actueel

Samen Sterk voor het Haagse Kind

Wat een inzicht en inspiratie tijdens Samen Sterk voor het Haagse Kind! Tientallen jeugd-, huis- en kinderartsen lieten zich bijscholen over het opgroeiende kind, leefstijl en sociale invloeden.

Na een succesvolle eerste gezamenlijke scholingsdag vorig jaar vond de dag dit najaar voor de tweede keer plaats. Een zaal vol kinderartsen, jeugdartsen, huisartsen en beleidsmakers dompelt zich in Madurodam onder in de meest recente kennis en inzichten over relevante thema's en leren elkaar (beter) kennen tijdens boeiende workshops. 

Zo namen kinderneuroloog Els Peeters en consultant Marijke Maalderink bezoekers mee in hoe je leefstijlgeneeskunde de plek kunt geven die het verdient, ook in het ziekenhuis. Peeters doet dit vanuit de bril van Integrative Medicine, een visie op gezondheidszorg waarbij onder andere leefstijlinterventies een belangrijke rol spelen. Deze benadering geeft zij een plek binnen de kinderpoli van het JKZ.

Leefstijl als onderdeel van preventie en behandeling

Ze benadrukt dat leefstijl niet alleen onderdeel is van preventie, maar ook van behandeling van chronische aandoeningen. Dat geldt voor volwassenen, maar natuurlijk net zo goed voor kinderen. Zelf zag ze veel kinderen met chronische aandoeningen als migraine of epilepsie en wilde onderzoeken wat er mogelijk was ter aanvulling op behandeling met medicatie. Inmiddels weet ze uit ervaring dat er heel veel kan, en dat leesstijl samenhangt met het zelfherstellend vermogen.

Er kwamen meer interessante sprekers aan bod, zoals psychiater en afdelingshoofd psychiatrie bij het LUMC Robert Vermeiren. Hij nam de aanwezigen mee in de vraag waarom zoveel jongeren mentaal in de knel zitten. De cijfers laten namelijk zien dat jongeren steeds vaker mentale problemen ervaren, iets dat al voor Covid speelde en daarna verergerde. Vermeiren neemt als uitgangspunt voor het antwoord op deze vraag dat “jongeren zelf niet veranderd zijn. Maar onze maatschappij is dat wel.”

Hoor de stem van jongeren

Reden dus om met een brede blik naar dit probleem te kijken. Zo is afgelopen decennia steeds meer nadruk komen te liggen op zelfontplooiing, vrijheid en het zelf kiezen en vormgeven van je toekomst. Natuurlijk biedt dit fijne kansen, maar dit kan ook een zware druk leggen op jongeren. Nadruk op het individu vermindert daarnaast een gevoel van gezamenlijkheid.

Ook stelt Vermeiren dat de manier waarop de geestelijke gezondheidszorg zich vooral richt op classificaties en problemen niet helpend is. Ook hebben jongeren vaak te weinig stem en wordt hun mening niet altijd serieus (genoeg) genomen. "We moeten afstappen van te veel nadruk op stoornissen en labels en vooral luisteren naar jongeren, zodat we samen vormgeven wat zij nodig hebben."

Ervaringen staan centraal

De ervaringsdeskundige jongeren van ExpEx geven aan het einde van deze dag meteen invulling aan de oproep van Vermeiren om vooral met elkaar naar oplossingen te zoeken. Eerlijk, kwetsbaar en vooral krachtig deelden zij hun ervaringen in de jeugdhulp, waarbij de aanwezige artsen hen van alles konden vragen. Want zoals deze hele dag ademde: er valt zo ontzettend veel van elkaar te leren.

Dex is één van de jongeren die vandaag zijn verhaal deelt. Al vanaf jonge leeftijd is hij bekend met de geestelijke gezondheidszorg. Hij hoorde altijd dat hij ‘zeer complex’ was. Hij stelt: "Vaak is er over mij gepraat in plaats van met mij. Ik voelde me altijd alleen maar speciaal of te moeilijk. Artsen praatten alleen maar met mijn moeder, en niet met mij. Terwijl zij ook dader was van huiselijk geweld. In een 1-op1-gesprek met mij was dat misschien veel eerder naar voren gekomen."

Al met al dus opnieuw een zeer leerzame dag, die zeker voor herhaling vatbaar is!

Wil je meer lezen, over worskhops en een impressie van de sprekers? Klik op de afbeelding hieronder en lees het verslag.

Samen sterk voor het Haagse kind

Top