermeer
Laatst bijgewerkt op: 25 september 2024
Paramedici spelen een cruciale rol in de transitie van de gezondheidszorg, zoals benadrukt in beleidsdocumenten als het IZA, GALA en de Eerstelijns Visie 2030. Echter, deze groep professionals is momenteel niet altijd actief betrokken bij multidisciplinaire netwerken. Dit is dringend nodig voor de verbetering van de zorgkwaliteit en samenwerking tussen verschillende zorgverleners in de regio Haarlemmermeer. Het doel van dit programma is om de organisatiegraad van paramedici te verhogen en hen sterker te positioneren binnen de zorgketen, zodat ze effectiever kunnen bijdragen aan de zorg voor patiënten.
Wat is onze opdracht?
Reos biedt strategische en praktische begeleiding bij het opstarten van een paramedisch netwerk. Dit houdt in dat we paramedici ondersteunen bij het nemen van verschillende processtappen om een kernteam te vormen dat in staat is om effectief samen te werken. Deze opdracht wordt uitgevoerd voor de paramedici in Haarlemmermeer in afstemming met het landelijke programma organisatiegraad. Het is essentieel om de betrokkenheid van andere zorgaanbieders en stakeholders in de zorgketen te noemen, zoals huisartsen, gemeenten en zorgverzekeraars, aangezien zij een belangrijke rol spelen in de samenwerking.
Wat levert het project op?
- Betere samenwerking onder paramedici en andere zorgaanbieders, wat leidt tot tijdige en gerichte verwijzingen in zowel het medisch als sociale domein.
- Meer zichtbaarheid van paramedici in de regio en een duidelijk aanspreekpunt.
- Een versterkte positie van paramedici ten opzichte van zorgverzekeraars, gemeenten en andere stakeholders.
- Bijdrage aan de realisatie van de juiste zorg op de juiste plek, met de patiënt altijd centraal.
Tijdpad
- Q3 2024: Initiële kennismakingsgesprekken met potentiële deelnemers.
- Q4 2024: GO/NO GO voor verkennen verdere samenwerking.
- Q1 2025: Formeren van het kernteam en starten met ontwikkelingssessies voor samenwerking.
- Q2 2025: Evaluatiemoment 1 - voortgang van de samenwerking en eerste resultaten bespreekbaar maken.
- Q3 2025: Evaluatiemoment 2 - bijsturen waar nodig en versterking van de samenwerking.
- Q4 2025: Eindevaluatie en rapportage van de resultaten aan alle betrokken partijen.
Contactpersonen
Jan Kamp
Siena Joustra
Symposium Haarlemmermeer: De Praktijk van de Toekomst (afgerond)
Zorgverzekeraar: Zorg en Zekerheid
Klant: Stichting Meerkracht
Contactpersoon klant: Ben Rölling en Peter Weerman
Laatst bijgewerkt op: 25 september 2024
Tijdens de inspirerende conferentie de Praktijk van de Toekomst draaide het om de toekomst van de zorg in regio Haarlemmermeer. Zorgprofessionals en bestuurders uit de eerste lijn, de VVT, het sociale domein, de zorgverzekeraar en de gemeente sloegen de handen ineen en gingen concreet aan de slag in een informele, gezellige, maar ook zeker doelgerichte setting.
Wat zijn onze doelen?
Het doel van de bijeenkomst is om beleid en praktijk dichter bij elkaar te brengen. De beleidsplannen, zoals het regioplan voor de regio Haarlemmermeer moeten we omzetten naar de werkelijkheid in de spreekkamer van de eerstelijnszorgprofessional. De professionals moeten zich bewust zijn van de problematiek die er speelt in de regio en hoe ze (samen) een bijdrage aan de oplossingen kunnen leveren.
Wat levert het op?
Zo’n 140 professionals vanuit verschillende disciplines waren aanwezig op deze conferentie en hebben met elkaar kennis gemaakt en samengewerkt. Daarnaast zijn ze bewuster geworden van de plannen op beleidsniveau en hebben ze handvatten gekregen om zelf actie te gaan ondernemen. De bezoekers zijn ook uit een gegaan in parallelsessies om onderwerpen als Preventie, Artificial Intelligence, Reablement, en Mentale gezondheidsnetwerken op een dieper niveau te verkennen.
Wat is onze rol?
Reos heeft samen met Stichting Meerkracht dit symposium georganiseerd. Naast het geven van advies over de inhoud bewaakte Reos het proces en de deadlines. Daarnaast maakte Reos het draaiboek, stemde af met betrokkenen (zoals sprekers en de locatie) en verzorgde de communicatie en aankleding van het symposium.
Wat staat er de komende periode op de agenda?
Dit symposium maakt deel uit van een programma om de eerstelijnszorg in regio Haarlemmermeer verder te versterken (zie ook andere projecten in de portfolio). Het is daarom erg mooi als een soortgelijk evenement in de toekomst ook kan plaatsvinden. Voor nu is dit project afgerond.
Contactpersonen
Siena Joustra
Jan Kamp
Voorbereiden eerstelijnszorg conform Visie eerstelijnszorg 2030
Financier: Zorg en Zekerheid
Samenwerkingspartners: Zorggroep Haarlemmermeer, Huisartsen Vereniging Haarlemmermeer (HVH), Stichting Meerwaarde, Amstelring, FysioZorg Haarlemmermeer (FZH), Samenwerkende Apotheken Haarlemmermeer (SSAH), Stichting Gezondheidscentra Haarlemmermeer (SGH)
Laatst bijgewerkt op: 25 september 2024
In de Regio Haarlemmermeer speelt de behoefte aan versterking van en betere samenwerking in de eerstelijnszorg. De visie voor de eerstelijnszorg 2030 vraagt om een integrale aanpak, waarin samenwerking tussen verschillende zorgverleners een centrale rol speelt. Het is noodzakelijk om in te spelen op de toekomstige uitdagingen in de zorg, om zo een duurzame eerste lijn voor alle inwoners te waarborgen. Dit project richt zich voornamelijk op zorgverleners en de zorgverzekeraar. Het doel is het creëren van een gedeelde visie op de samenwerking voor de eerstelijnszorg dat bijdraagt aan de toekomstige zorgbehoefte van de regio.
Wat is onze opdracht?
Reos ondersteunt bij het verkennen van samenwerkingsmogelijkheden en het organiseren van gezamenlijke sessies om deze samenwerking te optimaliseren. Dit project wordt uitgevoerd in opdracht van alle betrokken eerstelijnspartijen, waaronder HVH, SSAH, FZH, Stichting Meerwaarde, Amstelring, SGH en Zorggroep Haarlemmermeer. De betrokken partijen en vertegenwoordigers zullen een actieve rol spelen in de verkennende gesprekken en de gezamenlijke sessies.
Wat levert het project op?
- Een eerste subsidieaanvraag voor het verkennen van samenwerkingsmogelijkheden is toegekend door ZonMw.
- Het uitvoeren van individuele gesprekken met alle betrokken partijen om kansen in kaart te brengen. Via persoonlijke gesprekken vergaren we inzicht in de visie, belangen en ervaren kansen en uitdagingen van de verschillende partijen.
- Het bundelen van de opgedane kennis die dient als input voor gezamenlijke sessies, waar praktische samenwerkingsafspraken gemaakt kunnen worden.
- Een duidelijk plan voor de toekomst van samenwerking in de wijk en regio.
- Bijdrage aan: Deze resultaten dragen bij aan de versterking van de eerstelijnszorg in de regio en het verbeteren van de zorg voor de inwoners.
Tijdpad
Welke stappen zijn er gezet?
- Q3 2023: Sluiting van individuele gesprekken met alle relevante partijen.
- Q2 2024: Indienen van de subsidieaanvraag bij ZonMw.
Wat zijn de vervolgstappen?
- Q4 2024: Uitvoering van de gezamenlijke sessies in het derde en vierde kwartaal van 2024.
- Q4 2024: Evaluaties na de gezamenlijke sessies in het vierde kwartaal van 2024.
Contactpersonen
Maaike van Eijk
Jan Kamp
Reos werkt voor de regio’s Amstelland, Haarlemmermeer, Midden-Holland, Haaglanden en Zuid-Holland Noord. Elke regio kenmerkt zich door een andere organisatiegraad en dynamiek en heeft een andere vraag naar dienstverlening. Om goed te kunnen aansluiten op de wensen van onze opdrachtgevers en samenwerkingspartners heeft Reos regiocoördinatoren aangesteld.
Reos werkt voor de regio’s Amstelland, Haarlemmermeer, Midden-Holland, Haaglanden en Zuid-Holland Noord. Elke regio kenmerkt zich door een andere organisatiegraad en dynamiek en heeft een andere vraag naar dienstverlening. Om goed te kunnen aansluiten op de wensen van onze opdrachtgevers en samenwerkingspartners heeft Reos regiocoördinatoren aangesteld.
Alliantie Positieve Gezondheid
Financiers: Zorg en Zekerheid, GGD, Werkplaats Sociaal Domein.
Samenwerkingspartners: Partnerorganisaties Alliantie
Laatst bijgewerkt op: 30 oktober
In de komende jaren staat de zorgsector voor aanzienlijke veranderingen, waarbij er meer aandacht moet uitgaan naar de persoonlijke gezondheid, welzijn en preventie in plaats van alleen ziektebehandeling. In de regio Zuid-Holland Noord is de Alliantie Positieve Gezondheid opgericht om deze transitie te ondersteunen. De uitdaging is om inwoners te stimuleren meer regie over hun eigen gezondheid te nemen en hen te ondersteunen in vergroting van hun veerkracht en lichamelijk welzijn. Dit is nodig voor zowel individuen, organisaties als gemeenschappen, zodat de kwaliteit van leven in de regio kan verbeteren. Het hoofddoel omvat het creëren van een positief gezonde regio tegen 2030, waarin beroepskrachten, beleidsmakers en inwoners samenwerken volgens het gedachtegoed van Positieve Gezondheid.
Wat is onze opdracht?
Als gangmaker in de Alliantie Positieve Gezondheid Zuid-Holland Noord is onze rol het faciliteren van verbindingen tussen diverse stakeholders, waaronder zorgverleners, sociaal domein, gemeenten en inwoners. We agenderen bijeenkomsten, organiseren leerateliers, geven trainingen Positieve Gezondheid, betrekken inwoners en faciliteren communicatie om samenwerkingsprojecten op te zetten. Deze initiatieven zijn opgericht in opdracht van de betrokken partners en gesteund door financiers zoals Zorg en Zekerheid en GGD Hollands Midden. Naast Reos en de GGD zijn de andere belangrijke spelers de bij de Alliantie aangesloten partnerorganisaties.
Wat levert het project op?
Merkbare en meetbare resultaten van het project zijn onder andere:
- Toenemend draagvlak en eigenaarschap bij deelnemers en stakeholders.
- Concrete resultaten in de vorm van ingediende aanvragen voor ondersteuning, zoals de ZonMW-aanvraag over ‘Leren Transformeren’.
