De omgeving waarin je werkt als zorgprofessional is de afgelopen decennia sterk aan het veranderen. Dat heeft veel invloed op de inhoud en hoeveelheid van je werk. De werkdruk neemt toe en je houdt je meer bezig met het vastleggen van resultaten, administratieve taken en overleg voeren met collega’s. Als zorgprofessional staat de mens voor jou centraal. In je werk ben je veel bezig met vraagstukken van anderen. Iets kunnen betekenen voor deze mensen is voor jou vaak reden geweest waarom je voor je vak hebt gekozen. Vraag jij je af of je nog wel het juiste pad bewandeld? Neem deel aan de Reos ‘Zingeving & Inspiratie Wandeling’.
‘Als je straks terugkijkt op je leven, waar wil je dan echt mee bezig zijn geweest? Wat deed er dan het meeste toe?’ – Machteld Huber
Denk jij erover na of je nog met de juiste dingen bezig bent? En of je op deze manier nog verder wilt en kunt? Misschien voel je weerstand tegen bepaalde veranderingen. Steeds meer collega zorgprofessionals slaan een ander pad in en verlaten de zorg terwijl de vraag naar zorgprofessionals alleen maar toeneemt. Hoe ver staat jouw oorspronkelijke zingeving van je af?
Vanuit Reos willen we jou een laagdrempelige manier stappen aanbieden om in deze veranderde omgeving met elkaar jouw persoonlijke zingeving (opnieuw) te vinden. Op een manier die past bij het thema positieve gezondheid en bewegen, namelijk middels de ´Zingeving & Inspiratie Wandeling’.
Een stap dichterbij persoonlijk leiderschap en zingeving
Het programma is samengesteld uit vier wandelingen met vier onderdelen, verspreid over de vier seizoenen van het jaar en in vier verschillende omgevingen. Elke wandeling staat in het teken van het seizoen en de omgeving waarin deze plaatsvindt. In elke wandeling haal je inspiratie op, deel je deze inspiratie met wandelmaatjes en kom je een stap dichter bij je eigen zingeving.
- In de zomer lopen we over het platteland en halen we op waar je trots op bent. Waar sta je nu en wat levert je plezier op in je werk?
- In de herfst lopen we door het bos en kijken we naar de kleurenpracht van de bomen en staat verandering centraal. Wat wil je loslaten en heb je niet meer nodig?
- De winterwandeling brengt ons naar duinen en strand, waar de natuur kaal is geworden. Je komt tot stilstand en beseft dat je wilt veranderen.
- In de lente wandelen we langs de bollenvelden. Wat is bij jou in de kiem aanwezig en wil je laten bloeien?
‘Ik ben er echt van overtuigd: Van alle krachten die de gezondheid bevorderen is zingeving de sterkste.’ – Machteld Huber.
Van reflectie, naar inzicht en perspectief
Na de vier wandelingen heb je als deelnemer inzicht in de volgende vragen:
- Waarom heb ik gekozen voor de zorg, wat heeft me de afgelopen jaren energie gegeven, wat heeft het mij opgeleverd?
- Wat wil ik loslaten, wat past niet (meer) bij mij? Wat is hiervoor nodig?
- Wat inspireert mij, wat geeft mij zin?
- Wat is er nodig om deze richting op te gaan, welke (stappen) ga je ondernemen?
Wat zijn de voorwaarden voor deelname?
Belangrijk is dat je als eerstelijns zorgprofessional werkzaam bent in één van de regio’s: Amstelland, Haarlemmermeer of Zuid-Holland Noord. Aan de wandeling zijn geen kosten verbonden, wel maakt een persoonlijk telefonisch gesprek onderdeel uit van de selectieprocedure.
We wandelen tussen de 10 à 15 kilometer, hier moet je dus zowel mentaal als fysiek toe in staat zijn. We verzamelen op de volgende dagen om 16:15 uur en eindigen rond 20:15 uur:
- 22 september
- 1 december
- 2 februari
- 20 april
We lopen de wandeling als groep met 6 tot 10 deelnemers. Met een wandelmaatje uit de groep voer je het gesprek n.a.v. een aantal vragen vooraf. Iedere deelnemer zorgt voor eigen proviand voor onderweg.
Aanmelden kan tot 6 september via onderstaande button:
Wandelbegeleiding vanuit Reos: Monica van Papendrecht en Jan Kamp
Monica van Papendrecht is ruim twaalf jaar programma adviseur bij Reos en coach voor persoonlijke ontwikkeling. Haar hart ligt bij het individueel begeleiden van mensen bij persoonlijke groei en verandering van oude patronen. Haar passie bij Reos is verder het begeleiden van groepen zorgprofessionals bij veranderingen en het samen opzetten van nieuwe zorginitiatieven, zoals valpreventie Amstelveen, Mama café in Leiden, Eerstelijns verblijf in Amstelland, opleiden van WSV-bestuurders, etc.
Jan Kamp is ruim 20 jaar als adviseur werkzaam in de zorg. Zijn drijfveer is een bijdrage leveren aan de organisatie van de zorg waardoor zorgprofessionals zich kunnen richten op waar hun passie ligt. Jan begeleidt en adviseert organisaties en samenwerkingsverbanden bij vraagstukken op gebied van strategie, organisatie en besturing.