'Persoonlijke zorg op maat’ staat in de visie van de Samenwerking EerstelijnsZorg Uithoorn (SEZU). Abram Rutgers, huisarts-voorzitter van SEZU vertelt over hoe hij persoonsgerichte zorg in Uithoorn concreet vormgeeft.
Abram Rutgers: “Vanochtend had ik een patiënte met chronische pijn. Ze heeft het mentaal en financieel moeilijk en weinig sociale contacten. Haar medische klachten worden versterkt door haar persoonlijke situatie. Daarom heb ik vandaag met haar besproken wat zij binnen haar fysieke en financiële mogelijkheden nog wel kan én wil doen. Zij gaat nu contact zoeken met de welzijnscoach in Uithoorn en werkt zo zelf aan het verbeteren van gezondheid.” Dit is mooi voorbeeld van hoe je in het consult persoonlijke zorg op maat geeft en tegelijkertijd de eigen regie kan stimuleren. Met oog voor het feit dat gezondheid én welzijn onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden.
Gemeente en zorgverleners trekken samen op
Gemeente en zorgverleners werken goed samen in Uithoorn. Rutgers: “De afgelopen jaren hebben wij veel geïnvesteerd in het koppelen van zorg en welzijn. In onze visie is een nauwe samenwerking onontbeerlijk voor het bevorderen van de gezondheid."
Wij zijn nu aan het onderzoeken of in ons gezondheidscentrum een welzijnsloket kan komen. Inwoners kunnen dan op één adres terecht voor zorg- en welzijnsvragen. Wij verwachten dat dat de drempel voor patiënten verlaagt en zorgverleners gemakkelijker over de muren van zorg kunnen kijken. De ervaring van onze zorggroep is, dat als je in één pand zit je elkaar beter kan vinden. Verbinden van gezondheid en welzijn wordt zo ook door de organisatie gefaciliteerd."
Persoonsgerichte zorg op de agenda
Persoonsgerichte zorg staat op de agenda van SEZU. Onlangs is een werkconferentie georganiseerd over Positieve gezondheid en Persoonsgerichte zorg. Abram Rutgers: “In deze werkconferentie heeft iedereen kennis kunnen maken met deze concepten. Het is de aftrap voor meer. Wij gaan nu onderzoeken of het Scan & Plan traject van ZO! een goede volgende stap voor ons is."
Persoonsgerichte zorg verfijning van programmatische zorg
Waar sommige programmatische en persoonsgerichte zorg als conflicterend zien, vindt de voorzitter van SEZU persoonsgerichte zorg een verfijning van programmatische zorg. Abram Rutgers: “Door de programmatische zorg hebben wij nu vrijwel alle mensen met een chronische aandoening in beeld en onder behandeling. Het geprotocolleerd werken heeft de kwaliteit van zorg naar mijn mening sterk verbeterd. Het nadeel van programmatische zorg is dat het gebaseerd is op een ‘gemiddelde’ patiënt. En die bestaat niet. Je moet je de vraag blijven stellen: Wat werkt voor deze ene patiënt? Persoonsgerichte zorg gaat precies daarover."
Is persoonsgerichte zorg de oplossing voor alle problemen in de chronische zorg? Abram: "Dat verwacht ik niet, maar dat is geen reden om deze ontwikkeling aan je deur voorbij te laten gaan."
Reos adviseert over methoden om de eigen regie van patiënten te versterken
Reos adviseert organisaties over methoden om de eigen regie van patiënten te versterken. Lees meer in het programma Effectief eigen regie realiseren of neem contact op met Reos adviseurs John Hoenen, Ellen Binnema of Eva van Steenbergen.