- Betrokkenheid van 28 partners die de 'pledge' hebben ondertekend en zich committen aan de ambities van de Alliantie.
- Drie succesvolle Gangmakers-platformen die input van inwoners hebben verzameld en kennis en materiaal hebben gedeeld.
- Een communicatienetwerk dat zich ontwikkelt, inclusief nieuwsbrieven en een LinkedIn-pagina.
- Een onderzoek vanuit de Hogeschool Leiden naar de effecten van de alliantie tot nu toe, met resultaten die in 2024 verwacht worden.
- Participatie aan het ZonMw-programma THCS (Transforming Health & Care Systems) gericht op Ekosystemen die zich bezighouden met Healthcare en zorgtransitie
- Participatie aan ZonMw-programma ‘Leren transformeren van zorg naar gezondheid’
Tijdpad
- December 2021: Officiële oprichting van de Alliantie Positieve Gezondheid ZHN.
- Maart 2022: Groei naar 20 partners en ondertekening van de 'pledge'.
- Eind 2022: Groei naar 23 partners en ontwikkeling van de platformstructuur.
- Eind 2023: Groei naar 25 partners.
- 2024: Evaluatiemomenten in maart en december, waarin de voortgang richting de doelen van 2030 geëvalueerd wordt.
- De Alliantie Positieve Gezondheid werkt continu aan het versterken van de samenwerking en kennisdeling, en zal de komende jaren focus leggen op het implementeren van resultaten op alle niveaus van de gezondheidszorg en welzijn en het leren transformeren. Door de kracht van samenwerking en betrokkenheid van verschillende partners wordt de regio Zuid-Holland Noord opgebouwd tot een voorbeeld van positieve gezondheid.
Contactpersonen
Cinthya de Vaal
Maud Verhoeven
BabyConnect
Financierder: Ministerie VWS (via Sleutelnet)
Samenwerkingspartners: VSV's Leiden en Leiderdorp/ InZwang/ IGO HJGC/ VSV Zoetermeer / VSV Reinier de Graaf
Contactperso(o)n(en): Ankie Swakhoven
Laatst bijgewerkt op: 19 augustus 2024
BabyConnect is een landelijk versnellingsprogramma om digitale informatie-uitwisseling tussen zorgverleners in de geboortezorg en tussen zorgverleners en zwangere te realiseren. Op dit moment kan informatie nog niet makkelijk digitaal worden gedeeld, waardoor digitale uitwisseling minimaal plaatsvindt. Met Babyconnect werken we toe naar een situatie waarin zorgverleners in de toekomst direct informatie van andere zorgverleners in de geboortezorg digitaal kunnen inzien. Daarnaast krijgen cliënten digitaal inzage in informatie over hun eigen zwangerschap. Dit draagt bij aan betere kwaliteit van zorg, betere samenwerking tussen zorgverleners en meer betrokkenheid en inspraak van de zwangere.
Wat is onze opdracht?
In de nieuwe situatie gaan zorgverleners werken met een ‘viewer’: een extra scherm waarin clientinformatie van andere zorgverleners inzichtelijk is. Reos is als projectleider Zorg verantwoordelijk voor de implementatie van deze nieuwe manier van werken binnen de zeven Verloskundig SamenwerkingsVerbanden in projectregio West. In nauwe samenwerking met zorgverleners (o.a. in werkgroepen) en overige projectregio’s wordt implementatie voorbereid en uitgevoerd, o.a. aan communicatie, instructie en werkafspraken. Babyconnect is een innovatief project waarin de ontwikkelingen (zowel technisch als op zorgproces) binnen de looptijd met vele betrokkenen tot stand moeten komen. Er spelen veel afhankelijkheden die van invloed zijn op de snelheid waarmee resultaten worden bereikt en daarnaast zijn de behaalde resultaten (bijvoorbeeld technische ontwikkelingen) voor zorgverleners in de praktijk nog niet altijd even voelbaar. Vanuit haar rol als projectleider Zorg heeft Reos daarom veel aandacht voor blijvende betrokkenheid van zorgverleners.
Reos maakt onderdeel uit van het projectteam onder leiding van Sleutelnet, die coördinerend projectleider en technisch projectleider is. Het lokale projectteam werkt nauw samen met een landelijk programmabureau en met andere projectteams in het land.
Wat levert het op?
- Werkende techniek en afspraken voor technisch gegevensdelen tussen de informatiesystemen van zorgverleners.
- Eindgebruikers (zorgverleners) zijn op de hoogte, zijn actief betrokken, hebben inspraak en de aanpak wordt afgestemd op wensen/adviezen van zorgverleners.
- Uitgewerkte en geteste onderdelen voor functionele implementatie: o.a. instructiematerialen (e-learnings, scholingen), werkafspraken, hulp bij vragen.
- Er is een regiopagina waarop zorgverleners alle benodigde informatie, links naar scholings-/instructiemateriaal, communicatiematerialen, tips en FAQ’s kunnen vinden.
Tijdlijn
- 2021: start regionaal partnerschap West (5 VSV’s) (indeling stuurgroep/projectleiders/werkgroepen)(samenwerking LPB/andere partnerschappen)
- 2023: uitbreiding met 2 VSV’s
- Start werkgroep Zorg
- Inzage PGO
- Ontwikkelingen bronsystemen/Nictiz waardoor meermaals pas op de plaats/verschuiving pilots
Contactpersonen
Ariene Volmer
Siena Joustra
Begeleiding meerjarenplan Gezond Boskoop 2026 – 2029
Zorgverzekeraar: Zorg en Zekerheid
Klant: Stichting Gezond Boskoop
Contactpersoon klant: Erwina Cerimovic
Laatst bijgewerkt op: 18 september 2024
In Boskoop speelt de noodzaak om de samenwerking tussen professionals uit zorg en welzijn te optimaliseren, zodat zij samen kwalitatief goede en laagdrempelige zorg en ondersteuning aan patiënten kunnen leveren.
Stichting Gezond Boskoop is een gezondheidscentrum dat de afgelopen drie jaar hard gewerkt heeft aan de doelen van het meerjaren beleidsplan 2022-2025: het verbeteren van de verbinding tussen eerstelijnszorg en het sociale domein, het bevorderen van positieve gezondheid, en het vergroten van de eigen regie en zelfmanagement van patiënten. Voor de periode 2026-2028 is het doel om een nieuw meerjarenplan met nieuwe doelen op te stellen.
Wat is onze opdracht?
Onze rol is het begeleiden van twee beleidsavonden voor professionals binnen Stichting Gezond Boskoop. We hebben de opdracht van Stichting Gezond Boskoop gekregen om de bijeenkomsten vorm te geven, werkvormen te bedenken, en het proces te faciliteren. De bijeenkomsten leveren de input voor het nieuwe meerjarenplan.
Wat levert het project op?
- Professionals delen succesverhalen die de behaalde resultaten illustreren en inspireren voor toekomstige uitdagingen.
- Nieuwe doelen en verbeterpunten voor de periode 2026-2028 worden geformuleerd op basis van de inzichten vanuit de succesverhalen.
Tijdpad
- Q3 2024: Afstemming met Stichting Gezond Boskoop over het voorgestelde programma.
- Q4 2024: Eerste beleidsavond op 18 november, focus op het delen van succesverhalen.
- Q1 2025: Tweede beleidsavond op 27 januari, gericht op het formuleren van nieuwe doelstellingen voor 2026-2028.
- Evaluatiemomenten: Na iedere beleidsavond wordt er een evaluatie van de opbrengsten gedaan met alle betrokken partijen.
Contactpersoon
Monica van Papendrecht
Begeleiding ontwikkelopgave Gezondheidscentrum Vondellaan Leiden
Financier: Zorg en Zekerheid
Samenwerkingspartner: Gezondheidscentrum Vondellaan
Focusteam: Krachtige Organisaties en Netwerken
Laatst bijgewerkt op: 25 november 2024
Gezondheidscentrum Vondellaan staat voor diverse uitdagingen. Wegens nieuwbouwplannen in de Leidse wijken Vondelkwartier en Bockhorst zal het aantal inwoners de komende jaren meer dan verdubbelen. Dit heeft veel gevolgen voor de zorg, en in overleg met de gemeente en projectontwikkelaars, zal het gezondheidscentrum mogelijk moeten verhuizen naar een nieuw pand. De vergrijzing, het beleid om mensen langer zelfstandig thuis te laten wonen, de groeiende zorgvraag, personeelstekorten, stijgende huisvestingskosten, toenemend aantal onverzekerden en toenemende armoede zetten de zorg onder druk. De eerstelijnsprofessionals van het huidige gezondheidscentrum Vondellaan willen samen inspelen op deze uitdagingen en zien situatie als kans voor een nieuwe start waarin ze de zorg kunnen optimaliseren en beter kunnen inspelen op de behoeften van de groeiende en veranderende bevolking.
Wat is onze opdracht?
Reos fungeert als procesbegeleider voor het Gezondheidscentrum bij het ontwikkelen van een gedeelde toekomstvisie die antwoord geeft op de eerdergenoemde uitdagingen. Hierin staan samenwerking met de wijk en het sociaal domein centraal.
Wat levert het project op?
De beoogde resultaten van het project zijn merkbaar en meetbaar in de volgende punten:
- Een gedragen toekomstvisie en plan waarin staat hoe het Gezondheidscentrum kan voldoen aan de groeiende zorgvraag.
- Een visie die beschrijft hoe het Gezondheidscentrum intensiever multidisciplinair kan samenwerken, inclusief samenwerking met partijen in het sociaal domein.
- Een pakket van voorwaarden en eisen voor de huisvesting, passend bij de toekomstvisie en adaptie op de ontwikkelingen binnen het Gezondheidscentrum zoals de arbeidsmarktsituatie, de toename van het aantal ouderen en de stijgende huisvestingskosten.
Tijdpad
- Q3 2023: eerste samenkomst met de professionals van het Gezondheidscentrum.
- Q4 2023: eerste visie sessie.
- Q1 2024: tweede visie sessie.
- Q2 2024: derde en vierde visie sessie, betrekken wijkvereniging.
- Q3 2024: visie gezondheidscentrum vastgesteld.
- Q3 2024: presenteren visie aan gemeentelijke projectmanagers en de samenwerking opzoeken.
- Q4 2024: vervolggesprekken met projectontwikkelaars, bepalen vraagstukken en rollen binnen de betrokken professionals van het gezondheidscentrum. Afronding opdracht.
Contactpersoon
Kirsty van der Geest
Begeleiding stuurgroep 'Capaciteit VSV's Leiden/Leiderdorp'
Financier: Zorg en Zekerheid
Samenwerkingspartner: VSV's Leiden/Leiderdorp
Laatst bijgewerkt op: 24 oktober 2024
De geboortezorg in de regio Leiden/Leiderdorp kampt al geruime tijd met capaciteitsproblematiek. Dit wordt o.a. veroorzaakt door een groeiend personeelstekort in de kraamzorg en ziekenhuizen, ruimtegebrek en een toenemende vraag naar bevallingen in het ziekenhuis: poliklinische en/of met pijnbestrijding.
