actueel

Huisvesting eerstelijnszorg in Zuidwest: Denk mee over jouw praktijk

In Den Haag Zuidwest staan grote veranderingen op stapel. Zo komen er 10 000 nieuwe woningen bij. Reos maakt zich hard voor continue en toegankelijke zorg in deze vernieuwde wijken. Samen met de Gemeente Den Haag, betrokken eerstelijnsprofessionals, woningcorporaties en bewoners geven wij hier vorm aan. Doe je mee?

Elsbeth Simonis is fysiotherapeut in Bouwlust en Vrederust. Haar huidige locatie moet zij, net als haar drie collega’s, sowieso uit vanwege grootschalige renovatie en nieuwbouw in Den Haag Zuidwest. Inmiddels weet ze dat ze terecht kan in een nieuw centrum op de huidige plek. Wat haar betreft, grijpt ze deze ontwikkeling aan om verdere samenwerking met andere eerstelijnsprofessionals op te zoeken.

Ze licht toe: “Voor bewoners is het prettig als we vanuit een gezamenlijk centrum werken. Met korte lijntjes begeleiden we mensen sneller en beter naar de juiste zorg. Ik krijg regelmatig mensen in de praktijk die met alleen fysiotherapie niet geholpen zijn, maar bijvoorbeeld ook ondersteuning kunnen gebruiken van maatschappelijk werk. Hoe fijn is het als je dan bij elkaar in een gebouw zit!”

Toegankelijkheid en continuïteit

Adviseurs van Reos stimuleren deze ontwikkeling naar ‘gezondheidscentra 2.0’ , met ruimte voor zorg, welzijn én ontmoeting, al langer. Adviseur Patricia Scheepers licht toe: “Zo’n centrum past bij de gewenste nauwere samenwerking tussen domeinen als noodzakelijke ontwikkeling om de zorg toekomstbestendig te houden. De grootschalige stadsvernieuwing in Zuidwest geeft een heel mooie kans om hier samen vorm aan te geven.”

Want niet alleen in Bouwlust en Vrederust zijn grootse plannen om de wijk te vernieuwen. Datzelfde geldt voor Morgenstond en Moerwijk. In totaal komen er 10 000 nieuwe woningen bij. Belangrijk dus om oog te hebben voor medische en welzijnsvoorzieningen, stelt adviseur Kim Herders: “Toegankelijkheid en continuïteit van zorg zijn cruciaal, met vertrouwde gezichten die de bewoners kennen en waarderen. Reden om dit onderwerp nu al op de kaart te zetten.”

Nauwere samenwerking domeinen

Eind vorig jaar organiseerde Reos een bezoek aan gezondheidscentra waar al wordt gewerkt vanuit zo’n gedeelde visie. Dit gaf beleidsmakers, corporaties en professionals uit zorg en welzijn al flink wat inspiratie voor wat er mogelijk is. Deze inspiratietour maakte duidelijk dat ook in Den Haag veel betrokkenen hier enthousiast van worden. Reos geeft hier graag samen met de gemeente en corporaties verder vorm aan. 

Reden om afgelopen mei met gemeente, zorg- en welzijnsprofessionals en woningcorporaties Staedion, Haag Wonen en Hof Wonen samen te komen. Tijdens deze bijeenkomst lieten zogenaamde vlekkenplannen van de Gemeente Den Haag zien wat er nu al is, en waar mogelijke voorzieningen zouden kunnen komen in de wijken Bouwlust Vrederust, Morgenstond en Moerwijk.

Informeren en betrekken

Aletta Brom is Beleidsadviseur maatschappelijk vastgoed bij Gemeente Den Haag en was blij verrast met de grote opkomst bij de bijeenkomst. “Soms gaan wij ervan uit dat zaken al bekend zijn, maar ik merkte dat veel eerstelijnsprofessionals nog niet goed op de hoogte waren waar mogelijke locaties voor gezondheidscentra komen in de plannen tot 2040.”

