actueel

Plezierig oud worden, dat doen we samen

Meer dan 100 bewoners van de wijken ’t Lien en de Rietvink kwamen in wijkcentrum De Blauwe Tram in Leidschendam inspiratie opdoen op het gebied van prettig ouder worden in de wijk. Dit alles in het kader van het door Reos uitgevoerde participatief actieonderzoek in de wijken 't Lien en de Rietvink in gemeente Leidschendam-Voorburg.

In De Blauwe Tram konden bezoekers genieten van een hapje, drankje én flamenco. Ook gaven partijen uit zorg en welzijn informatie en beantwoorden vragen vanuit hun kraampjes. In de stand van Reos konden bezoekers kennis maken met Blue Zones, gebieden in de wereld waar mensen aanzienlijk langer en gezonder leven. Op een grote kaart konden mensen zelf aangeven wat voor hen nodig zou zijn om fijn in de wijk ouder te worden.

Zo gaf een meneer aan dat voor hem plekken zoals het wijkcentrum, waar je spontaan binnen kunt lopen, van groot belang zijn. "Dat geeft je het gevoel dat je er weer bijhoort," stelt hij. Een andere dame benadrukt de kwaliteit van de stoepen: "Die moeten niet teveel hobbelen als ik daar met mijn rollator overheen ga. Ook is goed opgenbaar vervoer belangrijk, om erop uit te kunnen blijven gaan."

Opgave voor komende jaren

Al deze input nemen wij weer mee in ons participatief actionderzoek, dat we uitvoeren in opdracht van gemeente Leidschendam-Voorburg. De gemeente heeft hiervoor de volgende onderzoeksvraag: “Wat hebben mensen nodig om langer en plezierig oud te kunnen worden in ’t Lien/De Rietvink?” Een belangrijke vraag, gezien de opgave om mensen zo lang, vitaal en gezond mogelijk thuis te laten wonen.

Chanel Tisseur van Dijk, beleidsadviseur sociaal domein bij gemeente Leidschendam-Voorburg, licht de keuze voor deze aanpak toe: "Wij geloven heel erg in het samen met de inwoners doen. Wij kunnen als gemeente wel bedenken wat er nodig is, maar het zijn uiteindelijk de bewoners voor wie we het doen. Dus als zij met de ideeën komen, is dat het mooist!"

Wordt vervolgd

Met dit actieonderzoek, waarvoor wij komende tijd nog meer bewoners gaan spreken, hopen wij een duurzame samenwerking tussen gemeente, wijkpartners en bewoners tot stand te brengen. Het enthousisame vanuit alle betrokken was deze middag gelukkig goed voelbaar. Zoals een bewoner aangeeft: "Je kan wel iets roepen, maar het is ook goed om dan actief zelf iets voor elkaar proberen te krijgen. En dat wil ik best wel doen! " 

Top