actueel

Sociaal domein en zorg werken samen aan preventie

Jongeren Op Gezond Gewicht Aalsmeer

Om mensen (weer) te laten participeren en om de zorg betaalbaar en toegankelijk te houden is preventie noodzakelijk. Er worden veel initiatieven gestart. Daarbij staat samenwerking tussen het sociaal domein en zorg centraal. Reos adviseert bij deze gezamenlijke initiatieven. 

Lokale afstemming
In elke wijk lopen vaak veel projecten, geïnitieerd door professionals uit de zorg of professionals uit het sociaal domein. Vaak weten de professionals en beleidsmakers niet wat in een ander domein aan projecten is gestart. In verschillende gemeenten is daarom overleg tussen gemeente, zorgverzekeraar en vertegenwoordigers uit eerste lijn, sociaal domein en/of welzijn. Reos adviseert en begeleidt deze overleggen om ook op bestuurlijk niveau de verbinding te maken tussen zorg, welzijn en preventie. Lees hier meer over in ons programma Zorg, welzijn en preventie in de wijk.  

‘Levende sociale kaart’
Samenwerken aan preventie begint met elkaar leren kennen. Via Net-Werken bijeenkomsten bijvoorbeeld. Hierin leren lokale zorgverleners en hulpverleners elkaar kennen en leggen een basis voor samenwerking. De methode die Reos heeft ontwikkeld naar voorbeeld van de bijeenkomsten in Alphen aan den Rijn kan door de partijen eenvoudig herhaald worden. Na de eerste Net-Werken bijeenkomst beschikken zij over een draaiboek waarmee zij verder kunnen voor vervolgbijeenkomsten. Marieke van Schie: "Vaak ontbreekt een logische structuur waardoor men elkaar niet kent of weet te vinden. Reos formeerde een werkgroep waarin de zorg- en welzijnsorganisaties en het sociaal domein vertegenwoordigd waren. Met deze werkgroep is in drie bijeenkomsten toegewerkt naar een bijeenkomst Net- Werken. Met het aanleggen van een databestand voor genodigden hadden zij in aanzet al een mooie sociale kaart gevormd."

Preventiecoalitie op valpreventie
In Amstelland ontwikkelen de gemeente Amstelveen en Zorg en Zekerheid in samenwerking met partners uit de zorg en het sociaal domein een integrale ketenaanpak op valpreventie. Niet gericht op ‘minder vallen’, maar juist op het behoud van ‘een zo goed mogelijke kwaliteit van leven en een zo goed mogelijke gezondheid over langere tijd’. Monica van Papendrecht, programma adviseur bij Reos, denkt mee met de coalitie, haalt kennis op van pilots elders in het land en faciliteert en adviseert de ketenpartners.

Tijdig ingrijpen bij hulpmijders
Ook voor mensen die geen hulp willen kan preventief ingegrepen worden. Adviseur Nelleke Wouters adviseert in Waddinxveen bij het in kaart brengen van de groep hulpmijders en het specifiek maken van een elders ontwikkeld zorgpad om tijdig in te kunnen grijpen. Om escalatie te voorkomen. 

Verbinden preventie en zorg bij voorkomen overgewicht
Het landelijke Jongeren op Gezond Gewicht programma verbindt onder meer preventie en zorg. Eerstelijnszorgverleners en de publieke gezondheidzorg zetten zich in om gezamenlijk en effectief de juiste zorg te geven. Reos adviseert zorgverleners en de JOGG-gemeenten bij het maken van werkafspraken over wie, wanneer, welke zorg levert bij een jongere met overgewicht. Hiermee voorkomen de betrokkenen dat overgewicht onnodig gemedicaliseerd wordt.

Weer participatie met Welzijn op Recept 
De landelijke methode Welzijn op Recept wordt inmiddels in veel gemeenten toegepast. In meerdere wijken in Leiden en gemeenten als Noordwijk, Warmond, Hoofddorp, Alphen aan den Rijn en Zoeterwoude verwijzen huisartsen mensen door naar de welzijnscoach. Reos adviseert gemeenten en de eerste lijn bij de opstart van Welzijn op Recept. 

Leidse partijen, waaronder Reos, ondertekenden op 6 maart de intentieverklaring ‘Alles is gezondheid’ om de bijzondere samenwerking tussen zorg, welzijn en preventie te formaliseren. Reos adviseert gemeenten bij het opzetten van Welzijn op Recept en helpt bij de implementatie en borging. Wij richten ons met name op deelname vanuit de huisartsenpraktijk. Reos adviseur Judith Ruijs is betrokken bij de landelijke werkgroep Welzijn op Recept. 

Preventief ingrijpen met Big Data
De proeftuin in de regio Zuid-Holland Noord, Gezonde zorg, Gezonde regio zet in op gepersonaliseerde zorg. Strategisch adviseur van Reos Hanneke Zandbergen faciliteert dit programma als programmaleider. Een enorme database met multidisciplinaire data van 110 duizend patiënten helpt de zorgverlener hierbij. Deze baanbrekende kennistechnologie zorgt ervoor dat patiënten die een groot risico lopen op, bijvoorbeeld, een beroerte of herseninfarct op tijd worden onderschept en door de huisarts opgeroepen voor een gesprek. 

Wat kunnen we voor ú betekenen?
Wilt u ook werk maken van een goede samenwerking en afstemming tussen zorg, welzijn en het sociaal domein? En wilt u weten wat Reos voor u kan betekenen? Neem voor meer informatie contact op met Maaike van Weering, programma adviseur programma ‘Zorg, welzijn en preventie in de wijk’. Telefoon: 06 184 255 45.

Top