Verloskundigen in de eerste lijn hebben te maken met de gevolgen hiervan: o.a. het lang moeten bellen voor een bevalplek in het ziekenhuis, het met een barende vrouw uit moeten wijken naar een ziekenhuis buiten de eigen regio, het ontbreken van partusassistentie vanuit de kraamzorg bij een bevalling en het opvangen van telefoontjes van kraamvrouwen doordat de kraamverzorgende minder uren bij één vrouw kan leveren. Voor zwangeren is de keuzevrijheid beperkter en wordt onderzoek gedaan naar de invloed op uitkomsten van zorg. Om blijvend goede zorg te kunnen bieden tijdens de zwangerschap, bevalling en kraamperiode is het noodzakelijk dat partijen in de geboortezorgketen samen werken aan oplossingen.
Het hoogover doel van dit project is het ontwikkelen van een gedeelde visie en aanpak voor het capaciteitsvraagstuk in de geboortezorgketen, zodat blijvend kwaliteit van zorg en duurzame inzetbaarheid van personeel kan worden geleverd.
Wat is onze opdracht?
In opdracht van de VSV’s van Leiden en Leiderdorp begeleidt en adviseert Reos de stuurgroep capaciteit. Deze stuurgroep bestaat uit vertegenwoordigers van het Alrijne Ziekenhuis, LUMC, eerstelijnszorg verloskundigen (LEO en RAL) en de kraamzorg. Samen met de deelnemers draagt Reos zorg voor:
- Het inzichtelijk maken van de verschillende onderdelen die bijdragen aan het capaciteitsvraagstuk.
- Het inzichtelijk maken van de effecten, zowel kwalitatief als kwantitatief.
- Het ondersteunen van verdere versterking van samenwerking tussen de zorgverleners in de keten, o.a. door te bouwen aan onderling vertrouwen, het inzichtelijk maken en samenbrengen van belangen, het maken van praktische werkafspraken voor bijv. piekperiodes.
- Het verkennen van mogelijke oplossingen en hierover adviseren: hierbij kan het gaan om (nieuwe) samenwerkingsafspraken, het realiseren van gezamenlijke/eenduidige communicatie of het anders organiseren of beleggen van zorg.
- Het aansluiten op regionale/landelijke ontwikkelingen en overlegtafels, bijv. de ROAZ expertgroep geboortezorg en de landelijke werkgroep capaciteit.
Reos organiseert en begeleidt de bijeenkomsten van de stuurgroep, bepaalt in overleg met de deelnemers de agenda en is aanjager en adviseur op de inhoud.
Wat levert het project op?
De resultaten en opbrengsten van het project zijn:
- Er is een stuurgroep gevormd waar integraal en gezamenlijk aan oplossingen voor de capaciteitsvraagstukken wordt gewerkt.
- Er is een gezamenlijk gevoel van urgentie voor de aanpak van de capaciteitsvraagstukken.
- Er is verbeterde samenwerking, communicatie en onderling vertrouwen tussen de deelnemers, wat leidt tot kortere lijnen en effectievere samenwerking.
- Afspraken zijn gemaakt om piekperiodes te managen. Deze worden doorlopend geëvalueerd.
- Er is inzicht in de verschillende onderdelen van het capaciteitsvraagstuk.
- 'Incidenten' in de samenwerking worden inzichtelijk gemaakt via verzamelde casuïstiek. Hierdoor kunnen gerichte verbeteracties worden ingezet.
- Implementatie van de LPZ-geboortezorgmodule in de ziekenhuizen, waardoor het aantal beschikbare kamers realtime inzichtelijk is.
- Er is afstemming tussen de acties van de stuurgroep capaciteit en die binnen de ROAZ-expertgroep.
- Er is een verbinding tussen de stuurgroep met zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid, waardoor het capaciteitsvraagstuk ook multidisciplinair en vanuit gezamenlijke visie wordt besproken.
Tijdpad
- Q1 2022: Op verzoek van LEO organiseert Reos een eerste overleg met focus op realisatie, gezamenlijk gevoel van urgentie en inzicht in wens gezamenlijke aanpak.
- Q2/Q3 2022: Huidige ontwikkelingen en interventies worden in kaart gebracht, evenals mogelijkheden voor verdere aanpak. Parallel wordt gewerkt aan verbeteringen van de dagelijkse samenwerking, bijv. door afspraken voor de piekperiodes.
- Q1 2023: Vanuit behoefte aan centrale plek om het capaciteitsvraagstuk te behandelen, incl. mandaat en besluitbevoegdheid wordt de stuurgroep capaciteit opgericht. De stuurgroep werkt in opdracht van het VSV aan gezamenlijke urgentie en visie, kwantitatief en kwalitatief inzicht in het capaciteitsvraagstuk, verbetering van samenwerking en oplossingen voor de korte en lange(re) termijn. Reos sluit als vaste deelnemer aan bij de ROAZ expertgroep geboortezorg.
- Q2 2023: Reos maakt een overzicht van interventies en oplossingen vanuit het land op o.a. inzicht, werkafspraken en zorgverschuiving.
- Q2 2023: Gezamenlijke bijeenkomst met protocollencommissie VSV voor verkenning mogelijke interventies/oplossingen vanuit het gemaakte overzicht.
- - Q3 2023: Doorlopend wordt gewerkt aan verbetering van de dagelijkse samenwerking en onderlinge communicatie, o.a. door bespreken van incidenten/casuïstiek.
- Q1 2024: LPZ geboortezorgmodule wordt geactiveerd binnen de ziekenhuizen
- Q1 2024: RAL-praktijken sluiten aan bij stuurgroep capaciteit.
- Q2 2024: Verkennen landelijke voorbeelden voor toepassing binnen VSV, o.a. bevalcentra regio Amsterdam en eerstelijnslijnskamers in ziekenhuis.
- Q3 2024: Evaluatie stuurgroep en bepalen aanpak komende periode: aanbrengen versnelling. Afspraak: tot juli 2025 actiegerichte aanpak op knelpunt ‘geen plek in ziekenhuis voor bevalling’.
- Q4 2024: Gesprek met zwangeren over hun ervaring, mening en advies rondom de capaciteitsvraagstukken.
- Q4 2024: Inzichtelijk maken elementen die bijdragen aan gebrek aan plaats in ziekenhuizen. Per element mogelijke oplossingen in kaart brengen. Bepalen acties die ingezet worden.
Contactpersonen
Ariene Volmer
Rianne Kleijn
Begeleiding traject tot samengaan VSV's Leiden en Leiderdorp
Financierders: Ondersteuningsgelden Zorg en Zekerheid (50%) en VSV's Leiden/Leiderdorp (50%)
Klant: VSV's Leiden/Leiderdorp
Contactpersonen klant: Jade Meijvogel (VSV Leiden) en Merel Streng (VSV Leiderdorp)
Laatst bijgewerkt op: 25 september 2024
De Verloskundig SamenwerkingsVerbanden (VSV's) van Leiden en Leiderdorp hebben in 2022 de wens uitgesproken om te verkennen of zij als één VSV verder kunnen gaan. Redenen hiervoor zijn de verregaande samenwerking die er al is tussen de VSV’s, de mogelijkheid die een samengaan biedt om verder te professionaliseren en de efficiëntieslag en tijdwinst die dit kan opleveren.
Wat zijn onze doelen?
In opdracht van de VSV’s was ons doel om toe te werken naar een 'go/no-go-moment' voor de beslissing om samen te gaan. Door alle wensen en randvoorwaarden in kaart te brengen en te bespreken. En door (deel)besluiten te nemen over de inrichting van het nieuwe gezamenlijke VSV.
Wat is onze aanpak?
Op verzoek van de VSV’s heeft Reos eind 2022 de wensen van alle afzonderlijke partijen geïnventariseerd. Hoewel er aandacht nodig was voor o.a. gelijkwaardigheid, autonomie, mandaat en betrokkenheid van de achterbannen, waren alle partijen gemotiveerd voor een samengaan van de VSV’s. In juni 2023 heeft Reos akkoord gekregen op het voorgestelde plan van aanpak voor het traject tot samengaan.
In deelsessies (periode oktober 2023 – juni 2024) werkten we met de VSV-besturen aan de benodigde stappen richting de totstandkoming van 1 gezamenlijk VSV: er is een gezamenlijke visie uitgewerkt en de financiële inrichting is vormgegeven. Gaandeweg het traject ontstond de wens om te onderzoeken of besluitvorming en de daarbij horende bestuurlijke en juridische inrichting volgens de sociocratische methode kon worden ingericht. In samenwerking met het Sociocratisch Centrum is dit verder uitgewerkt en vormgegeven. Parallel aan de deelsessies werd verdergaande samenwerking vanuit beide VSV’s al in gang gezet, o.a. door werkgroepen al samen te voegen.
In juni 2024 heeft Reos een advies opgeleverd, voor een samengaan van de VSV’s per januari 2025. De tussenliggende periode wordt gebruikt om verdere voorbereidingen te treffen.
Wat levert het op?
De (besturen van de) VSV’s hebben op basis van de deelsessies en het advies besloten om samen te gaan. Het samengaan levert de betrokken op verschillende vlakken winst op. Zo draagt het bij aan verdergaande samenwerking en bundelen van krachten, efficiëntie, versnellingsmogelijkheden op het gebied van professionalisering en innovatie en tot slot (nog) meer afstemming en eenduidigheid over zorg.
Doordat de partijen elkaar in de verschillende deelsessies al meermaals informeel en op inhoud hebben ontmoet, is de samenwerking en het vertrouwen gaandeweg het traject al beter geworden.
Wat is onze rol?
Reos is als onafhankelijke partij betrokken als procesbegeleider, richting een samengaan, met oog voor ieders belangen en behoud van autonomie. Reos heeft:
-
Het brede gezamenlijke gesprek op de deelonderwerpen begeleid en helpen toewerken naar gedragen besluiten
-
Kennis ingebracht vanuit het land, deelnemers voorzien van kennis over mogelijkheden
-
Zorg gedragen voor de noodzakelijke stappen voor voortgang en besluitvorming
-
Ondersteuning geboden en het sociocratisch centrum aangehaakt, richting het werken volgens de sociocratische methode
-
Een advies opgeleverd voor een go/no go, inclusief een aanzet tot een toekomstige werkagenda van de VSV’s
-
Communicatiematerialen verzorgd die de bestuursleden konden gebruiken om de achterbannen te informeren over de voortgang en besluiten richting het samengaan.
Wat staat er de komende periode op de agenda?
-
De partijen treffen dit najaar verdere voorbereidingen op een officieel samengaan per januari 2025, o.a. samenvoegen van de werkgroepen, jaarplan en begroting 2025, overlegstructuur
-
Vanuit de sociocratische methode zijn een besluitvormende kring en bestuur ingericht. Per oktober 2024 wordt vanuit die nieuwe gezamenlijke situatie gewerkt. Zij krijgen hierbij begeleiding van het sociocratisch centrum: learning on the job.