Aletta hoorde bij veel professionals de wens voor multidisciplinaire gezondheidscentra. Iets wat zij alleen maar toejuicht. “Zeker in Zuidwest ligt de oplossing voor gezondheidsproblemen vaak niet alleen in het medische domein. Goede samenwerking en een warme overdacht met het sociaal domein zijn dan erg belangrijk.”

Plannen uitwerken

Voor de gemeente ziet ze vooral een rol in het goed informeren en betrekken van partijen die een rol hebben in de totstandkoming van zo’n centrum. De bijeenkomst noemt ze daarin een heel goede stap. “Professionals hebben elkaar beter leren kennen, en weten wie openstaat voor samenwerking in een gezamenlijk pand. Ook zijn ze nu op de hoogte van onze plannen en weten ze met welke ontwikkelaar of corporatie ze verder kunnen praten.”

Irma Bolhuis, directeur van welzijnsorganisatie Wijkz, noemt het ‘eigenlijk niet meer dan logisch dat een gebouw altijd voor meerdere partijen wordt gebouwd.’ Ze licht toe: “Krachtige Basiszorg en Welzijn op Recept zorgen al voor veel samenwerking tussen medisch en sociaal domein. Een gezamenlijk pand past daarbij.” De bijeenkomst ziet zij als een mooi startpunt om hier vorm aan te geven. “De vlekkenplannen maakten inzichtelijk waar kansen liggen.”

H-team 070

Antoinette Epping, gebiedsregisseur bij woningcorporatie Staedion, kijkt tevreden terug op de bijeenkomst. “Met eerstelijnsprofessionals sparren we niet altijd zo 1 op 1, en het is interessant om te horen hoe zij kijken naar ontwikkelingen in de wijk.” Ze noemt het dan ook goed om hiernaar aan de voorkant met elkaar te kijken: “Plannen zijn nu in een fase dat ze nog gevormd worden, het is mooi om van elkaar te weten wat de behoeften zijn.”

Ondersteunend aan deze ontwikkelingen op het gebied van huisvesting is het recent opgerichte H-team 070. Dit is een samenwerking tussen Gemeente Den Haag, zorgverzekeraar CZ, regionale huisartsenorganisatie Hadoks, Stichting Haagse Gezondheidscentra (SHG), Arts en Zorg, de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en Reos. Het H-team 070 helpt huisartsen en eerstelijnszorgprofessionals die in een gezondheidscentra willen zitten bij concrete vragen over huisvesting.

Verder brengen in de wijk

Josanne Mansveld is nu nog huisarts in opleiding, maar is erg enthousiast over de ontwikkelingen. Als huisarts van de toekomst zou zij zeker een belangrijke rol willen spelen bij het toegankelijk houden van de zorg. Het spreekt haar erg aan om in zo’n gezondheidscentrum met meerdere disciplines aan de slag te kunnen. “Er is veel mogelijk als je samenwerkt vanuit een gezamenlijke visie.”

Voor fysiotherapeut Simonis heeft de bijeenkomst concrete vervolgstappen opgeleverd. Zij heeft inmiddels met een paar eerstelijnsprofessionals een werkgroepje gevormd om samen verder te zoeken naar mogelijke samenwerkingen met anderen. “De bijeenkomst was voor ons een mooi startpunt om dit met elkaar verder te gaan brengen in de wijk.”

Hoe nu verder?

Na afloop van de bijeenkomst bleek uit een Mentimeter dat mensen graag op de hoogte blijven. Ook laat de overgrote meerderheid weten een centrum met ruimte voor zorg, welzijn en ontmoeting wenselijk te vinden voor Zuidwest. Ook kwam het volgende naar voren: “Bekijk wat er nodig is vanuit het perspectief, behoefte en situatie van de bewoners.” Dit kunnen wij vanuit Reos alleen maar onderschrijven. Na de zomer bepalen wij in co-creatie vanuit de samenwerking met gemeente en corporaties vervolgstappen voor dit proces. 

Wil je aangehaakt blijven en/of meedenken? Abonneer je op onze nieuwsbrief of neem contact op met onze adviseurs.

Top