actueel

Terugblik bestuurdersbijeenkomst Alliantie Positieve Gezondheid

Dichter bij elkaar brengen van zorg en welzijn. Het was een belangrijk thema op de bestuurdersbijeenkomst van de Alliantie Positieve Gezondheid ZHN op 15 mei. Deze domeinoverstijgende samenwerking, in lijn met de transformatieplannen vanuit het Integraal Zorgakkoord (IZA), is van grote waarde. Dat bleek onder andere uit het experiment ‘Ouderenzorg wordt samenzorg’ in de regio Amstelland.

Lotte Coenen, de nieuwe kartrekker van de Alliantie vanuit Hecht GGD Hollands-Midden, nam de bestuurders kort mee in een toegekende IZA SPUK-aanvraag. De middelen worden ingezet voor verbinding van regionale ontwikkelingen vanuit het IZA en het regioplan. Ook komt er extra inzet op verbinding met inwoners(initiatieven) in wijken en met gemeenten én bouwt de Alliantie met de IZA SPUK-gelden verder aan duurzame en passende governance binnen de Alliantie.

De Alliantie Positieve Gezondheid Zuid-Holland Noord leidt tot mooie resultaten. Dit blijkt uit reflectie op het afgelopen jaar door de aanwezigen. Op flipovers schreven de aanwezigen wat ze op diverse thema’s op Nano, Micro, Meso en Macro al hebben gerealiseerd, waar ze trots op zijn en wat nog aandacht verdient. Cinthya de Vaal, de nieuwe kartrekker van de Alliantie vanuit Reos, gaf hen vervolgens de gelegenheid om toe te lichten.

Nieuwe kartrekkers

Na het delen van meerdere mooie voorbeelden uit de praktijk was het woord aan Ellen van Steekelenburg. Ellen werd in het zonnetje gezet en bedankt voor haar tomeloze inzet en enthousiasme als mede oprichteer en kartrekker van de Alliantie in de afgelopen jaren. Dat stokje heeft ze overgedragen aan Lotte Coenen. OokEva Steenbergen, de andere oprichter, heeft door haar vertrek bij Reos de kartrekkersrol overgedragen aan Cinthya de Vaal van Reos.

Ellen nam ons mee in het ontstaan van de Alliantie, die de eerste drie jaar in het teken heeft gestaan van inspireren, de volgende drie jaar staan. Ellen blijft betrokken bij de Alliantie en vertelde over een toegekende subsidie voor domein overstijgende samenwerkingsverbanden (DSV) vanuit ZonMw. Deze subsidie is gericht op kennisverbreding over de transformatie van zorg naar gezondheid.

Extra impuls

Deze kennisverbreding geeft de kans om de regionale ambitie van de Alliantie richting 2030 een extra impuls te geven. Hierbij wordt de huidige insteek (nano-, micro-, meta- en macroniveau) verrijkt met zes bouwstenen van transformatie: samenwerken met inwoners, differentiëren naar subpopulaties, bekostiging, governance, monitoring en lerend vermogen.

Het accent in het ZonMw-programma ligt op samenwerken met inwoners en op breder en dieper leren, als Alliantie, maar ook in een Landelijk Leer Netwerk én in proeftuinen in Leiden (focus op de Merenwijk), Katwijk en de HLT-gemeenten. Deelname aan het ZonMw-programma vraagt van de Alliantie-partners en haar bestuurders betrokkenheid door ondertekenen van de samenwerkingsovereenkomst en daarmee het faciliteren van collega’s die betrokken zijn bij het project. En verder om meedenken over de betekenis van resultaten uit de proeftuinen, over het strategisch plan en over passende governance en bekostiging.

Ouderenzorg wordt samenzorg

Aan het einde van de bijeenkomst was het tijd voor een praktijkcase in relatie tot Positieve Gezondheid. Angelique Schuitemaker, bestuurder bij ouderenzorgorganisatie Brentano, en Participe-bestuurder Marcel Bastiaansen gingen in op het experiment ‘Ouderenzorg wordt samenzorg, collectieve preventie in de wijk’ in Amstelland. Ook de gemeente Amstelland en Zorgkantoor Zorg en Zekerheid zijn initiatiefnemers van dit experiment.

De doelstelling is om ouderen te ondersteunen in het zo lang mogelijk zelfstandig thuis wonen door inzet op samenzorg en preventie in de wijk. Samen met de gemeente Amstelveen en Zorg en Zekerheid zetten de partijen in op het vergroten van het welzijn en de Positieve Gezondheid van omwonende senioren. Dit moet leiden tot minder behoefte aan Wlz-zorg, minder opname, afschaling van MPT (Modulair Pakket Thuis) en dagbesteding. 

Top