Benoeming van Peter Morsing als Directeur-bestuurder van Reos
31 jan. 2025 | NieuwsDe Raad van Toezicht van Reos is verheugd dat zij Peter Morsing heeft kunnen benoemen als Directeur-bestuurder van Reos.
De Raad van Toezicht van Reos is verheugd dat zij Peter Morsing heeft kunnen benoemen als Directeur-bestuurder van Reos.
De subsidieoproep Voucher versterking regionale monodisciplinaire organisatiegraad eerstelijnszorg 2025 is nu beschikbaar! Eerstelijnsdisciplines kunnen vouchers aanvragen voor het opzetten, inrichten, uitbreiden en/of versterken van de monodisciplinaire organisatiegraad, zodat zij met afvaardiging en mandatering deel kunnen nemen aan het regionale eerstelijnssamenwerkingsverband en de regiotafels. In deze subsidieronde kan per discipline maximaal € 20.000 per voucher worden aangevraagd.
De inschrijving van het congres Kanker & Leven op 20 juni 2025 is geopend! Voor deze editie werkt het Nationaal Programma Palliatieve Zorg II (NPPZ II) intensief mee aan het middagprogramma. We nodigen van harte uit om erbij te zijn. Schrijf snel in en maak gebruik van de vroegboekkorting tot 1 april 2025.
De functie van praktijkondersteuner huisartsenzorg somatiek (POH-S) blijft bestaan, naast de toekomstige praktijkverpleegkundige huisartsenzorg (PVH). Hierover hebben LHV en NHG een akkoord gesloten met InEen, NVvPO, NVDA, V&VN Praktijkverpleegkundigen & Praktijkondersteuners, FNV, CNV en de HBO-opleidingen. Zo moet een einde komen aan de onzekerheid bij werkgevers en werknemers in de huisartsenzorg en bij opleidingsinstellingen over het toekomstperspectief van de POH-S.
23 maart vindt een netwerklunch plaats voor Uithoornse GGZ kinder- en jeugd zorgverleners. Initiatiefnemer is PsyZorg. Doel is dat zorgverleners met verschillende achtergronden en specialisaties in de Generalistische basis GGZ (GBGGZ) elkaar leren kennen. En te verkennen of ze samen het multidisciplinaire netwerk voor kinderen en jongeren met psychische problemen kunnen verstevigen.
Praktijkondersteuners van het Achterstandsfonds Leiden en Alphen aan den Rijn geven een vervolg aan de succesvolle pilot ‘voorlichting in eigen taal’. Na de start van de pilot in oktober 2015 geven zij in mei dit jaar opnieuw voedingsadviezen in het Arabisch.
Welke tips kan je ouders geven, die hun kinderen gaan vertellen dat één van hen binnen afzienbare tijd zal overlijden? Wat kan je doen bij obstipatieklachten bij het gebruik van morfine? Dit zijn voorbeelden van thema’s die besproken worden in een PATZ-groep, aldus Wim Sleeuw, huisarts in Kaag en Braasem. In deze gemeente zijn sinds tweeënhalf jaar twee PATZ-groepen van zorgverleners actief. Hierbij staan intervisie en deskundigheidsbevordering rond palliatieve zorg centraal.
Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) en minister Ard van der Steur (VenJ) steunen de aanpak seksueel geweld de komende twee jaar met in totaal 4,2 miljoen euro extra. Met dit geld worden gemeenten in staat gesteld gezamenlijk een landelijk dekkend netwerk van Centra voor Seksueel Geweld te realiseren. De bewindspersonen hebben daarover vandaag een brief gestuurd aan de Vereniging Nederlandse Gemeenten.
Vanaf vandaag, maandag 1 februari, let de Inspectie voor de Volksgezondheid (IGZ) extra op onbevoegd voorschrijven van geneesmiddelen die uitsluitend op recept beschikbaar zijn (UR-geneesmiddelen). Er wordt gekeken of instellingen het voorschrijven goed geregeld hebben en of zorgverleners met voorschrijfbevoegdheid de grenzen bewaken. In de praktijk blijken de regels onvoldoende nageleefd te worden, zo heeft de IGZ geconstateerd.
NIVEL publiceert een kennissynthese waarin de stand van zaken rond het individuele zorgplan op een rij wordt gezet. Wat is een individueel zorgplan en waarvoor is het bedoeld? Hoe wordt het momenteel gebruikt in de zorg en wat zijn de ervaringen? Wat heeft het individueel zorgplan tot nu toe opgeleverd en waar liggen de uitdagingen om het gebruik verder te stimuleren?
Winnaar van de prijsvraag werklunch is Anita Koole, praktijkondersteuner in gezondheidscentrum Dillenburg in Alphen aan den Rijn. Zij genoot samen met haar team van een heerlijke lunch. We schreven de prijsvraag uit om de lancering van de Reos website te vieren. Tegelijkertijd waren we natuurlijk benieuwd naar wat u van onze website vond.
21 januari woonde ik in Utrecht een spiegelgesprek bij georganiseerd door Zelfzorg Ondersteund (ZO!). Vijf mensen met een chronische aandoening vertelden hun verhaal. Op de terugweg naar huis tolden allerlei vragen door mijn hoofd: zitten we met de medisch georiënteerde zorg voor mensen met een chronische aandoening nog wel op het goede spoor? En: hoe zou het anders kunnen?
Vektis, informatiecentrum voor de zorg publiceert een rapport over welke zorg kinderen ontvangen en over het zorggebruik van jongeren per gemeente. Op de www.zorgprismapubliek.nl is te zien dat er ruim 3,4 miljoen kinderen zijn tussen de 0 en 17 jaar die in totaal ruim 3,8 miljard euro aan zorg ontvangen. Van deze kinderen hebben 93.000 een chronische aandoening, waarvan 61.000 kinderen met astma. Verder wonen in Nederland bijna 6.500 kinderen in een instelling vanwege een handicap.