-
Met begeleiding van het sociocratisch centrum vindt ook verkenning en besluitvorming over de juridische entiteit plaats
-
Reos heeft de directe begeleiding van het traject afgerond en is alleen nog betrokken indien nodig.
Contactpersonen
Ariene Volmer
Rianne Kleijn
Bewonersparticipatie: Samen leren in participatiehub Zuid-Holland Noord
Financier: subsidie ZonMw
Samenwerkingspartners: Transmuralis, Alliantie Positieve Gezondheid Zuid-Holland Noord, Participe, Samen Gezond Zoeterwoude, inwoners uit de regio, Zorg en Zekerheid, Gemeente Leiden, GGD Hollands Midden.
Laatst bijgewerkt op: 30 oktober 2024
De transformatie van ziekte naar gezondheid en de beweging van het medische naar het sociale domein raakt ons allemaal, inclusief de inwoners van Zuid-Holland Noord. Om ieders welzijn te bevorderen en zorgvragen te voorkomen, uit te stellen of minder zwaar te maken, zetten zij in op positieve gezondheid en inwonersbetrokkenheid als essentiële onderdelen van de regionale opgaven om de beweging van zorg naar gezondheid te realiseren.
Zij willen de overstap maken van praten over en namens de inwoners naar praten mét de inwoners. Het is hierbij van essentieel belang om inwoners zo vroeg mogelijk te betrekken bij het participatieproces en aan te sluiten bij hun energie en initiatief.
Maar de manier waarop dit gebeurt, net als de fase waarin bewoners aan bod komen, of de weging van hun stem, verschilt van elkaar. Daar willen verschillende partners uit de regio verandering in brengen. Hoe? Door samen een domeinoverstijgend netwerk van mensen en organisaties te vormen, dat zorgt dat inwoners meedenken en meedoen met regionale vraagstukken op het gebied van gezondheid, zorg en ondersteuning. Dit netwerk noemen we een regionale participatiehub.
Wat is onze opdracht?
De ZonMw-subsidie is bedoeld om een brede regionale coalitie te vormen voor de uitwerking van de regionale participatieopgave.Deze hubs stimuleren en faciliteren de betrokkenheid van inwoners bij vraagstukken rondom gezondheid, zorg en ondersteuning. Het gezamenlijke doel is om uiteindelijk een landelijke infrastructuur te creëren met deze regionale participatiehubs. ZonMw benadrukt dat de kracht van de coalitie ligt in een aanpak waarin diverse partijen samenwerken aan duurzame inwonersparticipatie. Deelnemers zijn Reos, Transmuralis, Alliantie Positieve Gezondheid Zuid-Holland Noord (ZHN), Participe, Samen Gezond Zoeterwoude, inwoners uit de regio, Zorg en Zekerheid, gemeente Leiden en GGD Hollands Midden.
De coalitie zal van start gaan met in kaart brengen wat de betrokkenen eigenlijk verstaan onder participatie en te kijken wat er al is en gebeurt op dit vlak. Uiteindelijk zullen de partners binnen de participatiehub een gezamenlijke regionale visie ontwikkelen. We gaan van start met het verrijken van de coalitie en het ontwikkelen van een regionale visie/WHY.
Het project bestaat uit vijf bouwstenen: verkenning van ontbrekende perspectieven, verrijking met nieuwe partners, verdieping van de samenwerking, inzicht in bestaande initiatieven en hiaten, en verbinding en vervolgstappen.
De Alliantie Positieve gezondheid ZHN geeft al vorm aan de samenwerking met inwoners vanuit een brede blik op gezondheid en kunnen deze kennis gebruiken en de initiatieven waar nodig ondersteunen. Er zijn twee inwoners vanuit de alliantie actief betrokken bij het regioplan. Vanuit deze opgedane ervaring zorgt de Alliantie Positieve Gezondheid ZHN voor procesbegeleiding bij de coalitievorming.
Wat levert het project op?
Het project leidt tot het ontstaan van een coalitie van betrokken regionale partijen. Deze coalitie geeft verder vorm en inhoud aan bewonersparticipatie in de regio, vanuit een gezamenlijke visie. Zo kunnen inwoners meedenken en meedoen met regionale vraagstukken op het gebied van gezondheid, zorg en ondersteuning. Waarbij ze inwonersinitiatieven faciliteren en stimuleren.
Tijdpad
Welke stappen zijn er gezet?
- Q2 2024: verkennende gesprekken met partners voor de aanvraag.
- Q3 2024: in juli de aanvraag bij ZonMW ingediend.
- Q3 2024: in september is de aanvraag goedgekeurd.
- Q4 2024: startbijeenkomst met de projectleden (startcoalitie).
Wat zijn de vervolgstappen?
- Q4 2024: met de projectleden (startcoalitie) kijken hoe we de coalitie kunnen verrijken. Welke partners/inwoners missen aan tafel.
- Q4 2024: komen tot een WHY op inwonersparticipatie en een WHY voor de coalitie. Dit wordt een visie.
- Q4 204: onderzoeken wat we al doen of wat er al is in de regio. Vorm en opdracht moet nog geformuleerd worden door de projectgroep (coalitie).
- Q4 204: opbrengst samenbrengen en met elkaar kijken wat de vervolgstappen zijn om dit verder te brengen.
Naast dit proces loopt het proces met een paar inwonersinitiatieven waar we bij betrokken zijn. Ondersteunen, en leren door te doen. Waar lopen deze inwoners tegenaan en hoe brengen we dit verder.
Contactpersoon
Ariene Volmer
Kind naar Gezonder Gewicht Katwijk
Financier: Zorg en Zekerheid
Samenwerkingspartner: gemeente Katwijk
Laatst bijgewerkt op: 7 november 2024
Gemeente Katwijk werkt aan een betere samenwerking tussen de gemeente, eerstelijnszorg, welzijnswerk en zorgverzekeraar. Dit is noodzakelijk om het toenemende probleem van overgewicht onder kinderen aan te pakken. De ketenaanpak 'Kind naar Gezonder Gewicht' richt zich op kinderen van 2 tot 12 jaar met (ernstig) overgewicht, met als doel om meer kinderen een gezond gewicht te laten behalen. Deze samenwerking is vastgelegd in de samenwerkingsagenda van 'Alliantie Katwijk', die in het voorjaar van 2020 is vastgesteld.
Wat is onze opdracht?
Onze rol als gangmaker is het versterken van de samenwerking tussen het sociaal domein, de openbare gezondheidszorg en eerstelijnszorg in Katwijk. Wij voeren deze taken uit in opdracht van de gemeente Katwijk, vertegenwoordigd door contactpersoon Fenneke de Graaf. Belangrijke spelers in dit project zijn de leden van de werkgroep, bestaande uit: GGD, Welzijn, Gemeente, jeugdartsen en de centrale zorgverleners.
Wat levert het project op?
Concreet en meetbaar levert het project de volgende resultaten op:
- Succesvolle pilotfase: Deze is afgerond met de aanstelling van twee vaste centrale zorgverleners.
- Nieuwe samenwerkingsafspraken: Verbeterde doorverwijzing tussen Jeugdgezondheidszorg (JGZ) en partners zoals de kinderartsen in het ziekenhuis en het wijkteam.
- Versterkte samenwerking: Afspraken met welzijn en wijkteam om de samenwerking te evalueren en verder aan te scherpen.
- Optimaal netwerk: Betrokken samenwerkingspartners weten elkaar te vinden, wat bijdraagt aan een verhoogde effectiviteit in de aanpak van overgewicht.
- Borging van financiering: Onderzoek naar structurele financiële borging van de centrale zorgverlener is gestart.
Tijdpad
Welke stappen zijn er gezet?
- Q1 2023: Pilotfase afgerond en centrale zorgverleners aangesteld.
- Q2 2023: Begin van gesprekken over structurele financiering en samenwerkingsafspraken.
- Q3 2023: Sessie met werkgroep om voortgang te evalueren, doelen en taken vast te stellen.
- Q4 2023: Optimalisatie van samenwerking met medici en procesmatige inrichting hiervan gestart.
- Q1 2024: Vooruitgang in het stroomlijnen van de samenwerking; evaluatiemomenten gepland met welzijn en wijkteams.
- Q2 2024 en verder: Voortdurende facilitaire begeleiding en bijsturing op basis van signalen en knelpunten in het netwerk.
- Q3 2024: Aanscherpen samenwerkingsafspraken met wijkteam en verwerken in een stroomschema.
Wat zijn de vervolgstappen?
- Q4 2024: Evalueren op de opbrengst, werkwijze en samenwerking.
- Q1 2025: Projectleiding overdragen naar de gemeente.
- Q2 2025: Organiseren brede netwerkbijeenkomst met als doel om eenduidige afspraken te maken met verschillende partners uit zorg- en welzijn over samenwerking en doorverwijzing.
- Q2 2025: Opbrengsten bijeenkomst verwerken door uitbreiding van het stroomschema en vastleggen van samenwerkingsafspraken.
Contactpersoon
Maaike van Eijk
Mentaal welbevinden gemeente Katwijk
Financierder: Gemeente Katwijk
Klant: Gemeente Katwijk
Contactpersoon klant: Fenneke de Graaf, gemeente Katwijk
Laatst bijgewerkt op: 18 september 2024
De mentale gezondheid van inwoners vormt een actueel vraagstuk in de gemeente Katwijk. Cijfers laten onder andere zien dat het aantal jongeren met mentale gezondheidsproblemen sinds de coronapandemie is toegenomen. De gemeente zet actief in op het versterken van de mentale gezondheid van haar inwoners, o.a. vanuit het Coalitieakkoord, de Maatschappelijke Agenda en vanuit de opdracht die de gemeente heeft vanuit het GALA . Binnen de gemeente is er veel (preventief) aanbod op het gebied van mentale gezondheid beschikbaar.
Wat zijn onze doelen?
-
De decentralisatie van de maatschappelijke zorg en de opdracht die de gemeente heeft vanuit het GALA vragen om concretisering van het beleid op de aanpak van mentale gezondheid. De gemeente heeft Reos gevraagd om hierbij te begeleiden:
-
In 1e instantie met deelnemers vanuit het beleids- en sociaal team. In maart 2024 is in 2 sessies een visie op de aanpak van mentale gezondheid ontwikkeld. Vanuit de visie is focus aangebracht in de doelgroepen en thema’s die nadrukkelijk(er) aan bod moeten komen. De visie diende als input voor de uitwerking van de opdracht bij de Maatschappelijke Agenda in de gemeente en biedt handvatten voor een meer programmatische aanpak.
-
Vervolgens door de visie te toetsen aan inwoners en partners in de gemeente en samenwerking en een integrale aanpak door partijen te bevorderen. Het PandoNetwork heeft de opdracht voor de toetsing bij inwoners. Reos heeft in opdracht van de gemeente een bijeenkomst met aanbieders begeleid.
