actueel

Wijkgericht werken Amstelland zorgt voor stevige verbinding domeinen

De bijeenkomsten rondom wijkgericht werken zijn inmiddels een begrip in regio Amstelland. Professionals uit negen wijken komen hier 2 keer per jaar samen en gaan in gesprek over relevante thema’s. De laatste sessie, met meer dan 100 bezoekers, ging over Positieve Gezondheid.

“Op deze bijeenkomsten leren professionals vooral veel van elkaar”, stelt Reos-adviseur Kirsty van der Geest. Zij ziet elke keer weer hoe mensen ideeën en gegevens uitwisselen en zo elke keer een stapje verder komen in de samenwerking. De verbinding met het sociaal domein heeft zo inmiddels een stevige basis gekregen.

Die verbinding tussen domeinen wordt ook steeds meer vanuit andere hoeken, zoals het Integraal Zorg Akkoord, aangejaagd, ziet Kirsty. “Inmiddels is in Amstelland het sociaal domein steeds beter en meer betrokken, ook in de voorbereiding van deze bijeenkomsten. Dat is een mooi resultaat.”

Thema’s vanuit professionals

De ideeën voor de thema’s komen vanuit de professionals zelf. Zo gingen betrokkenen afgelopen jaren in gesprek over vele onderwerpen, van Proactieve zorgplanning tot Omgaan met onbegrepen gedrag en Samen de zorgkloof dichten. Tijdens de meest recente bijeenkomst afgelopen april was het thema Positieve gezondheid: hoe communiceren we met elkaar? Meerdere professionals uit het sociaal en medisch domein kenden het concept ‘positieve gezondheid’ al, maar hadden vragen rondom onderlinge afstemming en toepasbaarheid in de wijk.

Om te zorgen dat deelnemers een goed beeld hebben van Positieve Gezondheid hebben we ten eerste stilgestaan bij de essentie van dit concept: Inzetten op waar iemand energie van krijgt en waar iemand enthousiast van wordt zonder de nadruk te leggen op wat er niet goed gaat. Deze visie leidt tot een andere manier van kijken naar een zorgvraag en vergroot het bewustzijn van onder de professionals over de meerwaarde van deze benadering.  

Positieve gezondheid toepassen

Hiernaast was er aandacht voor vragen als: Hoe ga je om met de resultaten die uit het ‘andere gesprek’ komen? Wie is eigenaar van het spinnenweb? Hoe introduceer je de wijkcoach en hoe zorg je dat iemand ook daadwerkelijk daar ‘landt’ na een doorverwijzing?

Bewoners gingen hier multidisciplinair in hun eigen wijkteams meer aan de slag door het invullen van een ‘spinnenweb’ aan de hand van een patiëntenreis. Dit maakte concreet hoe en wanneer ze elkaar konden betrekken in het traject, en vergrootte het bewustzijn van de bijdrage van Positieve Gezondheid voor een inwoner. 

Ervaringen delen

Ook kwamen er verschillende professionals aan het woord die hun praktijkervaringen met de werkwijze deelden. Dit gaf deelnemers een beter beeld van manieren waarop ze de aanpak konden vertalen naar hun dagelijkse werkzaamheden. Ervaringen delen helpt ook om te komen tot een gemeenschappelijke taal, een belangrijke voorwaarde of effectief met elkaar samen te werken. 

Babette van der Veen (Activiteitencoach voor thuiswonende mensen met dementie, Participe  deelde bijvoorbeeld haar ervaring over het toepassen van Positieve Gezondheid bij een doelgroep die te maken heeft met dementie en vaak regieverlies ervaart. Hierdoor kan het lastig  zijn om het standaardmodel aan te houden. Dit lost zij op door hier creatief mee om te gaan: ‘Je kunt bijvoorbeeld plaatjes op tafel leggen en kijken waar iemand blij van wordt en wat iemand aanspreekt. Gebruik je fantasie om te kijken waar mensen op aan gaan’.

Kennis mee de wijk in

Al deze gedeelde ervaringen namen de bezoekers weer mee hun eigen wijk en werk in. Inmiddels kijken we alweer uit naar de volgende bijeenkomst wijkgericht werken. Deze staat in oktober op de agenda. Het zal dan gaan over zorgvragers met diverse culture herkomst.

Top