actueel

Verbinden zorg, welzijn en preventie in de wijk

Goede lokale samenwerking tussen zorg, welzijn en het sociaal domein is belangrijk. Maar hoe organiseert u deze samenwerking? En waar begint u? Reos adviseert met het programma ‘Zorg, welzijn en preventie in de wijk’. Onze inzet in 2018 is erop gericht dat het medisch domein en het sociaal domein goede samenwerkingsafspraken maken die de gezondheid en welzijn van inwoners verbeteren. Meerdere initiatieven gaan van start of worden gecontinueerd. 

Lees bij welke initiatieven Reos in 2018 adviseert en begeleidt bij ‘Verbinden zorg, welzijn en preventie in de wijk’.

Het zorglandschap is ingrijpend veranderd. Gemeenten hebben meer verantwoordelijkheden. De eerstelijnszorg krijgt het steeds drukker, onder meer door substitutie vanuit de tweedelijnszorg. En de inwoner? Die woont langer thuis en is voor zorg en ondersteuning meer aangewezen op het eigen netwerk en op zorgverleners dichtbij huis.

Mensen doen een beroep op zorg, welzijn en de gemeente 
De problematiek van mensen wordt complexer en beslaat veelal meerdere leefgebieden. Daardoor doen meer mensen een beroep op zowel zorg, welzijn als de gemeente. Kortom: een goede samenwerking en afstemming is belangrijk. Strategisch, bestuurlijk en uitvoerend. Het doel is om positieve gezondheid te bevorderen en gezondheidsachterstanden te voorkomen. Reos adviseert over het organiseren van goede samenwerking en afstemming.  

Naar betere afstemming en samenwerking tussen de domeinen
Het besef dat zorg en ondersteuning over verschillende domeinen heengaat, groeit. De oplossing? Een goede afstemming en samenwerking tussen alle professionals die vanuit zorg, welzijn en het sociaal domein betrokken zijn bij de individuele inwoner. Met als resultaat: een goed afgestemd ketenaanbod en multidisciplinaire ketensamenwerking. Want als je goed met elkaar samenwerkt, worden de lijntjes korter en krijgt de inwoner sneller de zorg en ondersteuning die hij nodig heeft. 

Reos adviseert bij ketensamenwerking
Dit proces kan complex zijn. Reos adviseert en begeleidt zorgverleners en gemeenten daarom op weg naar ketensamenwerking. Optimaal voor inwoners, en met focus op eigen regie en positieve gezondheid. Bovendien draagt een integrale aanpak bij aan efficiency, en daarmee aan kostenbesparing voor alle domeinen. Zo blijven zorg en ondersteuning betaalbaar, ook in de toekomst. Als adviesbureau voor de zorg en het sociaal domein adviseert Reos volledig bij het organiseren van samenwerking: van strategie tot inrichting van de nieuwe processen.

Concrete dienstverlening
Reos maakt concreet werk van het leggen van de bestuurlijke verbinding. We organiseren overlegtafels tussen de zorg en het sociaal domein. Voor de opzet van een sterk wijknetwerk is Reos als adviseur betrokken bij de opzet en implementatie van het plan van aanpak. En om de verbinding tussen zorg en het sociaal domein mogelijk te maken, organiseren we bijeenkomsten, bijvoorbeeld over positieve gezondheid. Samen met gemeenten en zorg adviseren we over goede afspraken tussen zorg en welzijn. Bijvoorbeeld om tijdig te interveniëren bij zorgmijders. 

Wat kunnen we voor ú betekenen?
Wilt u ook werk maken van een goede samenwerking en afstemming tussen zorg, welzijn en het sociaal domein? En wilt u weten wat Reos voor u kan betekenen? Neem voor meer informatie contact op met Maaike van Weering, programma adviseur programma ‘Zorg, welzijn en preventie in de wijk’. Telefoon: 071 - 566 18 18.

Lees welke initiatieven  Reos in 2018 adviseert en begeleidt bij ‘Verbinden zorg, welzijn en preventie in de wijk’.

Top