Wat levert het op?
Een gedeelde visie op de aanpak van (het voorkomen van) mentale problemen in Katwijk. En aanzet tot een gezamenlijke aanpak door partijen die elkaar versterken. Met als uiteindelijk doel versterking van de mentale gezondheid van inwoners in Katwijk.
Wat is onze rol?
Als procesbegeleider was Reos verantwoordelijk voor het organiseren en begeleiden van:
-
twee sessies met beleidsmedewerkers van de gemeente en sociaal team om te komen tot concretisering van het beleid op de aanpak van mentale gezondheid. Onderdelen waren een data-analyse, gezamenlijke visievorming, focus aanbrengen in doelgroepen en thema’s en criteria voor het aanbod bepalen.
-
een bijeenkomst met aanbieders die actief zijn op het thema mentale gezondheid, met als doel een gezamenlijke visie op de aanpak te creëren èn de gezamenlijke aanpak door partijen te bevorderen.
Wat staat er de komende periode op de agenda?
Op 24 juni vond de bijeenkomst ‘Mentale matchmaking: Samen sterk op mentale gezondheid’ met aanbieders plaats. De missie en visie werd door de aanbieders en een vertegenwoordiging van inwoners onderschreven. Het tweede deel van de bijeenkomst stond in het teken van ‘matches maken’ en elkaar beter leren kennen. Deelnemers gaven aan het wenselijk te vinden vaker op inhoud met elkaar uit te kunnen wisselen – ter versterking van de gezamenlijke aanpak. Het initiatief hiervoor ligt idealiter bij de aanbieders zelf. Reos heeft om die reden de begeleiding van dit traject afgerond.
Contactpersoon
Monica van Papendrecht
Ondersteuning werkgroepen Kwaliteit Verloskundig Samenwerkingsverbanden (VSV's) Leiden en Leiderdorp
Zorgverzekeraar: Zorg en Zekerheid
Klant: VSV Leiden en VSV Leiderdorp
Contactpersonen klant: Marion Hengst (VSV Leiden) en Kaylee Haneveld (VSV Leiderdorp)
Focusteam: Krachtige Organisaties en Netwerken
Laatst bijgewerkt op: 12 april 2024
Jaarlijks worden door de twee werkgroepen Kwaliteit (VSV Leiden en VSV Leiderdorp) de kwaliteitscijfers (beoordeling zorg en samenwerking) op VSV-niveau geregistreerd en gemonitord, en - waar nodig - worden verbeteracties ingezet. Het doel hiervan is de kwaliteit van zorg- en dienstverlening binnen het VSV te waarborgen en continu te verbeteren. De werkgroepen bestaan uit zorgverleners van verschillende disciplines uit het VSV-gebied.
Wat zijn onze doelen?
Borgen en continu verbeteren van de kwaliteit van zorg- en dienstverlening binnen de keten van het VSV. Dit doen we door:
- Jaarlijks meten en monitoren we de indicatoren, op basis van vastgestelde kwaliteitsnormen. Het gaat hierbij om cliënttevredenheid en input vanuit perinatale toetsingen en transmurale incidentmeldingen (TIM's).
- Waar nodig, zetten we - in afstemming met bestuur en leden - verbeteracties in.
Subdoelen voor 2023:
- Uitwerken en vaststellen van kwaliteitsbeleid.
- Voorbereiden van en ondersteunen bij de implementatie van de PREM: een landelijk vastgestelde vragenlijst die cliëntervaringen meet (en die mogelijk op termijn de huidige NPS-vragenlijst vervangt).
- Opstellen en ondersteunen bij implementatie van de procedure voor transmurale incidentmeldingen.
Wat is onze aanpak?
Een vaste werkgroep per VSV komt jaarlijks zo'n zes keer bijeen om de kwaliteitscijfers te monitoren en te adviseren over eventuele verbeteracties (PDCA). Hierover vindt twee maal per jaar terugkoppeling plaats aan het bestuur. Eenmaal per jaar geeft de werkgroep een update aan alle leden van het VSV. Dit gebeurt tijdens een ledenvergadering. Daarnaast werkt de werkgroep aan het continu verbeteren van het kwaliteitsproces.
Wat levert het op?
Naast de gebruikelijke presentatie van de dashboardcijfers en het aandragen van verbeterpunten die hieruit volgden voor het bestuur, lag de focus op het samengaan van de werkgroep kwaliteit Leiden en Leiderdorp. Door de overlap in werkzaamheden en vooruitlopend op de ontwikkelingen van het bestuurlijk samengaan van de VSV’s Leiden en Leiderdorp was het een logische stap om de begeleiding van Reos af te bouwen en als één werkgroep zelfstandig door te gaan.
Wat is onze rol?
Reos begeleidt de werkgroepen, fungeert als voorzitter van de bijeenkomsten, stelt de agenda op en bewaakt de voortgang en doelstellingen van de werkgroep. Reos bewaart het overzicht, adviseert en legt waar mogelijk verbindingen. Ook onderhoudt Reos nauw contact met het bestuur van de VSV's en stemt de actie- en verbeterpunten af. Tot slot begeleidde Reos het samengaan van de werkgroepen kwaliteit Leiden en Leiderdorp tot één werkgroep en had de rol als procesbegeleider bij het gesprek wat hieruit volgde met het VSV bestuur.
Wat staat er de komende periode op de agenda?
De werkgroep kwaliteit Leiden/Leiderdorp heeft sinds maart 2024 zelfstandig de rol van Reos overgenomen. Er zijn korte lijntjes met het bestuur en de taken van de werkgroep zijn helder. De opdracht van Reos om de begeleiding van het samengaan van de werkgroepen te begeleiden is sinds april 2024 afgerond.
Contactpersonen
Kirsty van der Geest
Ariene Volmer
Ondersteuning werkgroepen Longziekten en Bewegingsapparaat van Rijn en Duin
Financier: Rijn en Duin
Samenwerkingspartner: Rijn en Duin
Laatst bijgewerkt op: 13 november 2024
Er is behoefte aan effectieve samenwerking tussen zorgverleners binnen Rijn en Duin, o.a. binnen de werkgroepen Longziekten en Bewegingsapparaat. Het is noodzakelijk om zorgprogramma’s te ontwikkelen en implementeren binnen de bij Rijn en Duin aangesloten wijksamenwerkingsverbanden (WSV’s) die voldoen aan de actuele eisen vanuit de zorg en die de kwaliteit van de zorg voor cliënten verbeteren. De klant, Rijn en Duin, heeft behoefte aan goed georganiseerde multidisciplinaire werkgroepen die samenwerkingsafspraken maken en kwaliteit waarborgen. Het doel is om hoogwaardige, efficiënte zorg te bieden aan patiënten met longaandoeningen zoals COPD en Astma, en aandoeningen aan het bewegingsapparaat zoals knieartrose en osteoporose. Deze zorgprogramma’s worden door Rijn en Duin aan de aangesloten zorgverleners aangeboden via de ZHN zorgapp.
Wat is onze opdracht?
Onze rol is om de werkgroepen te ondersteunen in hun proces. Dit houdt in dat we als adviseurs optreden, activiteiten plannen en zorgen voor een goede samenwerking binnen de werkgroepen. We doen dit in opdracht van Rijn en Duin. Andere belangrijke spelers in dit proces zijn de zorgverleners binnen de werkgroepen, de nascholingsorganisatie Caliber, en de regionale partners in de zorg.
Wat levert het project op?
Het project levert de volgende resultaten op:
- Zorgprogramma’s die up-to-date zijn.
- Goed georganiseerde werkgroep vergaderingen die bijdragen aan de kwaliteit van de zorg.
- Een relevante nieuwsbrief van Rijn en Duin, meegewerkt door leden van de Redactieraad.
- Input voor Kwaliteitsavonden, wat leidt tot continu leren en verbeteren.
- Een overzicht van GOKIT-beheersaspecten per zorgprogramma, inclusief kwartaaloverzichten en budgetbewaking.
Tijdpad
- Q2 en 3 2024: Eerste concepten voor nieuwe zorgprogramma’s COPD en Astma ontwikkeling gestart.
- Q4 2024: Aanlevering van concepten voor zorgprogramma’s COPD en Astma.
- Q4 2024: Ontwikkeling van het Transformatieplan knieartrose is afgerond en ingediend bij Zorg en Zekerheid en Zilveren Kruis.
- Q4 2024: Evaluatiemomenten voor zorgprogramma’s worden ingepland.
Meer informatie
Contactpersoon
Maarten Wirtz
Optimale Hartfalen zorg Thuis
Financierder: Subsidie ondersteuning wijkverpleging (SOW)
Klant: LUMC, Marente, Zorggroep Katwijk
Laatst bijgewerkt op: 13 november 2024
In de zorg voor hartfalenpatiënten is het essentieel om een betere monitoring en vroegtijdige signalering van hartfalen te realiseren. Patiënten onder behandeling van de cardioloog bij het LUMC of hun huisarts hebben behoefte aan ondersteuning in hun thuissituatie. Dit project is gericht op de zorg voor deze patiënten, met als doel hun kwaliteit van leven te verbeteren en ziekenhuisopnames te verminderen. Het doel van het project is om hartfalenpatiënten thuis te monitoren en een vroegtijdige signalering van hartfalen te realiseren, wat de zorgkwaliteit en efficiëntie verbetert.
Wat is onze opdracht?
Reos begeleidt het project en zorgt voor coördinatie tussen de verschillende partners, waarborgen van de voortgang en het faciliteren van communicatie. Tevens ondersteunt Reos bij de ontwikkeling van werkafspraken en protocollen. De opdracht wordt uitgevoerd in samenwerking met Marente, LUMC en Zorggroep Katwijk, waarbij ook zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid betrokken is bij de formele vervolgafspraken. Belangrijke spelers zijn de verpleegkundig specialisten, huisartsen, praktijkondersteuners en thuiszorgteams die betrokken zijn bij de uitvoering van het project.
Wat levert het project op?
- Behandeling van hartfalenpatiënten thuis in plaats van in het ziekenhuis.
- Vermindering van reistijd voor patiënten, wat bijdraagt aan hun welzijn en kwaliteit van leven.
- Vroegtijdige signalering van patiënten met overvulling door hartfalen, waardoor tijdige interventie mogelijk is.
- Een effectief systeem voor monitoring via 'The Box', dat patiënten in staat stelt om thuis zelfmetingen uit te voeren.
- Verbeterde samenwerking en communicatie tussen zorgverleners door de gemaakte werkafspraken en protocollen.
Tijdpad
Welke stappen zijn er gezet?
- Q2 2022: pilot gestart op 1 september 2022 met de eerste groep patiënten.
- Q2 2023: in april 2023 zijn er acht patiënten gestart, met uitbreiding van het werkgebied en toevoeging van meer patiënten.
