In de regio Amstelland leven 144 nationaliteiten samen. Logisch dus dat het belangrijk is om hier als zorgprofessional rekening mee te houden. Tijdens een bijeenkomst gingen we dieper in op cultuursensitief werken met ouderen. Hoe kunnen zorgverleners beter inspelen op deze culturele diversiteit?
Sjaiesta Nanhekhan is onderzoeker bij Leyden Academy, een kennisinstituut met als missie verbeteren van de kwaliteit van leven van oudere mensen. Zij deelde inzichten over manieren om cultuursensitief te werken. Een belangrijke boodschap? Het is belangrijk om als zorgverleners geen aannames te doen over de zorgbehoeften van mensen op basis van hun cultuur.
In plaats daarvan benadrukte ze het belang van persoonsgerichte zorg, waarbij de behoeften van de individuele persoon centraal staan. Daarnaast noemde zij het belang van ruimte bieden aan religieuze overtuigingen, bewustzijn van verschillende rituelen en tradities, aandacht voor voedingsgewoonten en de rol van familie en samenwerking met sleutelfiguren.
Maatwerk van belang
Sjaiesta noemt cultuur een ‘mentale programmering’ vanuit onze opvoeding en sociale omgeving. Deze programmering wordt beïnvloed door onderliggende waarden, zoals individualisme tegenover collectivisme. Nederland scoort bijvoorbeeld hoog op individualisme als belangrijke waarde (100%), terwijl deze in Marokko veel lager scoort (24%). Dit verschil heeft praktische gevolgen voor de zorg: mensen met een Turkse of Marokkaanse achtergrond doen bijvoorbeeld sneller een beroep op thuiszorg.
Tijdens de bijeenkomst, waarbij Reos betrokken was als begeleider van de eerstelijnszorgprofessionals bij de organisatie, gingen zorgverleners aan de slag met werkvormen die concrete handvatten bieden om op dit thema beter samen te werken in de wijk. Zo gingen de professionals met elkaar in gesprek over hun eigen ervaringen met cultuursensitief werken en wat ze daarin lastig vonden. Stagneerde de zorg? En wat hebben ze toen gedaan?
Actueel in de wijken
Op basis van deze ervaringen werkten de aanwezigen een casus uit waarin ze met elkaar keken wat ze op basis van de kennis uit de presentaties anders zouden kunnen doen. Ook gingen de professionals naar huis met de mooie opdracht om in hun wijk na te gaan welke organisaties zij kunnen betrekken in een casus met cultuursensitief vraagstuk. Daarnaast zullen zij met elkaar bespreken hoe ze dit onderwerp verder vorm willen geven met elkaar. Zo blijft het onderwerp actueel in de wijken.
Al met al een geslaagde bijeenkomst, die het belang van belang van cultuursensitief werken in een multiculturele samenleving benadrukte. Door aandacht te hebben voor culturele verschillen en samenwerking te zoeken met sleutelfiguren en netwerken, kunnen zorgverleners betere, persoonsgerichte zorg bieden. Het delen van ervaringen en casussen bood waardevolle inzichten en praktische handvatten voor zorgprofessionals die dagelijks te maken hebben met een diverse doelgroep.