Bewoners die meedenken en meedoen. Om écht te kunnen transformeren van ziekte naar (positieve) gezondheid, is dit nodig. Reden om aan de slag te gaan met coalitievorming voor een regionale participatiehub voor Zuid-Holland Noord. Reos- adviseur Floor van den Berg: “We kunnen heel veel van elkaar leren.”
Er gebeurt afgelopen jaren al veel op het gebied van participatie, ziet Reos-adviseur Floor van den Berg. Het besef dat de stem van inwoners eigenlijk al vanaf de tekentafel mee moeten doen, is steeds breder gedragen en zichtbaar in bijvoorbeeld het regioplan Haaglanden. Ook geven zorg- en welzijnsinstellingen, net als gemeentes, steeds meer vorm aan manieren om bewoners mee te laten praten en doen.
Maar de manier waarop dit gebeurt, net als de fase waarin bewoners aan bod komen, of de weging van hun stem, verschilt van elkaar. Daar willen partners uit de regio verandering in brengen. Hoe? Door samen een domeinoverstijgend netwerk van mensen en organisaties te vormen, dat zorgt dat inwoners meedenken en meedoen met regionale vraagstukken op het gebied van gezondheid, zorg en ondersteuning.
Duurzame en inclusieve aanpak
Zo’n netwerk noemen we een regionale participatiehub. Hierin is ruimte voor vragen als: Wat is onze gezamenlijke visie? Hoe kunnen we aparte initiatieven beter met elkaar verbinden? Hoe leren we van elkaar, zonder allemaal ons eigen ‘participatiewiel’ uit te vinden? Nu de aanvraag bij ZonMw is goedgekeurd, pakken we deze handschoen met elkaar op.
Doel is om een breed gedragen coalitie te vormen, die komt tot een visie en werkwijze op inwonersparticipatie bij vraagstukken rondom gezondheid, zorg en ondersteuning in de regio. Deelnemers zijn Reos, GGD Hollands Midden, Transmuralis, Alliantie Positieve Gezondheid Zuid-Holland Noord, Participe, Samen Gezond Zoeterwoude, inwoners uit de regio, Zorg en Zekerheid en Gemeente Leiden.
Reos-adviseur Floor van den Berg licht toe: “We willen de overstap maken van praten over en namens de inwoners naar praten mét de inwoners.” Iets waar de Alliantie Positieve Gezondheid ZHN al vorm aangeeft door met bewonersinitiatieven in gesprek te gaan over hun ambities en hoe zij willen meedoen. Ook werken verschillende bewonersgroepen, in verbinding met de Alliantie, aan thema’s uit het regioplan.
Alliantie Positieve Gezondheid als procesbegeleider
Logisch dus, dat de Alliantie Positieve Gezondheid ZHN vanuit deze ervaring zorgt voor procesbegeleiding bij de coalitievorming. “Het is essentieel om inwoners zo vroeg mogelijk te betrekken en aan te sluiten bij hun energie en initiatief”, stelt Floor. “Dat vraagt out-of-the-box durven denken en doen, een brede kijk op positieve gezondheid én lef.”
De coalitie zal van start gaan met in kaart brengen wat de betrokkenen eigenlijk verstaan onder participatie en aan te sluiten bij wat er al is. Uiteindelijk zullen de partners binnen de participatiehub een gezamenlijke regionale visie ontwikkelen. Floor: “We kijken ernaar uit om inzichten met elkaar te delen en zo bewonersparticipatie in de regio naar een hoger plan te tillen.”
We gaan nu écht aan de slag, maar in afwachting op de goedkeuring van onze aanvraag spraken Reos-adviseur Floor Van den Berg en adviseur publieke gezondheid bij GGD Midden Holland Lotte Coenen al verschillende mensen die werken aan inwonersparticipatie. Zij hebben ons verrijkt en geïnspireerd met alles wat er al bedacht en geleerd is. De opbrengsten zijn gebundeld in onderstaande praatplaat. Deze plaat is niet dé waarheid of hét antwoord op inwonersparticipatie, maar vooral bedoeld ter inspiratie en om het gesprek aan te gaan.