actueel

Sfeer en foto-impressie van het werkbezoek van de gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland

Jan van Rijn, wethouder Hillegom en gastheer, en Ellen van Steekelenburg, een van de oprichters van de Alliantie PG ZHN, trappen het werkbezoek af. Ellen vertelt: ‘Het begint met een vonk, vraagt om commitment en een lange adem tot 2030. Met als resultaat onze Alliantie Positieve Gezondheid ZHN met 25 partners in de regio!’. Wethouder Jan van Rijn vult aan en vertelt over gezondheid in Hillegom: ‘In Hillegom willen we inwoners zo eenvoudig mogelijk gezond laten leven. We streven ernaar dat de gezonde keuze de makkelijke keuze is. Wees vooral pragmatisch. De rol van de gemeente is om hierin te faciliteren’.

In de zon lopen we van Plein 28 naar het Julianapark. Hier vertelt Gerard Brom hoe voorkomen is dat een appartementencomplex werd gebouwd, op de plek waar nu het park in volle bloei staat. ‘Het park is op eigen kracht opgebouwd door de buurt. Iedereen draagt hieraan zijn/haar steentje bij. Of dat nou is het door tuinieren of het verzorgen van appeltaart of als penningmeester van ons bestuur'. Daar zit volgens Gerard ook de kracht.  Het park vormt het groene en verbindende hart van de wijk. Alle dimensies van Positieve Gezondheid komen hier samen. Gerard voelt zich soms een ware  subsidioloog en investeert ook al in zijn opvolgers.

We lopen terug naar Plein 28 waar Reny Wietsma, wethouder Teylingen en gastvrouw, vertelt over haar ervaring met de Alliantie: ‘Jan was zo enthousiast over de Alliantie waarbij hij als gemeente al aangesloten was. Daar wilden wij met de gemeente Teylingen ook onderdeel van gaan uitmaken! We hebben ook geïnvesteerd in een training Positieve Gezondheid met medewerkers van onze gemeenten!’ Ook legt wethouder Reny Wietsma een verbinding tussen Positieve Gezondheid en brede welvaart.

Vervolgens neemt Nyncke Morad, directeur bij Welzijnskompas, ons mee in het belang van welzijnswerk: ‘Alles in ons buurthuis ademt Positieve Gezondheid en het is een groot compliment aan de gemeente dat zij het belang inzien van zo’n buurthuis!’ Ze geeft Armine, coördinator en oprichter van de Sterke Vrouwengroep, het woord.  Zij vertelt hoe ze jaren geleden is gestart met deze vrouwengroep. ‘We zijn met wel 9 nationaliteiten!’ En hoe belangrijk Plein 28 hierin is. De vrouwen komen hier wekelijks samen om met elkaar te praten over alledaagse dingen, maar ook om samen activiteiten te ondernemen.

Van Laura van Oss, adviseur Positieve Gezondheid Welzijnskompas, leren we meer over Positieve Gezondheid als gesprek in de praktijk. Ze laat een filmpje zien van een van de inwoners die zij heeft begeleid. Akberet vertelt in het filmpje hoe waardevol de gesprekken met Laura zijn geweest en hoe haar leven weer glans heeft gekregen. In eerste instantie komen ze in contact met elkaar, omdat ze depressieve en eenzame gevoelens heeft. Door vanuit een brede blik met elkaar in gesprek te zijn, blijkt uiteindelijk dat haar financiële situatie een van de onderliggende oorzaken is.

Van Plein 28 rijden we langs de kleurrijke bollenvelden naar het wijkcentrum de Spelewey in Voorhout. Hier worden we hartelijk ontvangen door Nancy Baghdadi, directeur Welzijn Teylingen, en haar collega's. Nancy vertelt ons over het belang van community building in de wijk en hoe zij werken vanuit ‘een netwerktaart’ (Transitiereizen/Ground8).

Vervolgens neemt collega Natalie Vermeegen, sociaal werker Welzijn Teylingen, ons mee in de activiteiten van het wijkcentrum en mogen we een kijkje nemen in hun moestuin.

Tot slot is het tijd voor een overheerlijke lunch, mede mogelijk gemaakt door de lokale Rotary Club.  Zij bereiden maandelijks een lunch voor de buurt. Tegen een kleine bijdrage kunnen buurtbewoners aanschuiven. Naast de 50 geplande lunches, verzorgen zij speciaal voor ons ook de lunch. Fantastisch!

Tijdens de lunch nemen Irene Voskamp en Varshini Lachman, provincie ZH, en Birthe Jongeneel, onderzoeker GGD HM, ons mee in de participatieve tool Positieve Gezondheid op de tekentafel. De toolkit is ontwikkeld in opdracht van de provincie in samenwerking met iPH en Adema Architecten. Birthe Jongeneel: ‘Het mooie aan de toolkit is dat er domeinoverstijgend wordt samengewerkt. Vanuit een brede blik samen met bewoners en andere partners uit de wijk zorgt voor draagvlak. En met zo'n draagvlak kunnen gezamenlijke en gedragen interventies worden ontwikkeld’.

Wij kijken terug op een verfrissende, inspirerende en leerzame ochtend. Via deze weg willen we iedereen bedanken die aan het werkbezoek heeft bijgedragen.


Top