- Q2 2024: Waardecase is ontwikkeld, bespreking van de waardecase en evaluatie van het project (25 april 2024).
- Q2 2024: Afronding en verantwoording naar subsidieverstrekker (RVO), evaluatie van de gerealiseerde resultaten in mei 2024 na indiening van projectverantwoording.
Wat zijn de vervolgstappen?
- Q4 2024: Evaluatie van de pilot en bespreking van de financiële businesscase (LUMC en Marente) in september/oktober 2024 met Zorg en Zekerheid.
- Q4 2024: Beslissing over structurele financiering en opschalingsplan bij positieve evaluatie.
Meer informatie over Optimale Hartfalen Zorg Thuis?
-
Sept 2024: Signalen herkennen bij hartfalen is zo belangrijk
-
Artikel in Nurse academy (2-2024) Optimale hartfalenzorg
-
Website Rijn en Duin: Hartfalen behandeling thuis Hartfalenbehandeling thuis
-
Website van Gezonde Zorg Gezonde Regio (gzgr.nl)
-
Website van Rijn en Duin
Contactpersoon
Maarten Wirtz
Preventie Onbedoelde Zwangerschappen (POZ)
Financier: ZonMw
Samenwerkingspartner: gemeente Leiden en Alphen aan den Rijn, TNO, GGD/JGZ Hollands Midden, LEO, VSO Prisma, Resonans Leystede, Rijnstroom college, AWPG, Stichting Centering Healthcare, Soa Aids Nederland en ExpEx.
Laatst bijgewerkt op: 5 november 2024
Dit project richt zich op het versterken van de weerbaarheid bij leerlingen op het VSO en MBO zodat onbedoelde zwangerschappen voorkomen worden. Door preventie maatregelen te treffen krijgen de leerlingen de juiste handvatten om bewuste keuzes te maken, zodat het welzijn van de leerlingen bevordert en zij ondersteund worden in hun ontwikkeling. Het doel van dit project is om een integrale preventieve aanpak te realiseren volgens de Gezonde School aanpak, waarmee we onbedoelde zwangerschappen binnen deze doelgroepen effectief willen voorkomen. Daarnaast richt dit project zich op het tot stand komen van een structurele, lokale samenwerking.
Wat is onze opdracht?
Onze rol als projectleider bestaat uit het coördineren en faciliteren van samenwerking tussen de verschillende samenwerkingspartners. Als projectleider zijn wij verantwoordelijk voor de voortgang van de resultaten van het project en bewaken we het tijdspad van het project. Afstemming met samenwerkingspartners, organiseren van leernetwerkbijeenkomsten en het verzorgen van communicatie rondom het project zijn enkele taken.
Wat levert het project op?
Het project leidt tot de volgende resultaten:
- Een verstevigde samenwerking tussen scholen en de GGD.
- Scholen hebben jaarplannen gemaakt over het thema Relaties & Seksualiteit.
- Een groei in educatieaanbod en docententrainingen op scholen; 10 klassen met 140 leerlingen in jaar 1 en 19 klassen met 240 leerlingen in jaar 2 bereikt.
- Proefdraaien van lessen Lang Leve de Liefde en Niet of Wel Zwanger (NWZ).
- Lancering van diverse nieuwsbrieven zodat de betrokkenheid binnen het project wordt vergroot.
- Ontwikkeling van een folder zodat partners hun collega’s op de hoogte kunnen stellen.
- Versterking van lokale samenwerking via de oprichting van een kernteamoverleg voor betere afstemming met scholen.
- Organisatie van leernetwerkbijeenkomsten en pijlersessies ter bevordering van kennisontwikkeling en samenwerking.
- Participatief actieonderzoek gedurende 4 jaarcycli.
- Panelgesprek met leerlingen.
- Organisatie van een spreekuur voor leerlingen na lessen NWZ.
- Aansluiting bij het ZML congres.
- Ontwikkeling van een toolbox waar informatie over relaties & seksualiteit gebundeld is, deze toolbox is gericht op professionals werkzaam in het VSO en MBO. Ervaringsverhalen en filmpjes zijn van belangrijke meerwaarde voor de toolbox.
Tijdpad
- Fase 1 (mei 2021 - april 2022): ontwikkeling en uitvoering van het actieplan.
- Fase 2 (mei 2022 - april 2023): verbetercycli integrale aanpak - ronde 1 via PDCA-cyclus.
- Fase 3 (mei 2023 - april 2024): verbetercycli integrale aanpak - ronde 2 via PDCA-cyclus.
- Fase 4 (mei 2024 - april 2025): uitkomstevaluatie & oplevering toolbox.
Enkele acties die gepland staan:
- Borging van het project.
- Aanvragen ZonMw oproep VIMP.
- Inzicht in effecten, acceptatie en gebruik van integrale aanpak ter voorkoming van onbedoelde zwangerschap in de regio HM.
- Handreiking met randvoorwaarden die van belang waren binnen het project voor het vormgeven van de integrale aanpak en het maken van samenwerkingsafspraken.
- Oplevering toolbox voor structurele lokale samenwerking én een integrale aanpak met een overzicht van interventies per pijler voor een Gezonde School.
- Organisatie van 3 leernetwerkbijeenkomsten.
- Organisatie van 3 pijlerbijeenkomsten.
- Ophalen ervaringsverhalen en video’s voor in de toolbox.
- Opmaak van 3 nieuwsbrieven POZ.
- Aansluiting bij relevante ontwikkelingen/overleggen/vergaderingen in de regio om de resultaten van het project te verspreiden.
Contactpersoon
Kirsty van der Geest
Stevit
Zorgverzekeraar: Zorg en Zekerheid
Klant: LUMC, Rijn en Duin, Gezondheidscentrum Stevenshof
Contactpersoon bij de klant: Maarten Wirtz
Focusteam: Digitalisering en Data
Laatst bijgewerkt op: 25 september 2024
Uit onderzoek blijkt dat inwoners van de wijk Stevenshof relatief een hoger risico op hart- en vaatziekten hebben dan in andere Leidse wijken. Om daar wat aan te doen is binnen wijkinitiatief Stevenshof Vitaal het project Stevit opgezet. Het project Stevit is onderdeel van het programma Gezonde Zorg Gezonde Regio (GzGr).
Wat zijn onze doelen?
Reos wil met dit project de kwaliteit van leven verbeteren van driehonderd mensen met een risico op hart- en vaatziekten. Daarnaast is de bedoeling dat van deze mensen de zelfregie toeneemt. Dat willen we bereiken door twee bestaande middelen te gaan gebruiken: de “Box MijnHart Telt” en de app "Selfcare”. Deze zetten we preventief in voor twee groepen patiënten: patiënten met een Verhoogd Vasculair Risico (de VVR-groep) en - groep twee - de patiënten met Hart- en vaatziekte (de HVZ-groep), die bij gezondheidscentrum Stevenshof in Leiden bekend zijn.
Doelen voor 2023 waren
- Opschaling van het project, wanneer we positieve resultaten boeken
- Oplossingen organiseren, voor structurele financiering
- De werkwijze op zo'n manier beschrijven dat andere wijken of regio's deze ook kunnen gaan gebruiken
Wat we in 2024 willen bereiken staat hieronder beschreven in: Wat staat er de komende periode op de agenda?
Wat levert het op?
De volgende resultaten zijn behaald:
- De patiënten zijn geïncludeerd en verdeeld over een interventiegroep en een controlegroep.
- Met een nieuwsbrief informeert de projectgroep de patiënten. Ook vergroten wij hiermee de betrokkenheid van de patiënten bij het project en onze betrokkenheid bij hen.
- Om effectief te zijn en kennis te delen, is er in 2022 een samenwerking tussen projecten Stevit en IMDI opgestart. Dit heeft geleid tot een gezamenlijk plan van aanpak dat huisartsenpraktijken kunnen gebruiken, die met een soortgelijk project willen starten.
- Er is een nieuwe financiële begroting opgesteld in samenwerking met RVO om de juiste kosten in de juiste posten te hebben en om te voldoen aan alle afspraken.
- Bij de deelnemende patiënten in de interventiegroep (n=43) was gemiddeld een systolische bloeddrukdaling te zien, van 6 mmHg en gewichtsverlies van 2 Kg. Daarnaast zagen we een toename van het aantal stappen, in de eerste drie maanden waarin de patiënten meededen.
- Een primeur in Nederland! De huisarts kan meetgegevens van patiënten direct in het Huisarts Informatie Systeem (HIS) lezen. De praktijken van Gezondheidscentrum Stevenshof ontvingen 120 van deze lab-berichten. De berichten bevatten gemiddelde kwartaalmetingen voor bloeddruk, hartslag en gewicht.
“De huisarts wil niet dat het patiëntendossier volstroomt met zelfmetingen, maar wil dit slim kunnen filteren, zodat bijvoorbeeld alleen wekelijkse gemiddelden geregistreerd worden. Bovendien wil de huisarts dat in het diagnostisch dossier de data van zelfmetingen gescheiden worden van de zorgprofessional-gerelateerde data.”
Positieve effecten op de gezondheid:
De resultaten hadden positieve effecten op de gezondheid van de deelnemers:
- Lichamelijke functies: daling van lichaamsgewicht en bloeddruk; beter gereguleerde bloeddruk en lichaamsgewicht dragen bij aan een betere gezondheid.
- Mentale functies en beleving: een gezondere leefstijl verbetert de mentale functies.
- Kwaliteit van leven: de patiënt heeft meer zelfregie, doordat die zelf meet.
- Sociaal-maatschappelijke participatie: de patiënt doet mee aan een onderzoek, en deelt in focusgroepen en nieuwsbrieven ervaringen met anderen.
- In kwartaal 1 van 2024 is er een Waardecase ontwikkeld Stevit/IMDI, daarnaast is er is een update gemaakt van het implementatieplan H-Box huisartsenpraktijken (hiermee kunnen huisartsenpraktijken de BOX implementeren in hun praktijk) en er is een plan ontwikkeld voor opschaling van deze werkwijze in regio Zuid Holland Noord.
Wat is onze rol?
Reos is in dit project een onafhankelijke adviseur, projectleider en verbindende factor. Wij waarborgen de continuïteit door sessies te organiseren met betrokken huisartsen en LUMC, en werken ernaar toe dat de reguliere zorg deze aanpak ook inzet, ook na deze pilot met onderzoek.
Daarnaast denken wij mee over hoe het HIS verrijkt kan worden met de juiste data. Hierdoor kan de huisarts de meetgegevens van zijn of haar patiënten inzien. Ook zorgen wij voor het delen van opgedane kennis met andere partijen (waaronder IMDI) en werken we aan een gezamenlijk plan van aanpak, zodat opschaling voor andere huisartsen eenvoudiger wordt.
Wat staat er de komende periode op de agenda?
De projecten IMDI (Dillenburg) en Stevit (Stevenshof) zijn als project samengevoegd en vertegenwoordigd in één werkgroep met daarnaast een stuurgroep vanuit Gezonde zorg, Gezonde Regio (GzGr).
