Samen Sterk voor het Haagse Kind
19 dec. 2024 | NieuwsWat een inzicht en inspiratie tijdens Samen Sterk voor het Haagse Kind! Tientallen jeugd-, huis- en kinderartsen lieten zich bijscholen over het opgroeiende kind, leefstijl en sociale invloeden.
Wat een inzicht en inspiratie tijdens Samen Sterk voor het Haagse Kind! Tientallen jeugd-, huis- en kinderartsen lieten zich bijscholen over het opgroeiende kind, leefstijl en sociale invloeden.
De toename van mentale gezondheidsklachten onder jongeren is verontrustend. Ze moeten veel uitdagingen het hoofd bieden, in een periode waarin hun hersenen nog in ontwikkeling zijn. Dit biedt echter ook kansen, vertelde hoogleraar Eveline Crone op 25 november tijdens het tiende Leeratelier Positieve Gezondheid. “Jongeren willen helpen en ergens aan bijdragen. Dan moeten we hen wel betrekken bij oplossingen en zelf actie laten ondernemen.”
Een volle zaal betrokken professionals, bestuurders, beleidsmakers en bewoners blikten terug én vooruit tijdens het symposium van Gezond en Gelukkig Den Haag: ‘Gelijke kansen op gezondheid: lessen & inspiratie uit Den Haag.’ Aanleding is het 5-jarig bestaan van de netwerkorganisatie en afronding van de Preventiecoalitie. Reos draagt bij aan richting en organisatie van deze brede beweging in Den Haag.
Pauline van den Broek treedt per 1 maart 2022 toe tot de Raad van Toezicht van Reos in de rol van voorzitter. Zij volgt hiermee de rol van Rob Hartings op, waarvan zijn laatste termijn als voorzitter afloopt.
Hoe kun je patiënten zo goed mogelijk begeleiden bij een gezonde leefstijl, waarbij zij zelf de regie nemen over hun gezondheid? In het project Stevit werken mensen met risico op hart- en vaatziekten aan hun gezondheid met behulp van thuismeetapparatuur. Op donderdag 10 februari, van 16.00 tot 17.00 uur, verzorgen huisartsenpraktijk Stevenshof en het LUMC over deze onderwerpen een webinar in het kader van de Slimme Zorg Estafette van VWS.
Wil jij als strategisch adviseur meewerken aan een betere samenwerking in de zorg? Heb je een drive om innovaties samen met (zorg)professionals op te pakken? Vind je het leuk om zorginhoudelijke vraagstukken te vertalen naar concrete resultaten? En is het je ambitie om (mede) richting te geven aan maatschappelijke veranderingen in de zorg? Wie weet verwelkomen we jou dan binnenkort in ons hechte team bij Reos!
Gezond Samen Leven. Daar gaan we voor als Stichting Lijn1. We jagen aan, verbinden en maken zichtbaar. In deze serie vertellen mensen over hun bijdrage aan een duurzame en gezonde samenleving. Welke bouwstenen zijn er nodig? En hoe doen we dat met elkaar? Loes Hulsebosch en Willeke van Staalduinen werken vanuit de kracht van ouderen. Loes: ‘Mensen verbazen zichzelf en elkaar.’
Binnen de eerstelijns zorg, denk aan de huisarts, apotheker en fysiotherapie, zijn veel besturen zoekende naar hun rol en hoe zij invulling kunnen geven aan die rol en bijbehorend takenpakket. Ben jij een beginnend bestuurder of denk je na over een bestuursfunctie? Lees dan de ervaringen en tips van enkele ervaren bestuursleden. Wat betekent het om de stap te maken van zorgprofessional naar bestuurder? En welke tips helpen nieuwe bestuursleden om goed te landen in hun rol.
Na ruim 15 jaar neemt strategisch adviseur en programmamanager Hanneke Zandbergen afscheid van Reos. Zij gaat aan de slag als directeur bij Welzijn Noordwijk. Deze organisatie geeft mensen de kans om zichzelf te ontwikkelen, projecten uit te denken en mensen in Noordwijk met elkaar te verbinden.
Rijncoepel, ROHWN, Marente, Welzijn Teylingen, GGD Hollands Midden, Zorg en Zekerheid en Reos vormen samen de Alliantie Positieve Gezondheid. Met elkaar willen zij dat Zuid-Holland Noord de meest Positief Gezonde regio wordt richting 2030. Een belangrijk doel van de Alliantie is om het gedachtegoed van Positieve Gezondheid verder te brengen. Door het verbinden van mensen en organisaties in de zorg en het sociaal domein wordt die beweging versneld. De Alliantie ziet ook graag gemeenten aanhaken als partner, vanwege hun rol als beleidsmaker, verbinder en ‘opdrachtgever’. De gemeente Kaag en Braassem vormt een mooi voorbeeld: Positieve Gezondheid verspreidt zich als een olievlek door Kaag en Braassem. Nauwe samenwerking tussen zorg, sociaal domein en de gemeente zorgt voor verspreiding van het gedachtegoed, net als persoonlijke betrokkenheid. Reos in gesprek met Wendy Nederend van De Driemaster en Floor van den Berg van de gemeente Kaag en Braassem.
Een belangrijk uitgangspunt van Positieve Gezondheid is dat mensen zoveel mogelijk eigen regie voeren op hun gezondheid. Hoe kom je daarover in gesprek als professional? Wat werkt, welke uitdagingen zijn er en wat is er nodig om de beweging verder te brengen? Tijdens de derde bijeenkomst van het Leeratelier Positieve Gezondheid passeerden vele ervaringen en ideeën de revue.
Het ‘Healthcare Potentials II’ opleidingsprogramma van Zorg en Zekerheid en Reos – uitgevoerd door Erasmus Centrum voor Zorgbestuur - helpt professionals en toekomstige zorgbestuurders een eigentijds, vernieuwend antwoord te vinden op actuele vraagstukken in de eerstelijns zorg. Het opleidingsprogramma is toegankelijk voor zorgprofessionals die de motivatie hebben om het verschil te maken in de eerstelijns zorg voor de regio en de bereidheid hebben hierin te investeren. Deelnemers gaan in de beslotenheid van een groep collega’s aan de slag met de uitdagingen waarvoor de zorgsector staat en passen dat toe in hun eigen regionale situatie. Al doende vergroten zij hun professionele kwaliteiten, inhoudelijke kennis en persoonlijk leiderschap.
Het speelveld voor wijksamenwerkingsverbanden verandert continu. Op de online bijeenkomst ‘Spiegelen in wijksamenwerking’ bespraken WSV’en (Wijksamenwerkings-verbanden) hoe ieder omgaat met deze uitdagingen en welke mooie voorbeelden er in de regio zijn. Reos organiseerde deze bijeenkomst op 30 november jongstleden.