Er is een nieuwe Gezonde zorg, Gezonde regio (GzGr) kennisregel toegevoegd in Medicom Smart die overzicht biedt bij de implementatie van het behandelwensengesprek. Huisartsenpraktijken kunnen vanaf nu deze kennisregel gebruiken.
Het doel van de ontwikkelde kennisregel is dat de huisarts een voorselectie krijgt van de kwetsbare patiënten die voor een behandelwensengesprek in aanmerking komen. Deze voorselectie is geen verplichting, maar een hulpmiddel voor huisartsen en POH´ers. Hiermee kunnen zij zelf prioriteren met welke patiënt er op welke termijn het best in gesprek gegaan kan worden. Bij kwetsbare patiënten wordt geadviseerd eens per twee jaar een behandelwensengesprek te voeren.
Werkinstructies
De huidige inclusiecriteria zijn: patiënten > 65 jaar, met ICPC codes A49.01, A49.02, A05, A20, A69.01, A69.02, Z04.03 of T05, zonder declaratie 31244/31242 in de laatste 24 maanden. Op basis van de ervaringen wordt de lijst nog verder verfijnd en/of verkort.
De werkinstructies GzGr voor de implementatie van het behandelwensengesprek staan in de ZorgApp ZHN. Ook is er in de app een toolkit behandelwensengesprek beschikbaar. De app is voor de zorgprofessionals in de regio Zuid-Holland Noord en dient als doel nog beter samen te werken. Regionale collega's, transmurale werkafspraken, regionaal nieuws en regionale scholingen zijn te vinden in de app.
Behandelwensengesprek waardevol
In een behandelwensengesprek bespreken kwetsbare patiënten met hun huisarts hun levensverwachting, kwaliteit van leven en welke behandelingen ze wel en niet willen ondergaan in de nabije toekomst. Dit biedt helderheid in wensen en verwachtingen van de kwetsbare patiënt en hun naasten en helderheid in hoe te handelen in (crisis) situaties. Dit gesprek is voor iedere kwetsbare patiënt. Soms is dit gesprek op het initiatief van de huisarts en soms heeft de patiënt er zelf behoefte aan.
“Vaak kom ik erachter dat het behandelwensengesprek nooit is gevoerd en je dus heel snel en public besluiten moet nemen waar je liever meer tijd aan had besteed”, vertelt Ferry van Harm, waarnemend huisarts, tegen Knooppunt Ketenzorg. “Er worden nog veel te weinig behandelwensengesprekken gevoerd. Het kost tijd, maar het levert ook wat op. Je bespaart tijd, kosten en verdriet en je bent beter in staat om goede zorg te leveren die past bij de patiënt.”
Programma GzGr
Met het programma GzGr wordt slim gebruik van data en technologie gemaakt zodat zorgverleners patiënten beter kunnen adviseren, zorgverleners worden ontlast én ondoelmatige zorg wordt opgespoord en opgelost. Met behulp van data kunnen zorgverleners beter advies op maat geven aan patiënten. De zorgverlener en patiënt nemen uiteindelijk samen het besluit over een behandeling. Data zijn daarbij nadrukkelijk een hulpmiddel.
Meer uitleg en instructie over de andere kennisegels en protocollen van GzGr.
Lees ook
'Er worden nog te veel te weinig behandelwensengesprekken gevoerd'
'Het zijn vaak hele mooie waardevolle gesprekken'