In kwartaal 1 van 2024 is de waardecase Stevit/IMDI, er is een update gemaakt van het implementatieplan H-Box huisartsenpraktijken (hiermee kunnen huisartsenpraktijken de BOX implementeren in hun praktijk) en er is een plan ontwikkeld voor opschaling van deze werkwijze in regio Zuid Holland Noord.
De eerstejaars resultaten zijn bekend van project Stevit en zijn zeer positief, waarbij er een duidelijke afname te zien is van het lichaamsgewicht en ook de bloeddruk! Een artikel vanuit o.a. ZonMW wordt voorbereid waarin resultaten gedeeld zullen worden.
De SET-subsidie liep op 31 december 2023 af voor het project Stevit. Uiterlijk 1 juni zal de projectverantwoording ingeleverd zijn, waaronder ook een accountantscontrole die voor een subsidie van deze grootte standaard is.
Meer informatie over Stevit?
- Website van Gezonde Zorg Gezonde Regio (GzGr)
- Primeur: zelfmeetdata Stevit in Huisarts Informatie Systeem
- GzGr nieuwsbrief
- Website van Stevenshof Vitaal
- Website van Rijn en Duin
- Website van Vita Valley
- Website van ZonMW
Contactpersoon
Maarten Wirtz
Valpreventie gemeente Katwijk
Financierder: gemeente Katwijk
Samenwerkingspartners: Zorggroep Katwijk, Welzijnskwartier
Laatst bijgewerkt op: 25 september 2024
Valpreventie is een essentieel thema binnen het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) en het Integraal Zorg Akkoord (IZA). Vanaf 2024 zijn gemeentes in Nederland verplicht om een ketenaanpak te ontwikkelen die zich richt op thuiswonende ouderen van 65 jaar of ouder met een verhoogd valrisico. De aanleiding hiervoor is de groeiende zorg om de gezondheid en vitaliteit van deze doelgroep, die vaak te maken krijgt met de gevolgen van valincidenten.
Doel van deze aanpak is het bieden van een veiligere leefomgeving voor ouderen, hen te ondersteunen in vitaal ouder worden, en valincidenten te verminderen. Het hoogover doel is het creëren van een goed functionerende valpreventieketen die aansluit bij de landelijke richtlijnen en die gericht is op de behoeften van ouderen in Katwijk.
Wat is onze opdracht?
Reos fungeert als projectleider in opdracht van de gemeente Katwijk. Onze rol omvat de volgende taken:
- Het opstellen van een plan van aanpak voor de implementatie van de valpreventieketen.
- Het analyseren van de doelgroep en inzichtelijk maken van de relevante partners en interventies.
- Het betrekken en samenwerken met belangrijke stakeholders, waaronder de lokale coördinator van het Welzijnskwartier en regionale zorg- en welzijnspartners.
- Het monitoren van de voortgang en rapporteren van de resultaten.
Andere belangrijke spelers in dit project zijn lokale zorgaanbieders, welzijnsorganisaties, en de betrokken regionale werkoverleggen die de ketenaanpak ondersteunen en coördineren.
Wat levert het project op?
Het uitvoeren van dit project levert de volgende resultaten op:
- Een goed ontwikkelde valpreventieketen met bijpassend aanbod in het sociaal domein.
- Een communicatiestrategie en campagneplan dat gebaseerd zijn op de resultaten van het doelgroeponderzoek.
- Een evaluatie van het trainingsaanbod, met als uitkomst een plan voor de implementatie van trainingen gericht op de doelgroep.
- Een start met de uitvoering van de geplande activiteiten, waaronder een publiekscampagne en de eerste trainingen die beginnen tijdens de week van de valpreventie op 1 oktober 2024.
- Een eindrapportage die inzicht geeft in de resultaten en aanbevelingen bevat voor de borging van de ketenaanpak.
Tijdpad
- Q2 2024: Analyse van de doelgroep afgerond en campagneplan ontwikkeld.
- Q3 2024: Opstellen van het plan van aanpak en inventarisatie van het cursusaanbod.
- Q4 2024: Start van de publiekscampagne en de eerste trainingen (1 oktober 2024).
- Q4 2024: Evaluatieplan opgesteld voor alle onderdelen van de ketenaanpak; monitoring van de behaalde doelstellingen.
Contactpersoon
Maaike van Eijk
Welzijn op Recept (WoR) Katwijk
Financier: Zorg en Zekerheid
Samenwerkingspartner: gemeente Katwijk
Laatst bijgewerkt op: 21 oktober 2024
In de gemeente Katwijk spelen er actuele vragen rondom de geestelijke en fysieke gezondheid van inwoners. De behoefte aan effectieve verwijzingen door huisartsen naar welzijnsinitiatieven is in deze context van cruciaal belang. Met de lancering van Welzijn op Recept (WoR), Bewegen op Recept (BoR), Jeugd op Recept (JoR), en nu ook Kunst op Recept (KoR), willen we het welzijn van inwoners versterken door hen te koppelen aan verschillende welzijns- en cultuuractiviteiten. Met als doel het vasthouden en vergroten van het aantal verwijzingen van huisartsen naar deze initiatieven.
Wat is onze opdracht?
Onze rol is om de samenwerking tussen huisartsen, welzijnscoaches en andere relevante partijen te faciliteren. We zorgen voor structuur in de vergaderingen, zitten de vergadering voor en brengen een jaarplan tot stand waarin de gezamenlijke doelen zijn opgenomen. Dit doen we in opdracht van de gemeente Katwijk. Daarnaast zijn er belangrijke samenwerkingspartners zoals de beweegmakelaar, gebiedsmanager welzijn, wijkcoördinator zorg, welzijnscoaches en de communicatieadviseur van het Welzijnskwartier, die ook in deze zin een bijdrage leveren.
Wat levert het op?
-
Totaal aantal verwijzingen is fors gegroeid d.d. (23-09-2024): 101. Bestaande uit:
- Ouderen 80+: 6 verwijzingen
- Bewegen op Recept: 23 verwijzingen
- Welzijn op recept: 40 verwijzingen (waarvan 2 personen onder de 18)
- Kunst op recept: 32 verwijzingen
- Door ontwikkelen werkwijze na aanmelding. O.a. d.m.v. afstemming met verwijzer (opnieuw verwijzen) en inzet groepsgewijze aanpak.
- De volgende communicatiemiddelen zijn ontwikkeld:
- Flyer
- Filmpjes
- Landingspagina's
- Berichten op social media
- Narrowcasting (in ontwikkeling)
- Pilot Jeugd op Recept: we startte in begin 2024 met 3 tot 5 casussen.
- WoR en BoR breder introduceren bij:
- Eerste lijn
- Fysiotherapeuten
- Wijkverpleegkundigen (o.a. op het Thuiszorgcongres)
- Burgers
- Ambassadeur BOR-link naar valpreventie
- Pilot Kunst op Recept: hierbij richten we ons op het toegankelijk maken van het lokale cultuuraanbod voor mensen met lichte psychosociale klachten via WoR. Hierdoor is er een breed palet aan welzijnsactiviteiten beschikbaar.
Tijdpad
Welke stappen zijn er gezet?
- 2024: Kwartiermaker KoR.
- 2024: Communicatieplan voor inwoners.
- 2024: Verbeteren communicatie met de Zorggroep/WZK.
- Q1 2024: Kick-off van de pilot Jongeren op Recept (JoR).
- Q1 2024: Promotie van WoR en BoR op het Thuiszorgcongrescongres op 8 februari.
- Q1/2 202: WoR/BoR breder introduceren bij de eerstelijn, fysiotherapeuten en wijkverpleegkundigen.
- Q2 2024: Aansluiten bij Meer Tijd Voor de Patiënt (MTVP) door contacten te onderhouden met de verwijzer.
- Q2/3/4 2024: Doorontwikkeling groepsaanpak.
- Q2/3/4 2024: Relatie vanuit WoR onderhouden met sportakkoord en valpreventie.
- Q3/4 2024: Dashboard WoR/BoR (monitoring): onderdeel van regulier rapportagesysteem Welzijnskwartier en met als volgende stap effectiviteit en tevredenheid onderzoeken.
Wat zijn de vervolgstappen?
- Q4 2024: Opstellen jaarplan 2025
- Q1 2025: Evaluatie jaarplan 2024
Meer informatie?
Contactpersoon
Maarten Wirtz
Reos werkt voor de regio’s Amstelland, Haarlemmermeer, Midden-Holland, Haaglanden en Zuid-Holland Noord. Elke regio kenmerkt zich door een andere organisatiegraad en dynamiek en heeft een andere vraag naar dienstverlening. Om goed te kunnen aansluiten op de wensen van onze opdrachtgevers en samenwerkingspartners heeft Reos regiocoördinatoren aangesteld.
Huis van Leiderschap
Financiers: Zorg en Zekerheid en Reos
Samenwerkingspartners: Erasmus Centrum voor Zorgbestuur & Regio-Organisaties
Laatst bijgewerkt op: 6 november 2025
Het Huis van Leiderschap is ontstaan uit de noodzaak de adviserende en bestuurlijke kracht van de eerstelijnszorg in de regio van Zorg en Zekerheid te versterken. In een tijd van toenemende complexiteit in de zorg is het essentieel dat zorgprofessionals goed zijn opgeleid en zich in staat voelen om hun verantwoordelijkheden te nemen. Het doel is een duurzame versterking van de eerstelijnszorg door middel van opleidingsprogramma’s en netwerken, waardoor professionals hun professionele kwaliteiten, inhoudelijke kennis en persoonlijk leiderschap kunnen ontwikkelen.
Wat is onze opdracht?
Onze rol als gangmaker betreft het faciliteren en ondersteunen van het proces van ontwikkeling en verbinding binnen het Huis van Leiderschap. We zorgen ervoor dat er opleidingsprogramma’s tot stand komen, en tevens voor de coördinatie van netwerkactiviteiten. Dit doen we samen met de stakeholders in de Regio.
Wat levert het project op?
- Healthcare Potentials Opleidingsprogramma (HCP): Dit programma biedt ondersteuning aan talentvolle professionals en helpt hen om de gezondheidszorg in de regio te verbeteren.
- Leergang WSV Besturen: De ontwikkelde leergang biedt bestuurders de benodigde kennis en vaardigheden, met positieve feedback uit drie eerdere lichtingen.
- Netwerk van Alumni: Alumni blijven betrokken en onderhouden contact, wat bijdraagt aan continue ontwikkeling en kennisdeling binnen de regio.
- Betrokkenheid van Professionals: Alumni zijn actief in functies die de zorg verder helpen vernieuwen en verbeteren in de regio.
Tijdpad
- Q1 2024: Start van de derde lichting van HCPIII met 18 deelnemers.
- Q2 2024: Evaluatie van de leergang WSV besturen en feedback verzamelen van deelnemers.
