actueel

Preventie Onbedoelde Zwangerschappen MBO/VSO: van onderzoek naar inzicht

Van actieonderzoek naar conclusies, aanbevelingen en een toolbox voor docenten. In Alphen aan de Rijn en Leiden zitten we inmiddels in de vierde en laatste fase van het project Preventie Onbedoelde Zwangerschappen MBO/VSO. Reden voor een update.

Het doel van dit project is het voorkómen van onbedoelde zwangerschap bij VSO leerlingen en MBO (niveau 1 en 2) studenten, door hun weerbaarheid te vergroten. Want hoewel deze jongeren meer risico lopen op een onbedoelde zwangerschap is het aanbod van educatie, gericht op het voorkomen van onbedoelde zwangerschap, voor deze groep beperkt en weinig structureel.

Sinds 2021 werkt Reos hieraan met scholen, gemeenten, GGD, TNO, interventie eigenaren, samenwerkingsverbanden en ervaringsdeskundigen. Er is inmiddels een leernetwerk gevormd, dat regelmatig bij elkaar is gekomen. Én er zijn al drie van de vier cycli aan participatief actieonderzoek uitgevoerd door TNO. Hiervoor zijn tientallen interviews gehouden met betrokkenen. Van leerlingen tot docenten en beleidsmakers. Ook zijn verschillende lesprogramma’s gericht op seksualiteit ‘getest’ in de klassen.

Inzichtelijk en deelbaar

Zo geven we stapsgewijs vorm aan een structurele, lokale samenwerking en een integrale en gedragen aanpak bij de aangesloten scholen. Deze aanpak is gebaseerd op de methode van de Gezonde School, waarbij we onderzoeken hoe we de vier pijlers van deze methode, bestaand uit educatie, omgeving, signalering en beleid, kunnen laten aansluiten bij de belevingswereld van VSO/MBO scholieren. Want op dat niveau is binnen de aanpak nog weinig beschikbaar op het gebied van weerbaarheid en gezond zwanger worden.

In de nu aangebroken vierde en laatste fase van het onderzoek gaan we uitkomsten en inzichten inzichtelijk en deelbaar maken.  Dat doen we door creatie van een toolbox, bedoeld voor docenten. Adviseur Kirsty van der Geest zal daarnaast met de betrokkenen aan de slag gaan met borging, zodat de kennis en inzichten echt een plek krijgen en houden in de praktijk.

Blijf op de hoogte!

“Er is veel gedrevenheid bij de betrokkenen”, vertelt Kirsty. “We willen allemaal dat leerlingen op de juiste manier informatie, inzicht en handvatten krijgen over zo’n belangrijk onderwerp. Zo krijgen ze belangrijke vaardigheden mee om keuzes te maken die voor hen goed zijn. Dat is een mooie drijfveer.”

Komend voorjaar delen we onze resultaten en producten graag met jullie! Wil je op de hoogte blijven? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief van Preventie Onbedoelde Zwangerschappen VSO/MBO.

Top