Het aantal thuiswonende ouderen neemt de komende jaren verder toe. Dat geldt ook voor ouderen met een complexe problematiek. Echter, de zorg en ondersteuning voor ouderen is daar nog onvoldoende op ingericht. Met het programma ‘Gezond en waardig ouder worden’ adviseert Reos verschillende disciplines in zorg en welzijn bij het maken van werkafspraken.
Een betere samenwerking tussen verschillende disciplines is dus belangrijk; de ‘juiste zorg door de juiste zorgprofessional op de juiste plaats’. Lees welke initiatieven Reos in 2018 adviseert en begeleidt bij ‘Gezond en waardig ouder worden’.
Ouderen wonen zo lang mogelijk zelfstandig thuis
Sinds 2015 zijn de zorg en ondersteuning van ouderen anders georganiseerd en gefinancierd in drie wetten: de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), de Zorgverzekeringswet (Zvw) en de Wet langdurige zorg (Wlz). Het uitgangspunt van deze is dat ouderen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. En dat ze zelf de regie hebben over hun leven en over de zorg en ondersteuning die ze krijgen.
Gebrekkige afstemming professionals
Deze wetten maken echter dat elke zorgprofessional een deel van de zorg en ondersteuning van de oudere voor zijn rekening neemt. Doordat onderlinge communicatie en afstemming tussen zorgprofessionals vaak onvoldoende zijn, is de zorg en ondersteuning van ouderen inefficiënt en versnipperd. Veel thuiswonende ouderen hebben te maken met meerdere zorgprofessionals uit zorg en welzijn. Zorgcoördinatie mist in veel gevallen en hierdoor verliezen veel oudere patiënten de eigen regie over hun leven en gezondheid.
Advisering en begeleiding Reos bij ouderenzorg in 2018
Om de afstemming van zorg en ondersteuning te verbeteren, adviseerde Reos de afgelopen jaren al bij het opzetten van nieuwe samenwerkingsvormen tussen de eerste lijn en het ‘sociale domein’ rondom specifieke groepen (kwetsbare) ouderen. Voorbeelden zijn het Gestructureerd Periodiek Overleg, de PaTz-groepen, en valpreventie. Deze initiatieven verbreedt Reos het komende jaar in de regio. Daarbij zetten we de ervaring van de ene regio in de andere regio in. Denk aan de uitrol van het GPO in de gemeente Leiden naar voorbeeld van de GPO’s in Haarlemmermeer en Amstelland.
Behoefte aan integrale visie op ouderenzorg
Los van deze initiatieven hebben partners in de regio behoefte aan een integrale visie op ouderenzorg. Met als doel: de juiste zorg op het juiste moment door de juiste zorgprofessional in de wijk. Iedere zorgprofessional levert een deel van de zorg en ondersteuning, met als uitgangspunt de eigen regie van de oudere. Goede regievoering en onderlinge communicatie zijn hierbij noodzakelijk om continuïteit te waarborgen.
Reos begeleidt bij het verder ontwikkelen van die integrale visie en brengt hiervoor partijen bij elkaar. We faciliteren zorgpartners, VVT-instellingen, gemeente en zorgverzekeraar ook bij het uitvoeren van onderzoek. En we zijn procesbegeleider bij het maken van afspraken tussen zorgpartners op uitvoeringsniveau. Dat doen we bijvoorbeeld in Zuid-Holland Noord en Amstelland.
Wat kunnen we voor ú betekenen?
Reos is bij uitstek de organisatie die adviseert bij het lokaal en regionaal opzetten van nieuwe initiatieven. Met als doel te komen tot goed afgestemde zorg- en dienstverlening. De juiste zorg, op het juiste moment door de juiste professional.
Wilt u ook werk maken van een goede samenwerking en afstemming tussen zorg en welzijn in ouderenzorg? En wilt u weten wat Reos voor ú kan betekenen? Neem voor meer informatie contact op met Maaike van Weering, programma-adviseur programma ‘Gezond en waardig ouder worden’, telefoon: 071 - 566 18 18
Lees welke initiatieven Reos in 2018 adviseert en begeleidt bij ‘Gezond en waardig ouder worden’.