- Q3 en Q4 2024: Bespreken met alumni over het versterken van het netwerk gericht op leren en ontwikkelen.
- Q1 2025: Afronding van het HCPIII programma, inclusief de besluitvorming over de toekomst van de leergangen en netwerken.
Contactpersoon
Jan Kamp
Masterplan Welzijn op Recept (WoR)
Financier: Zorg en Zekerheid
Samenwerkingspartners: Landelijke Kennisnetwerk Welzijn op Recept (LKWOR), Rijn & Duin, Amstelland Zorg, Zorggroep Haarlemmermeer, De Driemaster, Participe, MeerWaarde, GGD Hollands Midden, gemeente Haarlemmermeer en diverse huisartsenpraktijken.
Laatst bijgewerkt op: 5 november 2024
Welzijn op Recept (WoR) is een alternatief voor mensen met psychosociale klachten. In plaats van het ‘traditionele pilletje’ voor te schrijven, verwijst de huisarts deze patiënten door naar een welzijnscoach. De ambitie van het Masterplan WoR is om uiterlijk eind 2024 voor alle ZZ verzekerden verwijzing naar WoR mogelijk te maken. Essentieel hierin is de verbinding en samenwerking tussen met medisch-sociaal- en gemeentelijk domein.
Wat is onze opdracht?
Reos fungeert als mede-uitvoerder van het Masterplan, coördineert de samenwerking tussen diverse partijen en organiseert diverse bijeenkomsten. Daarnaast ondersteunt Reos startende gemeenten en huisartsenpraktijken en faciliteert kennisdeling. Dit doen wij in opdracht van Zorg en Zekerheid en in samenwerking met regionale zorg- en welzijnspartners en het Landelijk Kennisnetwerk Welzijn op Recept. De werkgroep van het Masterplan bestaat uit vertegenwoordigers van gemeenten, GGD, het sociaal domein en zorgorganisaties van eerstelijnszorg in de betrokken regio’s.
Wat levert het project op?
Merkbaar en meetbaar:
- Alle huisartsenpraktijken in het Zorg en Zekerheid gebied zijn op de hoogte van WoR.
- Huisartsen en praktijkondersteuners die werken met WoR hebben structureel contact met welzijnscoaches.
- Huisartsen uit de koplopersgroep verwijzen minimaal één keer per week naar WoR.
- Er zijn vijf bijeenkomsten voor de koplopers georganiseerd met de laatste gepland voor december 2024.
- Een digitale informatiebijeenkomst voor startende huisartsenpraktijken is met succes uitgevoerd, met een tweede gepland op 25 november 2024.
- Een WoR-toolbox in de vorm van een interactieve pdf is in ontwikkeling en zal breed in de regio’s worden gedeeld. Ook zal de toolbox gedeeld worden met het landelijke ROS-netwerk.
- Een patiëntenbrief ter ondersteuning van verwijzingen is ontwikkeld en wordt verspreid onder huisartsenpraktijken.
- Er is een snelle toetsaanvraag geschreven voor het Masterplan Welzijn op recept, deze is reeds goedgekeurd.
Tijdpad
Het Masterplan WoR is in 2022 van start gegaan en heeft een looptijd tot eind 2024. Er vindt structurele afstemming plaats met betrokken partners en daarnaast zijn verschillende initiatieven gestart.
Welke stappen zijn er gezet?
- 2022: doorontwikkeling en start van Masterplan WoR, opzetten van samenwerkingen.
- Q2 2023: intentieverklaring getekend door de ‘koplopers’.
- Q3 2023: eerste koplopersbijeenkomst.
- Q4 2023: tweede koplopersbijeenkomst en de organisatie van een informatiebijeenkomst voor huisartspraktijken die willen starten met WoR.
- Q1 2024: derde koplopersbijeenkomst.
- Q2 2024: vierde koplopersbijeenkomst, goedkeuring snelle toets aanvraag.
- Q3 2024: vijfde koplopersbijeenkomst.
- Q4 2024: zesde en afsluitende koplopersbijeenkomst, organisatie van een informatiebijeenkomst voor huisartsenpraktijken die willen starten met WoR.
- 2024: voortdurende ondersteuning van gemeenten en evaluatie van de samenwerking met partners.
Wat zijn de vervolgstappen?
In Q1 2025 (18 maart) wordt een bijeenkomst georganiseerd waarin de leerpunten uit het koploperstraject breed gedeeld worden. Deze bijeenkomst is bedoeld voor huisartsen die geïnspireerd willen raken met lessen van de koplopersgroep, partners uit het traject, bestuurders en beleidsmakers uit het gemeentelijk-, sociaal-, en medisch domein.
Meer informatie?
Over de koplopers:
- Koplopersgroep Welzijn op Recept van start
- Vier gemeenten worden koploper Welzijn op Recept
- Gemeente Teylingen gaat Welzijn op Recept uitbouwen
Over het masterplan:
- Onderzoek Zorg en Zekerheid: huisartsen willen meer Welzijn op Recept
- Zorg en Zekerheid zet zich in voor opschaling Welzijn op Recept
WoR bij een aantal van de deelnemers:
Contactpersonen
Kirsty van der Geest
Maarten Wirtz
Verder laten bloeien van wijksamenwerkingsorganisaties/ verder ontwikkelen WSV-zelfanalyse
Financier: Zorg en Zekerheid
Laatst bijgewerkt op: 6 november 2024
Momenteel spelen er verschillende vraagstukken rondom de samenwerking binnen wijken. Er is behoefte aan een hechtere samenwerking tussen wijksamenwerkingsorganisaties (WSV's) om de sociale gezondheid van inwoners te verbeteren. Dit is noodzakelijk voor de betrokken bewoners, de vrijwilligers die in de wijken actief zijn, en de professionals die ondersteuning bieden. Het hoogover doel is om hechte samenwerkingsverbanden te creëren die gericht zijn op het welzijn van de inwoners in de wijken, door middel van inzicht en verbetering van het functioneren van WSV's.
Wat is onze opdracht?
Onze rol als gangmaker is om de WSV Zelfanalyse uit te voeren en ondersteuning te bieden aan de deelnemende WSV'en. Dit houdt in dat wij inzicht verschaffen in hun werking en handvatten bieden voor verbeteringen. We werken in opdracht van de WSV'en en zijn verantwoordelijk voor de ontwikkeling en begeleiding van deze analyses.
Wat levert het project op?
De WSV Zelfanalyse levert de volgende concrete en meetbare resultaten op:
- Deelnemende WSV's hebben inzicht gekregen in hun functioneren en hebben stappen gezet in verdere ontwikkeling.
- De denktank betreffende de WSV Zelfanalyse is afgerond en er is een gebruikersgroep ingesteld voor voortdurende verbetering.
- De impact en meerwaarde van de WSV Zelfanalyse ten opzichte van andere kwaliteitsmodellen zijn in kaart gebracht en besproken in de denktank.
- Het instrument WSV Zelfanalyse is verbeterd, en de ontwikkeling en het beheer zijn geborgd bij Reos.
- Een totaalrapportage van de WSV-analyses is opgesteld, waarin opvallende zaken worden belicht en deze zijn per regio besproken.
- Er zijn inmiddels 17 WSV Zelfanalyses uitgevoerd waarbij de eerste nu voor de tweede keer
- Jaarlijkse agendering van de WSV Zelfanalyse tijdens het directeurenoverleg van de regio-organisaties.
Tijdpad
- In de visie op Eerstelijn 2030 wordt er gewerkt aan het ontwikkelen van hechte samenwerkingsverbanden, waarbij de regio en de WSV's in gesprek gaan over benodigde stappen en maatregelen voor deze transitie.
- Het uitvoeren van WSV Zelfanalyses in 2025.
- Door de WSV Zelfanalyse verder te ontwikkelen door bijvoorbeeld ook Wijkverpleging en Sociaal domein mee te nemen in de analyse kan het ondersteunend zijn aan de transitie naar hechte samenwerkingsverbanden.
Contactpersoon
Jan Kamp
Voucher versterking regionale monodisciplinaire organisatiegraad eerstelijnszorg
Financier: ZonMw
Samenwerkingspartners: Fysiotherapeuten, diëtisten, oefentherapeuten, ergotherapeuten, huidtherapeuten, logopedisten, optometristen, wijkverpleegkundigen, apothekers, specialisten ouderengeneeskunde en artsen verstandelijk gehandicapten in onze regio’s.
Laatst bijgewerkt op: 5 november
De vraag naar regionale samenwerking en het versterken van de monodisciplinaire organisatiegraad in de eerstelijnszorg is belangrijker dan ooit. Diverse paramedici hebben behoefte aan ondersteuning om hun organisatie beter te structureren en te professionaliseren. Dit is noodzakelijk om efficiënt deel te kunnen nemen aan het regionale eerstelijnssamenwerkingsverband en de regiotafels. Het doel is om kwaliteitsverbetering en samenwerking in de eerstelijnszorg te bevorderen door de organisatiegraad van de paramedici te versterken via ZonMw-vouchers (€20.000).
Wat is onze opdracht?
De rol van Reos is om de eerstelijnsdisciplines te ondersteunen bij het aanvragen van de ZonMw-vouchers door middel van:
- Het helpen aanscherpen van ideeën en het gezamenlijk schrijven van een projectplan.
- Adviseren en ondersteunen bij het vinden van partners voor de subsidieaanvraag.
- Begeleiden van het proces om de monodisciplines te versterken, ook na de subsidieaanvraag.
- Zorgen voor een optimaal subsidieverzoek dat aanspreekt bij de subsidiegever.
- Monitoren van de timing van aanvragen en mogelijke alternatieven bieden bij niet haalbare subsidies.
Wij werken in opdracht van de diverse paramedici in de regio.
Wat levert het project op?
Het project levert merkbare en meetbare resultaten op, waaronder:
- Ondersteuning voor verschillende monodisciplinaire organisaties die een voucher willen aanvragen.
- Positieve uitkomsten van verkennende gesprekken met diverse zorgprofessionals.
- Faciliteit van vacatiegelden voor zorgprofessionals, wat de deelname aan het regionale eerstelijnsamenwerkingsverband vergemakkelijkt.
- Verbeterde samenwerking tussen verschillende paramedici en verhoogde kwaliteit van zorg in de eerstelijnssector.
Tijdpad
- Q2 2024: In juni is de subsidieoproep geopend. Dit betekent de start met het ondersteunen van de eerste aanvragen en het informeren van zorgprofessionals over de mogelijkheden van de vouchers.
- Q3 2024: Verdere begeleiding bij de aanvraagprocedures en het aanscherpen van projectplannen. Daarnaast een pro actieve benadering richting ons netwerk en de bekendmaking van de ondersteuning die Reos kan bieden.
- Q4 2024: Verdere begeleiding bij de aanvraagprocedures en het aanscherpen van projectplannen.
- Q1 2025: Organisatie van een webinar voor paramedici die zich richt op: het betrekken van de achterban, het belang van het organiseren van je eigen mono, professionalisering.