Hoe ziet Leiden eruit in 2040? Hoe wonen, werken en leven mensen er over pakweg 22 jaar? Vijftig stadmakers hebben nagedacht over de toekomst van hun stad. Jan Piest, huisarts en Reos adviseur Judith Ruijs waren uitgenodigd om mee te denken vanuit zorgperspectief. Anderen kwamen uit maatschappelijke, culturele, wetenschappelijke, ondernemende of ambtelijke hoek. Zij vertegenwoordigen een brede groep Leidenaren.
De stadsmakers gaven hun visie op de gezondheidszorg. In 2040 is Leiden een stad waar wonen, werken, onderwijs en gezondheidszorg weer door elkaar lopen. Leiden bouwt voort op de rijkdom van buurten en plekken. De binnenstad stopt niet bij de singel, maar loopt door in alle windstreken. Via levendige stadsstraten en aantrekkelijke grachten en kanalen worden buurten met elkaar verbonden en de stad met haar achterland. Bij de aanleg van nieuwe en gerenoveerde wijken is nagedacht over de ontmoeting van inwoners. Huizen en flats zijn zo gebouwd dat mensen elkaar op een natuurlijke wijze treffen.
Hoe de gezondheidszorg is ingericht heeft invloed op hoe er wordt gebouwd en andere vraagstukken. Judith Ruijs en Jan Pietst gaven hun visie hoe de gezondheidszorg in 2040 eruit zou zien: “Zorg en gemeenten werken er nu hard aan om meer samen te werken. Het is denkbaar dat iedere wijk in Leiden dan een een centrum heeft waar (eerstelijns) gezondheidszorg en sociaal domein geïntegreerd samenwerken. Werkten we in 2018 nog in projecten samen, in 2040 is het medische en het sociaal domein volledig geïntegreerd om medische en sociale vraagstukken van inwoners goed te kunnen oppakken. De financiering zou daar op aangepast zijn. De zorg wordt dan gefinancierd op basis van haar inspanning om mensen gezond te houden. Huizen zijn aangepast aan alle fasen van het leven en er zijn ook steeds meer woningen waar meerdere generaties onder één dak wonen. Ontwikkelingen waar we nu mee bezig moeten zijn om in 2040 zo te kunnen leven en werken.”
U kunt de publicatie Toekomstvisie Leiden 2040, door de ogen van stadsmakers downloaden.