Samen Sterk voor het Haagse Kind
19 dec. 2024 | NieuwsWat een inzicht en inspiratie tijdens Samen Sterk voor het Haagse Kind! Tientallen jeugd-, huis- en kinderartsen lieten zich bijscholen over het opgroeiende kind, leefstijl en sociale invloeden.
Wat een inzicht en inspiratie tijdens Samen Sterk voor het Haagse Kind! Tientallen jeugd-, huis- en kinderartsen lieten zich bijscholen over het opgroeiende kind, leefstijl en sociale invloeden.
De toename van mentale gezondheidsklachten onder jongeren is verontrustend. Ze moeten veel uitdagingen het hoofd bieden, in een periode waarin hun hersenen nog in ontwikkeling zijn. Dit biedt echter ook kansen, vertelde hoogleraar Eveline Crone op 25 november tijdens het tiende Leeratelier Positieve Gezondheid. “Jongeren willen helpen en ergens aan bijdragen. Dan moeten we hen wel betrekken bij oplossingen en zelf actie laten ondernemen.”
Een volle zaal betrokken professionals, bestuurders, beleidsmakers en bewoners blikten terug én vooruit tijdens het symposium van Gezond en Gelukkig Den Haag: ‘Gelijke kansen op gezondheid: lessen & inspiratie uit Den Haag.’ Aanleding is het 5-jarig bestaan van de netwerkorganisatie en afronding van de Preventiecoalitie. Reos draagt bij aan richting en organisatie van deze brede beweging in Den Haag.
Om te voorkomen dat wachtlijsten voor het zogeheten eerstelijns verblijf ontstaan, stelt staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) € 20 miljoen extra voor de regeling beschikbaar. Met eerstelijns verblijf herstellen mensen tijdelijk in bijvoorbeeld een zorghotel of verpleeghuis na een heupfractuur of bij een delier na een urineweginfectie.
Het aantal chronisch zieken stijgt. Mensen worden steeds ouder en hebben méér en langer zorg nodig. Deze ontwikkelingen zijn van invloed op het werk van de zorgverleners, op de plaats waar de zorg wordt geleverd en op de organisatie van de zorg. Vektis publiceerde de Zorgthermometer 'De reikwijdte van de eerste lijn'.
Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?
Veranderingen in de zorg maken dat zorgorganisaties zich opnieuw buigen over hun rol. Reos herijkte zijn strategie om blijvend aan te kunnen sluiten op de klantvraag. Marie-Fleur Lobry, directeur-bestuurder van Reos over de nieuwe koers. “Samenwerking regionaal blijft een belangrijk thema. Maar ook lokaal; we adviseren zorgpartners en gemeenten bijvoorbeeld over goede wijkgerichte samenwerking."
Per 1 januari 2016 wordt José Oostendorp, adviseur bij Reos coördinator GGZ bij ROH Midden-Holland. José Oostendorp heeft zich in de afgelopen drie jaar bij Reos gespecialiseerd op de thema’s ketenzorg GGZ, ouderenzorg en op wijkgerichte samenwerking tussen huisartsenpraktijken en wijkverpleegkundige zorg.
De Werkgroep Deskundigheidsbevordering Huisartsen (hierna: WDH) gaat per 01-01-16 zelfstandig verder. Zorg en Zekerheid beheert als preferente verzekeraar voor Zuid-Holland Noord gelden uit de beleidsregel ‘Regionale ondersteuning eerstelijnszorg en Kwaliteitsontwikkeling’ en koopt ondersteuningsactiviteiten in bij onder andere Reos. Monodisciplinaire scholing is geen activiteit die valt onder de doelen van de beschreven beleidsregel. De samenwerking tussen Reos en de WDH in de huidige vorm, gefinancierd door deze gelden, stopt.
Ondersteunen bij zelfmanagement kun je als zorgverlener niet van de ene op de andere dag. Fysiotherapeute Ingeborg Geerling van Paramedisch Centrum Lagas kan er over meepraten. Zij volgt een leertraject Zelfmanagement bij (ROS) Reos. “Je merkt dat je soms vastgeroest zit in je huidige werkpatroon en dat verandering weerstand met zich meebrengt. Bijvoorbeeld als je niet de verwachte reactie krijgt van een patiënt.”