actueel

“We hopen dat er meer ‘neuronetwerken’ komen." Neuronet Haarlemmermeer viert 5-jarig bestaan

Op 20 november organiseerde Neuronet – een koepelorganisatie voor multidisciplinaire samenwerking rond neurologische aandoeningen - voor de vijfde keer het succesvolle, jaarlijkse symposium. Ruim 70 professionals lieten zich door neurowetenschapper Ben van Cranenburgh en gedragsbioloog Patrick van Veen inspireren over de wonderlijke werking van het brein. Reos hielp vijf jaar geleden bij de oprichting van Neuronet en we zijn razend nieuwsgierig hoe het nu gaat. We belden met twee van de oprichters: ergotherapeute Selma Humblet en gespecialiseerd verpleegkundige Leonore Lust-Brambach. Een ding is duidelijk: het netwerk is met de oprichters van het eerste uur nog steeds springlevend! Sterker nog: ze zouden niet meer zonder willen …

Eerst even terug in de tijd, wat was de aanleiding om Neuronet op te richten? “In de Haarlemmermeer waren al drie netwerken actief rond Parkinson, MS en CVA”, vertelt Leonore. “Voor alle netwerken is het verplicht een aantal bijeenkomsten bij te wonen en het viel ons op dat we dan vaak dezelfde mensen zien. Toen hebben we nagedacht of we op een avond een gezamenlijk programma konden bieden om te netwerken en waar je ook meteen voor een of twee netwerken waar je aan deelneemt kunt aftekenen. Zo is het jaarlijkse symposium geboren. Waarbij het best een uitdaging is zo’n avond voor iedereen aantrekkelijk te maken. Maar uit de evaluaties blijkt dat dat goed lukt en daar zijn we best trots op.”

Ontdekken wat de ander precies doet
Neuronet is niet in de plaats gekomen van de netwerken, maar verbindt ze. Dat is precies de toegevoegde waarde die beide professionals in de praktijk ervaren. Selma vertelt: “Tijdens bijeenkomsten bespreken we bijvoorbeeld casuïstiek en dan kijken we hoe we dit met zijn allen zouden aanpakken. Dat is een hele goede manier om te ontdekken wat de anderen precies doen, zoals de fysiotherapeut of oefentherapeut. En ontdek je hoe het soms anders kan. Ik heb ook regelmatig overleg met collega’s, bijvoorbeeld met Leonore over cliënten die veel zorg nodig hebben.”

Via het netwerk juiste match maken tussen patiënt en professional
Leonore vult aan: “Ik ben en van de verwijzers die veel neuropatiënten verwijst naar andere disciplines.. Ik kan eigenlijk niet meer zonder het netwerk werken. Ik verwijs alleen nog naar professionals binnen het netwerk, omdat ik ondertussen weet dat patiënten dan een goede behandeling krijgen. Want die collega’s zijn goed bijgeschoold en blijven bekwaam door het aantal patiënten dat ze zien. Ik maak in sommige gevallen ook een inschatting van welke patiënt bij welke therapeut past. Dat blijft natuurlijk altijd een eigen keuze, maar therapeuten hebben vaak specifieke aandachtsgebieden of manieren van werken. Het is voor de patiënt waardevol om dat goed te kunnen matchen.”

Een enthousiaste club mensen is de sleutel tot succes
Neuronet bestaat is in de Haarlemmermeer inmiddels een begrip. Wat is het geheim van dit succes? “We hebben ontzettend veel geluk met het trouwe en enthousiaste clubje mensen als stuurgroepje”, is het eerste dat Selma zegt. “De vaste club is zeker een succesfactor”, beaamt Leonore: “Je weet wat je aan elkaar hebt en kunt vertrouwen op elkaar. We kunnen terugvallen op ervaring.”  Toch is het best een tijdsinvestering naast je reguliere werk? “Ja, dat is zo,” reageert Selma: “Maar het is de moeite waard, want ik vind het zó leuk om samen te werken met de collega’s en ik krijg daar zóveel energie van!”

Het zou gaaf zijn als er in andere regio’s ook neuronetjes ontstaan
Zo’n lustrum is natuurlijk ook een goed moment om vooruit te kijken naar de komende vijf jaar. Wat zijn de plannen? “We zijn wel aan het kijken of we willen groeien”, vertelt Selma: “We denken bijvoorbeeld ook na of we dingen voor patiënten willen organiseren. Ook is een vraag vanuit het netwerk of we onze activiteiten willen accrediteren. Het geld en de tijd die je nodig hebt om deze ideeën verder te ontwikkelen zijn daarbij wel een uitdaging.” Leonore vult aan: “Groter worden is geen doel op zich, maar krachten bundelen kan – ook financieel - interessant zijn. We zouden daarom graag samenwerken met vergelijkbare netwerken in andere regio’s. Dan kunnen we ook weer nieuwe ideeën opdoen van elkaar.” Selma: “Ja, het zou heel gaaf zijn als er in andere regio’s ook ‘neuronetjes ontstaan’.” Ze doen dan ook een oproep: “Kijk vooral over de schutting, kijk bij de buren. Kijk wat er al is en aarzel niet om contact met ons op te nemen. Samen kun je leren, dat is het kracht van netwerk. Laten we gebruik maken van elkaars kennis en expertise. Reach out!” 

De rol van de Reos-adviseur
Tot slot: wij zijn natuurlijk van Reos, dus benieuwd naar de rol die Reos-adviseur Gert-Jan Smit heeft gespeeld in de ontwikkeling van Neuronet en of zij hem opnieuw zouden inschakelen? Selma: “Gert-Jan heeft bij de start veel bestaande kennis ingebracht en met de nodige helicopterview het proces bewaakt. Hij heeft ons de nodige steun en af een toe een zetje gegeven. Dat heeft hij met veel humor gedaan, je merkt dat hij zijn werk gewoon ontzettend leuk vindt. Wij konden afgelopen jaren prima zelf verder met de ingezette lijn. Maar als we verder gaan ontwikkelen, dan kan het handig zijn weer een beroep op hem te doen.”

Meer informatie
Wil je meer weten over Neuronet? Neem dan een kijkje op de website of neem contact op met Selma Humblet of Leonore Lust-Brambach. En wil je weten wat Reos voor je kan betekenen? Dan beantwoordt Reos-adviseur Gert-Jan Smit graag je vragen!

Top