Oefentherapeuten in de regio Leiden en omgeving en Haarlemmermeer zijn meer aanspreekbaar dan ooit. Zij maken gebruik van elkaars kracht en vormen sinds kort een regionaal netwerk. Hierdoor vormen zij een betere gesprekspartner voor onder andere huisartsenorganisaties, Knooppunt Ketenzorg, gemeenten, GGD en de zorgverzekeraar. Reos adviseur Gert Jan Smit heeft hen begeleid bij de netwerkvorming en hen in contact gebracht met relevante gesprekspartners.
Oefentherapeuten zetten zich met hun netwerk regionaal duidelijker op de kaart. Ada van Schaik uit Lisse en Marijke Verboom uit Alphen aan den Rijn vertellen over hun meerwaarde voor ketenzorg en de wens om meer multidisciplinair samen te werken.
Wat is jullie meerwaarde in ketenzorg?
“Wij richten ons op de verandering van het beweeggedrag van de cliënt. Onze werkwijze; een gedragsmatige aanpak gericht op de eigen verantwoordelijkheid en bewustwording, past bij uitstek binnen de nieuwe visie van de gezondheidszorg die steeds meer draait om gezondheid en gedrag in plaats van ziekte en zorg. De cliënt/patiënt heeft een actieve rol in de behandeling; het geven van inzicht in de klachten en het eigen functioneren, bewustwording van het eigen lichaam en zijn/haar mogelijkheden middels houdings- en bewegingsoefeningen.”
Werken jullie al samen met andere disciplines?
“Jazeker, wij werken al regelmatig samen met psychologen, praktijkondersteuners, huisartsen en specialisten. Bijvoorbeeld bij de behandeling van psychosomatische problematiek of (groeps-)behandeling bij osteoporose, Parkinson en dergelijke. Waar het gaat om preventie; zoals valpreventie bij ouderen hebben we contacten gelegd met gemeenten en welzijnsorganisaties.”
Hoe heeft Reos jullie hierbij geholpen?
“De eerste contacten voor de vorming van een netwerk zijn samen met Gert Jan Smit, Reos adviseur, gelegd. We zijn daar heel blij mee. Hij ziet veel kansen voor oefentherapeuten en de verbinding met andere disciplines. Hij heeft ons in contact gebracht met relevante gesprekspartners. Via hem hebben we onder andere gesprekken gehad met een huisartsenorganisatie en de GGD. Hij was een sturende factor hij het opzetten van het netwerk.”
Wat zijn de vervolgstappen van het netwerk?
“Wij willen aansluiten bij de ketenzorg en als beroepsgroep betrokken zijn bij de implementatie van de huidige zorgprogramma’s van Knooppunt Ketenzorg: complexe ouderen, angst en stemming en osteoporose. Daarnaast willen wij meer multidisciplinair samenwerken in de eerstelijnszorg. Met het vormen van een netwerk zijn wij een betere gesprekspartner en verwachten we dat oefentherapie standaard meer betrokken wordt in ketenprogramma's.”
Hoe zijn jullie te bereiken?
Bestuursleden van het netwerk:
- Ada van Schaik, Lisse, tel: 0252-416423
- Marijke Verboom, Alphen aan den Rijn, tel: 0172-474169
- Claudia Beenackers, Zoeterwoude, tel: 071-5425959
- Sandra van der Vlerk, Hoofddorp, tel: 023-563418
Heeft u een vraag over netwerkvorming in het algemeen? Neem contact op met Marieke van Schie, adviseur Reos.