Benoeming van Peter Morsing als Directeur-bestuurder van Reos
31 jan. 2025 | NieuwsDe Raad van Toezicht van Reos is verheugd dat zij Peter Morsing heeft kunnen benoemen als Directeur-bestuurder van Reos.
De Raad van Toezicht van Reos is verheugd dat zij Peter Morsing heeft kunnen benoemen als Directeur-bestuurder van Reos.
De subsidieoproep Voucher versterking regionale monodisciplinaire organisatiegraad eerstelijnszorg 2025 is nu beschikbaar! Eerstelijnsdisciplines kunnen vouchers aanvragen voor het opzetten, inrichten, uitbreiden en/of versterken van de monodisciplinaire organisatiegraad, zodat zij met afvaardiging en mandatering deel kunnen nemen aan het regionale eerstelijnssamenwerkingsverband en de regiotafels. In deze subsidieronde kan per discipline maximaal € 20.000 per voucher worden aangevraagd.
De inschrijving van het congres Kanker & Leven op 20 juni 2025 is geopend! Voor deze editie werkt het Nationaal Programma Palliatieve Zorg II (NPPZ II) intensief mee aan het middagprogramma. We nodigen van harte uit om erbij te zijn. Schrijf snel in en maak gebruik van de vroegboekkorting tot 1 april 2025.
Pillen slikken is meer regel dan uitzondering bij mensen die 70 jaar of ouder zijn. Hoe noodzakelijk zijn ze? Leidsch Dagblad tekende de proef van de huisartspraktijken Zaaijer, Zaaijer & Hensing en Stevenshof en apotheek Stevenshof op. Onnodige ziekenhuisopnames worden voorkomen door het verantwoord staken van medicijnen samen met de patiënt. De pilot van Gezonde zorg, Gezonde regio wordt begeleid door een adviseur van Reos.
Ruim driekwart van de rokers bezoekt jaarlijks de huisarts, maar met slechts 25 tot 33 procent wordt (stoppen met) roken besproken. Ook de tandarts en medisch specialist hebben het vaker niet dan wel over de nadelige gevolgen van roken. Tegelijkertijd heeft het een positief effect als juist zij hun patiënten adviseren te stoppen met roken.
Huisartsen in Nederlandse achterstandswijken luidden de noodklok. De werkdruk is structureel te hoog en patiënten in achterstandswijken hebben aanzienlijk meer lichamelijke en psychische problemen. Zij vinden dat de vergoeding voor achterstandswijken eerlijker moet worden. Nu hebben zij te weinig tijd en middelen om hun patiënten goede zorg te kunnen bieden. Erik Pleij is huisarts in de achterstandswijk Ridderveld in Alphen aan den Rijn. Hoe ervaart hij die werkdruk?
“De behandeling van een CVA (Cerebro Vasculair Accident) is teamwork geworden”. Aan het woord is Loet Kloos, neuroloog in het Groene Hart Ziekenhuis. “De behandeling en revalidatie van een beroerte gebeurt in een keten met meerdere disciplines. Ketenzorg zorgt voor stabiele kwaliteit. Het is belangrijk dat je weet wat iedereen doet en dat je elkaar kan aanspreken”, aldus Loet Kloos bij een bijeenkomst van het CVA netwerk Fysiotherapie & Oefentherapie Midden-Holland. Reos adviseur Judith Ruijs adviseert bij de opbouw van het netwerk.
In september begint een klein aantal huisartsen-in-opleiding op de LUMC-Campus Den Haag aan een opleiding die op de grootstedelijke toekomst is gericht, zo kondigde prof. Anneke Kramer aan in haar oratie op 20 januari. Mensen leven langer en hebben daarbij meerdere ziektes tegelijk. De roep om preventie en populatiegerichte zorg wordt groter. Het werk van de huisarts verandert dus, en de huisartsopleiding moet daarop inspelen.
Donderdag 16 januari hield de Vereniging Eerstelijns Apothekers Rijnland zijn eerste algemene ledenvergadering. Karin Beuning, nieuw aangetreden als penningmeester, keek vooruit naar 2017 waarin meer apothekers actief zullen zijn in regionale werkgroepen, zoals die van Knooppunt Ketenzorg. De vereniging is klankbordpartner van het NZLO namens de apothekers in de regio geworden.
Ons bloed gaat sneller stromen bij het begeleiden van zorgverleners die hun zorgproces willen stroomlijnen. Wij zijn blij als we horen dat een diëtist en een praktijkondersteuner na interventie van Reos concrete vervolgstappen nemen om cliënten multidisciplinair te ondersteunen. Of als verloskundigen en huisartsen elkaar vinden in het signaleren van problemen bij kwetsbare zwangeren. Wat we doen heeft effect. Maar wat kunnen we verbeteren?
Zorg verbeteren doe je samen. Niet alleen organisatorisch maar zeker ook vakinhoudelijk! Een mooi voorbeeld daarvan is de multidisciplinaire training over koolhydraatarme leefstijl voor patiënten met diabetes mellitus. Praktijkondersteuners en diëtisten uit de regio Zuid-Holland Noord volgden samen een scholing 'Koolhydraatbeperking Streng, Matig, Licht. Welke maat heeft je cliënt?' van Harriët Verkoelen om zowel individueel als gezamenlijk betere zorg te kunnen bieden. Reos adviseurs Marieke van Schie en Neline van Toor organiseerden een multidisciplinaire scholing.
Oefentherapeuten in de regio Leiden en omgeving en Haarlemmermeer zijn meer aanspreekbaar dan ooit. Zij maken gebruik van elkaars kracht en vormen sinds kort een regionaal netwerk. Hierdoor vormen zij een betere gesprekspartner voor onder andere huisartsenorganisaties, Knooppunt Ketenzorg, gemeenten, GGD en de zorgverzekeraar. Reos adviseur Gert Jan Smit heeft hen begeleid bij de netwerkvorming en hen in contact gebracht met relevante gesprekspartners.
Zorgverleners in de eerste lijn zijn steeds vaker op zoek naar de meningen en ervaringen van hun patiënten. Patiënten betrekken bij de eerste lijn leidt tot zorg die beter toegesneden is op de wensen van patiënten. Maar succesvolle patiëntenparticipatie komt niet vanzelf tot stand. Naast de motivatie van patiënten is de organisatiekracht van eerstelijnsorganisaties een belangrijke voorwaarde voor succesvolle patiëntenparticipatie.