actueel

Leiden tekent voor meer Welzijn op recept

Leidenaren krijgen bij hun huisarts steeds vaker te horen hoe gezond het is om actief te blijven en andere mensen te ontmoeten. Zij krijgen dan geen medicijn maar Welzijn op recept voorgeschreven. Leidse partijen, waaronder Reos, ondertekenden op 6 maart de intentieverklaring ‘Alles is gezondheid’ om de bijzondere samenwerking tussen zorg, welzijn en preventie te formaliseren. Reos adviseert bij het opzetten van Welzijn op recept en helpt bij de implementatie en borging. Wij richten ons met name op deelname vanuit de huisartsenpraktijk. 

Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid en de gemeente Leiden zijn groot voorstander van deze Positieve Gezondheidsaanpak waarbij niet de ziekte maar de gezondheid en kwaliteit van leven centraal staan. 

Alle Leidse huisartsen kunnen een recept voor welzijn uitschrijven, dat is Welzijn op recept. Met dit recept gaat de patiënt naar de welzijnscoach in het sociaal wijkteam van de gemeente. Hier vindt een gesprek plaats over iemands interesses, talenten, wensen en mogelijkheden. De welzijnscoach helpt vervolgens om de juiste contacten te leggen naar welzijnsorganisaties. Zij openen deuren naar mogelijkheden in de stad of helpen iets nieuws te ontwikkelen. Bij Welzijn op recept Leiden zijn in de eerste plaats huisartsen, hun praktijkondersteuners, de sociale wijkteams en welzijnsorganisaties Radius en Libertas Leiden betrokken. Ook belangenbehartigers Platform Gehandicapten en Zorgbelang doen mee, evenals de GGD, Rivierduinen en Reos. 

De samenwerkingspartners pleiten ervoor om bepaalde klachten niet alleen met medicatie of behandeling aan te pakken maar mensen ook zelf in beweging te brengen. Voor de huisartspraktijk heeft het sociale wijkteam een grote meerwaarde, omdat mensen letterlijk verder worden geholpen. Er komt bijvoorbeeld inzicht in financiële schulden, eenzaamheid en gebrek aan sociale contacten maar ook in persoonlijke waarden en drijfveren. De welzijnscoach geeft mensen een duwtje in de goede richting om actiever te worden. Ook kan worden doorverwezen naar andere vormen van hulp. Dankzij Welzijn op recept komen sommige mensen minder vaak naar de huisarts en voelen zij zich gezonder.

Op 6 maart werd tijdens een Leidse bijeenkomst voor huisartsen, praktijkondersteuners en sociale wijkteams een zogenoemde pledge ondertekend. Hiertoe zijn naast wethouder Roos van Gelderen, bestuurders van alle betrokken organisaties aanwezig. Met de pledge sluit Leiden aan bij het Nationaal Programma Preventie ‘Alles is gezondheid’ dat hetzelfde doel heeft: de positieve gezondheid van mensen verbeteren.

Zie de pledge (PDF) die de betrokken partijen ondertekenden. 

Lees eerdere publicaties over Welzijn op Recept: 

Wilt u ook met Welzijn op Recept in uw gemeente starten? Neem contact op met Reos adviseur Judith Ruijs of bel 071 566 18 18.

Top