Samen Sterk voor het Haagse Kind
19 dec. 2024 | NieuwsWat een inzicht en inspiratie tijdens Samen Sterk voor het Haagse Kind! Tientallen jeugd-, huis- en kinderartsen lieten zich bijscholen over het opgroeiende kind, leefstijl en sociale invloeden.
Wat een inzicht en inspiratie tijdens Samen Sterk voor het Haagse Kind! Tientallen jeugd-, huis- en kinderartsen lieten zich bijscholen over het opgroeiende kind, leefstijl en sociale invloeden.
De toename van mentale gezondheidsklachten onder jongeren is verontrustend. Ze moeten veel uitdagingen het hoofd bieden, in een periode waarin hun hersenen nog in ontwikkeling zijn. Dit biedt echter ook kansen, vertelde hoogleraar Eveline Crone op 25 november tijdens het tiende Leeratelier Positieve Gezondheid. “Jongeren willen helpen en ergens aan bijdragen. Dan moeten we hen wel betrekken bij oplossingen en zelf actie laten ondernemen.”
Een volle zaal betrokken professionals, bestuurders, beleidsmakers en bewoners blikten terug én vooruit tijdens het symposium van Gezond en Gelukkig Den Haag: ‘Gelijke kansen op gezondheid: lessen & inspiratie uit Den Haag.’ Aanleding is het 5-jarig bestaan van de netwerkorganisatie en afronding van de Preventiecoalitie. Reos draagt bij aan richting en organisatie van deze brede beweging in Den Haag.
In een jaar tijd kun je veel stappen zetten om zorg en welzijn in de regio te verbeteren. Zoals de regio's Amstelland, Haarlemmermeer, Midden-Holland en Zuid-Holland Noord in 2019 hebben gedaan. Met heel veel partijen samen lukt het op veel plekken de eerstelijnszorg te versterken, de samenwerking tussen zorg en welzijn en de betrokkenheid van de bewoners om het onnodig gebruik van medisch specialistische zorg te verbeteren.
Door de coronacrisis dreigen waardevolle initiatieven stil te komen liggen of worden nieuwe plannen níet opgepakt. Dat is zonde. Reos zoekt en denkt creatief mee om ook in coronatijd de energie erin te houden en stappen vooruit te blijven zetten. Stevenshof Vitaal is daar een mooi voorbeeld van.
Door de coronacrisis zullen huisartsen de komende tijd veel meer mensen zien met psychosociale klachten. De coronacrisis zorgt voor veel (extra) stress, angst en zorgen. Dat blijkt onder andere uit een onderzoek van het Trimbosinstituut. ‘Welzijn op recept’, dat de afgelopen twee jaar in de hele regio is opgezet met Reos en lokale welzijnsorganisaties als projectleiders, kan hierbij van grote waarde zijn.
Maurits Hesselmans is per 1 juni 2020 de nieuwe directeur-bestuurder van Reos. Hij komt van Reinaerde (ondersteuning van mensen met een beperking in de provincie Utrecht) waar hij als procesgroepmanager Klant, Kwaliteit en Markt verantwoordelijk was voor de ondersteunende klantprocessen (o.a. marktstrategie, kwaliteit, cliëntparticipatie). Hij heeft in deze rol een belangrijke bijdrage geleverd aan marktgerichter werken, versterken van de positie van de cliënt en continu verbeteren. Daarnaast is hij voorzitter van de VWS-werkgroep ‘Transformatie in het gemeentelijke inkoopdomein’. Vanuit het programma ‘Inkoop en Aanbesteden Sociaal Domein’ helpt de werkgroep de inkoop in het sociaal domein vorm te geven.
Mensen die met corona in het ziekenhuis hebben gelegen, zijn bij thuiskomst niet ‘klaar’. Herstellen kan nog lang duren. Knooppunt Ketenzorg heeft Reos gevraagd hoe die revalidatie voor deze mensen in de regio Zuid-Holland Noord zo goed mogelijk samen opgezet kan worden.
Hoe kunnen we onbedoelde zwangerschappen in de regio Hollands-Midden gezamenlijk voorkomen? Verloskundigen, gemeente Leiden, TNO, speciaal onderwijs, MBO, GGD, JGZ, Stichting Centering Healthcare, Soa Aids Nederland en bestaande samenwerkingsverbanden in de geboortezorg en het publieke domein gaan samen een plan maken. Zij ontvangen daarvoor als samenwerkingsverband een ZonMw-startsubsidie. Een aanpak waarin losse initiatieven elkaar versterken staat hierbij centraal. Reos coördineert het samenwerkingsverband.
Hoe help ik mijn patiënten om waardig afscheid te nemen in deze tijd met het coronavirus? Hoe communiceer ik met hen én de familie? Hoe voer ik het gesprek over niet reamineren of IC opname? Transmurale samenwerking vanuit Zuid- en Midden Limburg stelt een toolkit beschikbaar. De toolkit is te gebruiken door huisartsen en wijkverpleegkundigen als zij mensen thuis verzorgen.
Welke mogelijkheden zijn beschikbaar voor digitale zorg en ondersteuning op afstand? Er staan op dit moment organisaties en leveranciers klaar om extra hulp te bieden in de COVID-19 (Corona virus) crisis, om deze zorg op afstand te vergemakkelijken, bijvoorbeeld door hun diensten gratis aan te bieden.
Veel gemeenten willen of zijn net aan de slag met het landelijke programma Kansrijke Start en hebben daar ook geld voor gekregen. Doel: de beste start voor ieder kind in de gemeente vanaf de zwangerschap tot de eerste 1000 dagen daarna. Maar waar begin je? Hoe houd je het concreet en behapbaar tussen alle andere belangrijke dingen die ook spelen in de gemeente?
Huisartsen zijn volgens het landelijk ‘Schakelteam Personen met Verward Gedrag’ te weinig betrokken bij betere zorg voor deze kwetsbare doelgroep. In Katwijk is afgelopen jaar een bijzonder project gedaan voor nauwere samenwerking tussen huisartsen en welzijn. Eerder schreven we al over de kracht van lokale samenwerking bij verward gedrag. Dit keer over de rol van de huisarts.