actueel

Positieve Gezondheid en de leefomgeving

‘Aan de slag met de Toolkit Positieve Gezondheid op de tekentafel’

Patricia en Daphne, collega’s bij Reos en ook allebei iPH trainers Positieve Gezondheid, volgden in oktober ’23 de training ‘Werken met de Toolkit Positieve Gezondheid op de tekentafel’.

 

De Toolkit

Deze toolkit, ontwikkeld door het Institute for Positive Health (IPH), Adema Architecten en de Provincie Zuid-Holland, biedt handvatten om met partners uit het sociaal en fysiek domein én met bewoners in gesprek te gaan over belangen, behoeften en mogelijkheden in de wijk volgens de zes dimensies van Positieve Gezondheid. Aan de hand van een kaart van de wijk bespreek je in groepen hoe de woon- en leefomgeving de gezondheid kan bevorderen, hoe je deze inricht en wat daarvoor nodig is. Het resultaat is een ruimtelijke visie die gedragen wordt door verschillende partijen en vanuit het perspectief van bewoners. Bewoners die vanuit eigen regie en kwaliteit van leven inspraak hebben in een woon- en leefomgeving die hun gezondheid bevordert.


In de praktijk

Gelijk na de training, probeerden Daphne en Patricia de toolkit uit met de kerngroep Leidschendam-Zuid (bewoners en wijkpartners zijn hierin vertegenwoordigd). De toolkit vormt een goede en leerzame en leuke manier om het gesprek aan te gaan in de wijk t.a.v. de inrichting van de leefomgeving en de invloed ervan op de (ervaren) gezondheid. Wijkbewoners, Gemeente Leidschendam-Voorburg en wijkpartners hopen via participatief actieonderzoek samen een positief gezond(er) Leidschendam Zuid te creëren. Daarnaast streven de wijkpartners en bewoners naar een duurzame samenwerking.

De eerste ervaringen met de inzet van de toolkit zijn positief. Het starten met het gesprek over de historische identiteit van de wijk en wat kenmerkend is, bleek ontzettend leuk en waardevol. Het inzetten van de toolkit heeft de kerngroep weer nieuwe inzichten en informatie opgeleverd die we meenemen in het actieonderzoek. De volgende stap is om de toolkit in sessies met bewoners in te zetten per buurt. 
Mooi om te vermelden is dat de sociaal werkers Samenlevingsopbouw van de welzijnsorganisaties Woej en Sport en Welzijn in Leidschendam-Voorburg gezamenlijk de training gaan volgen. Omdat zij vanuit 1 gezamenlijk vertrekpunt de sociale basis willen versterken, hebben zij gekozen voor de training positieve gezondheid in woon- en leefomgeving.

Top