Hoe krijgen we als professionals uit zorg en welzijn mensen in beweging? Die vraag stond centraal tijdens een netwerkbijeenkomst op de sportcampus van het Zuiderpark. Tientallen betrokkenen, van huisarts tot apotheker en van ervaringsdeskundige tot beleidsmaker, gingen in gesprek èn maakten concrete plannen.
Wil je een uitgebreid verslag lezen? Klik dan hier.
‘Wie haalt hier in de zaal de beweegnorm?’ Bas van de Goor, initiatiefnemer van de Nationale Diabetes Challenge, stelt de vraag aan de zaal. Er gaan aardig wat handen omhoog, maar lang niet allemaal. De norm stelt dat volwassenen wekelijks ten minste twee en een half uur matig tot intensief moeten bewegen en het liefst nog spier- en botversterkende activiteiten doen.
Waarom mensen het niet halen? ‘Gebrek aan tijd’, klinkt als reden. En dat in een zaal vol met mensen die zich vanuit hun vak toch bovengemiddeld bewust zijn van het belang van beweging. Wat zou volgens hen nog meer een drempel kunnen zijn?
Eerste stap
Er klinken antwoorden als ‘financiële redenen’, of ‘angst’. Genoeg bewegen is dus niet vanzelfsprekend, en de norm halen is voor veel mensen niet eens het doel, stelt Bas. ‘Een eerste stap, ook al is die klein, is al mooi.’
Wat daarvoor nodig is? Aansluiten bij de leefwereld van de mensen waar het om gaat, zo illustreert het onderzoek van medisch antropologe Nienke Slagboom. Zij liet in haar proefschrift zien hoe gezondheidsachterstanden in Katwijk van generatie op generatie overdraagbaar zijn en stelde de vragen: wat zit er achter dit patroon? En wat is er nodig om dit te veranderen?
Tellen en vertellen
Want de cijfers in Katwijk spreken voor zich. Er is veel overgewicht, met bijbehorende ziekten als diabetes, en 65 procent van de kinderen is te zwaar. Er zijn veel interventies gepleegd, maar resultaten hiervan vallen tegen. Mensen maken amper gebruik van al het aanbod.
Nienke Slagboom onderzocht wat daarachter schuilt. Daarbij wilde ze niet alleen kijken naar de gezondheidsproblemen, maar ook naar sociale en maatschappelijk problemen en de samenhang daartussen. En het gaat haar niet alleen om de cijfers, het optellen, maar ook om het vertellen.
Wat is het verhaal achter de cijfers? En wat is de weg van de overdacht van ouders op kinderen, en wat is de weg ervan af? Lees meer over wat zij vond in het verslag, net als concrete aanbevelingen die haar onderzoek opleveren. Ook lees je hier verhalen van professionals uit de Haagse praktijk.