actueel

Van ontwerp naar goede samenwerkingspraktijken in de GGZ

POH-GGZ, huisartsenpraktijk in Leiderdorp

Regionaal goed afgestemde GGZ vergt moed, tijd, geduld en aandacht. De wil om samen te werken is er. En hier en daar worden goede stapjes vooruit gezet. Terwijl de brug nog wordt gebouwd, loopt men er al overheen en… constateert men dat de systeemwereld nog niet aansluit. Wat nu? Reos adviseert aanbieders in de geestelijke gezondheidszorg over samenwerking in de GGZ-keten. 

In Zuid-Holland Noord en Amstelland-Haarlemmermeer zijn veel aanbieders van geestelijke gezondheidszorg op diverse manieren bezig met zorginhoudelijke afstemming en samenwerking. Lees welke initiatieven Reos in 2018 adviseert en begeleidt bij ‘Van ontwerp naar goede samenwerkingspraktijken in de GGZ ’.

Samenwerking in de GGZ
In de regio Zuid-Holland Noord zet Netwerk Next de toon voor inhoudelijke samenwerking op GGZ-gebied voor jeugdigen en volwassenen. In dit netwerk werkt een breed palet aan regionale zorgaanbieders aan afstemming en GGZ-verbeteringen, zoals in Knooppunt Ketenzorg. In Amstelland functioneert een actieve werkgroep GGZ in samenwerking met de Huisartsen Coöperatie Amstelland (HCA). Ook in Haarlemmermeer adviseert Reos een actief GGZ-netwerk. En in de regio Midden-Holland pakt de Regionale Organisatie Huisartsen Midden Holland (ROH MH) met haar partners het thema GGZ op. Zij hebben eveneens allerlei verbeterplannen voor 2018.

Jeugd-GGZ transformeert
Ook de Jeugd-GGZ transformeert als gevolg van decentralisatie van taken en financiering naar gemeenten. Er zijn flinke vorderingen gemaakt in beide grote veranderopgaven. We zien innovaties, nieuwe samenwerkingsverbanden en ontwikkeling van andere bekwaamheden. 

Volwassenen met ernstige psychische aandoeningen
Naast voortzetting van het beleid van de vorige jaren, vragen de zorgverzekeraars in hun zorginkoopbeleid 2018 speciale aandacht voor doelmatige zorg voor volwassenen met ernstige psychische aandoeningen (EPA), de instroom in langdurige GGZ en de wachttijden.

De substitutie van ‘gespecialiseerde GGZ’ (SGGZ) naar ‘generalistische basis GGZ’ (GBGGZ) vanaf 1 januari 2014 is vermoedelijk de grootste beleidsopgave sinds jaren. Met vergaande consequenties voor zorgorganisaties en individuele beroepsbeoefenaren. Het is een ingewikkelde opgave om met een versnipperd veld de gestelde herstructurerings- en kwaliteitsdoelen te realiseren. 

Duidelijke taak voor huisartsen en praktijkondersteuners
In de herziene stelsels van volwassen- en jeugd GGZ ligt een duidelijke taak voor huisartsen en praktijkondersteuners GGZ (POH GGZ). De gezamenlijke opgave van eerste lijn, generalistische basis GGZ en specialistische GGZ is om de cliënt/patiënt zo snel mogelijk de juiste zorg te bieden op de juiste plek.

Enerzijds moet het streven zijn om levensproblemen niet te snel te medicaliseren en te voorzien van een verzwarend diagnostisch etiket. Anderzijds moet – als dat nodig is – snel duidelijk worden dat specialistische hulp noodzakelijk is. Bij ernstige problematiek moeten er niet te veel schakels zijn. 

Uitdagingen voor de komende periode
Adequate diagnostiek en goede verwijzingsmogelijkheden zijn essentieel om de GGZ-keten goed te laten functioneren. Uitdagingen voor de komende periode:

Efficiency in de keten
Het absolute aantal en het aandeel mensen met psychische problematiek lijkt toe te nemen. Omdat de eerste lijn zo belangrijk is bij de eerste opvang, kunnen variatie in werkwijze en deskundigheid van huisartsen en POH GGZ de efficiency van de keten bedreigen. Optimalisatie is gewenst om gepast gebruik van de vervolgvoorzieningen in GBGGZ en SGGZ te verbeteren. 

Beter verwijzen en prioriteren
De wachttijden bij de gespecialiseerde GGZ zijn al geruime tijd onaanvaardbaar lang. Daardoor neemt de urgentie van beter verwijzen en prioriteren toe. En tegelijkertijd verwachten meer patiënten overbruggingszorg in de eerste lijn. 

Verdere professionalisering van de POH GGZ
Nagenoeg elke huisartspraktijk heeft tegenwoordig een POH GGZ in de praktijk. Maar opleiding, ervaring en invulling van de functie en de samenwerking met de huisarts zijn zeer uiteenlopend. De kleine dienstverbanden en onzekerheid over de detacheringsconstructies leiden tot versnippering.

De discussie over de verdere professionalisering van de POH GGZ verdient een krachtige impuls. Want dat kan een grote impact hebben op het functioneren van de hele GGZ-keten. Regionale huisartsen(organisaties) mogen niet ontbreken bij deze discussie over de GGZ-keten en de professionalisering van de POH GGZ.

Het betrekken van zorggebruikers
In veel GGZ-projecten spelen patiënten of cliëntvertegenwoordigers een geringe rol. Toch zijn er voldoende voorbeelden voorhanden die de meerwaarde van het betrekken van zorggebruikers laten zien. 

E-health en blended care
De GGZ loopt voorop met het inzetten van e-health- en blended-care-programma’s. Eigen regie, nuldelijnszorg en leefstijladvisering krijgen daarmee een praktisch gezicht. Op dat gebied ligt er een uitdaging voor Reos: inventariseren wat werkt en wat niet en kennisuitwisseling organiseren tussen GGZ-zorgverleners. 

Lees welke initiatieven Reos in 2018 adviseert en begeleidt bij ‘Van ontwerp naar goede samenwerkingspraktijken in de GGZ ’.

Wilt u advies over het samen organiseren van GGZ? Reos verbindt partijen en adviseert bij ketenafspraken. Neem contact op met Piet Overduin of Neline van Toor of bel: 071- 566 1818 

Top