actueel

Kick-off clubjesbijeenkomsten Scheveningen-Noord

Hoe verstevigen we het clubjesleven in Scheveningen-Noord en verbinden we formele en informele netwerken? Daar draaide het om tijdens de ‘kick-off clubjesbijeenkomsten’ in de Ichtuskerk op Scheveningen-Noord, vanuit het actieprogramma Ouder Worden voor Beginners. “Laten we krachten bundelen voor een bruisend clubleven!”

Het kennismakingsrondje maakte al meteen duidelijk dat veel van de tientallen bezoekers al een actief clubleven leiden. Binnen een mum van tijd passeerden talloze clubjes de revue, variërend van samen koken, eten en wandelen tot samen zingen, schilderen en schrijven. Doel van de bijeenkomst? Ideeën verzamelen over hoe we nog meer plezier kunnen halen uit (bestaande) clubjes, we deze met elkaar kunnen verbinden en nog meer buurtgenoten kunnen enthousiasmeren.

Verstevigen van de clubjeswereld in Scheveningen Noord draagt bij aan een woon-en leefomgeving waarin we naar elkaar omkijken en iedereen zo lang mogelijk zelfstandig thuis kan wonen, als het nodig is met ondersteuning van (zorg)professionals, mantelzorgers of vrijwilligers. Hier zetten we ons voor in vanuit het actieprogramma Ouder Worden voor Beginners, ontstaan uit een samenwerking van huisartsencoöperatie Scheveningen, VVT’s Cardia, Respect, Saffier en bewonersorganisatie Thuis in de Buurt. Ook zouden de informele clubjes een mooie brug kunnen vormen met het formele netwerk.

Creatieve ideeën

Tijdens de bijeenkomst wisselende buurtbewoners ervaringen uit. Kunstenaar Maarten Bel lanceerde een aantal creatieve ideeën om een levendige clubjesbuurt te realiseren. Zo liet hij voorbeelden zien van miniclubhuisjes die, net zoals de minibiebs, in de wijk zouden kunnen hangen om zo clubactiviteiten te promoten. Er klonken meer nieuwe ideeën, zoals het combineren van hobby’s en thema’s tot een nieuwe activiteit. Denk aan de combinatie ‘wandelen’ en ‘geschiedenis’ tot een wijkwandeling langs historische monumenten.

Deelnemers bestempelden de kick-off als informatief, nuttig en gezellig. Samen met de partners van Ouder Worden Voor Beginners, met een grote rol voor bewonersorganisatie Thuis inde Buurt, gaan we hier een vervolg aan geven. Bijvoorbeeld in de vorm van een clubjesmarkt, waar ‘standhouders’ buurgenoten informeren over bestaande of beoogde clubs en aanmoedigen om mee te doen. Ook klonk de wens om een digitaal overzicht te hebben van clubjes en clubleven op Scheveningen-Noord.  Wordt vervolgd dus! Wil je bijdragen aan dit project? Graag! Neem contact op met info@thuisindebuurt.org

Over Ouder Worden voor Beginners: Van Actieonderzoek naar Actieprogramma
Mensen wonen langer thuis. De zorg staat onder druk. We moeten samenwerken om hier op een goede manier mee om te gaan. Actieprogramma Ouder worden voor Beginners geeft hier vorm aan op Scheveningen Noord. VVT instellingen Cardia, Saffier en Respect Wonen-Zorg-Welzijn, bewonersorganisatie Thuis in de Buurt, huisartsencoöperatie SCH-2017 en ROS Reos vormen de kerngroep. Reos is procesbegeleider.

Het meerjarige actieprogramma komt voort uit actieonderzoek en is in april 2023 van start gegaan. Omdat we elkaar nodig hebben, zitten we vanaf de start samen aan de tekentafel, om passende oplossingsrichtingen te creëren. Deze brengen we meteen in de praktijk, zodat we met elkaar leren en vorm kunnen geven aan de hierboven geformuleerde ambitie. Belangrijk om te vermelden: co-creatie is een creatief en dynamisch proces, het programma is dus niet in beton gegoten en biedt ruimte aan ieders enthousiasme.  Lees hier meer.

Top