actueel

Inspiratie en concrete ideeën tijdens Praktijk van de Toekomst

Tijdens de inspirerende conferentie de Praktijk van de Toekomst draaide het om de toekomst van de zorg in regio Haarlemmermeer. Zorgprofessionals en bestuurders uit de eerste lijn, de VVT, het sociale domein, de zorgverzekeraar en de gemeente sloegen de handen ineen en gingen concreet aan de slag in een informele, gezellige, maar ook zeker doelgerichte setting.


Aan de inspirerende locatie kon het zeker niet liggen, met de prachtige gewelven en mooie buitenruimtes van Fort 5 in Vijfhuizen. Reos, Zorggroep Haarlemmermeer, Zorg en Zekerheid en Stichting MeerKracht organiseerden de conferentie. Een flinke klus, zo blikt Lisa Steehouwer, projectmedewerker van Reos, terug: “Het voelt alsof we er afgelopen half jaar dag en nacht aan hebben gewerkt om dit evenement neer te zetten.”

Maar het resultaat mag er dan ook zijn. Zo’n 140 betrokkenen wisten de weg naar de conferentie te vinden. Het doel van de bijeenkomst is om beleid en praktijk bij elkaar te brengen, zo legt Peter Weerman van Stichting MeerKracht uit: “We moeten de beleidsbrij vanuit het Integraal Zorg Akkoord om zetten naar de werkelijkheid in de spreekkamer van de eerstelijnszorgprofessional.”

Verschillende disciplines

Want op beleidsniveau wordt het Integraal Zorgakkoord (IZA) aan diverse bestuurstafels volop besproken en bediscussieerd, maar wat betekent dat voor de eerste lijn? Hoe wordt het werk toekomstbestendig? Wat wordt eigenlijk bedoeld met integraal werken?

Aan de opkomst te zien was duidelijk dat deze vragen leven bij een heel diverse groep professionals. Weerman noemt juist die combinatie van verschillende disciplines belangrijk: “Daar moet je voor de toekomst naartoe en dat maakt het juist heel krachtig. Zo kan je elkaar leren kennen en afspraken maken.”

Best practices

Tijdens De Praktijk van de Toekomst diepten de bezoekers onder leiding van dagvoorzitter Marijke Roskam en gezondheidswetenschapper Pim Valentijn relevante onderwerpen uit, die volop in ontwikkeling zijn. Denk aan Netwerkzorg en Valkuilen bij samenwerken in een team. Vervolgens gingen de bezoekers uiteen in parallelsessies om diverse best practices te verkennen over Preventie, Artificial Intelligence, Reablement en Mentale Gezondheidsnetwerken. Dit hielp om na te denken over mogelijke oplossingen van de uitdagingen op het gebied van zorg en ondersteuning in de nabije toekomst.

Bekijk een sfeerimpressie:


Uit het plenaire gesprek kwamen vervolgens een aantal acties naar voren waar we écht mee aan de slag gaan. Zo lijkt het de bezoekers zinvol om de VVT en het sociale domein op te nemen in de wijksamenwerkingsverbanden, in het kader van integraal werken. Ook stelden zij voor om speech-to-writing, een vorm van Artificial Intelligence die gespreken kan transicriberen, in te gaan zetten om daar tijd op te winnen. Deze ideeën maakten nog maar eens duidelijk dat niet alleen bestuurders aan thematafels bijdragen aan noodzakelijke veranderingen, maar dat we dat allemaal doen in de dagelijkse praktijk.

Samenspel

De dag was een mooi samenspel van diverse professionals, bestuurders en hun innovatieve, concrete ideeën om De Praktijk van de Toekomst vorm te geven. Met af en toe een doorkomend zonnetje, goede muziek van een echte singer-songwriter uit Haarlemmermeer, lokale gerechten met een wereldse smaak en een daverend succesvolle pub quiz ter afsluiting, was de conferentie een zeer geslaagde dag.

Voor de deelnemers, maar uiteindelijk voor de patiënten. Want zij zijn het meest gebaat bij goede regionale samenwerking en een gezamenlijke scherpe blik op de toekomst van de zorg.

Een mooi motto dat voortkwam uit deze dag: “We moeten samen verder, we kunnen samen verder en we doen het!"

Top