Samen Sterk voor het Haagse Kind
19 dec. 2024 | NieuwsWat een inzicht en inspiratie tijdens Samen Sterk voor het Haagse Kind! Tientallen jeugd-, huis- en kinderartsen lieten zich bijscholen over het opgroeiende kind, leefstijl en sociale invloeden.
Wat een inzicht en inspiratie tijdens Samen Sterk voor het Haagse Kind! Tientallen jeugd-, huis- en kinderartsen lieten zich bijscholen over het opgroeiende kind, leefstijl en sociale invloeden.
De toename van mentale gezondheidsklachten onder jongeren is verontrustend. Ze moeten veel uitdagingen het hoofd bieden, in een periode waarin hun hersenen nog in ontwikkeling zijn. Dit biedt echter ook kansen, vertelde hoogleraar Eveline Crone op 25 november tijdens het tiende Leeratelier Positieve Gezondheid. “Jongeren willen helpen en ergens aan bijdragen. Dan moeten we hen wel betrekken bij oplossingen en zelf actie laten ondernemen.”
Een volle zaal betrokken professionals, bestuurders, beleidsmakers en bewoners blikten terug én vooruit tijdens het symposium van Gezond en Gelukkig Den Haag: ‘Gelijke kansen op gezondheid: lessen & inspiratie uit Den Haag.’ Aanleding is het 5-jarig bestaan van de netwerkorganisatie en afronding van de Preventiecoalitie. Reos draagt bij aan richting en organisatie van deze brede beweging in Den Haag.
Zorg voor innoveren, een initiatief van vier overheidsorganisaties, organiseren op 11 april de bijeenkomst: Patiënt aan het roer bij zorginnovatie. Met deze bijeenkomst willen zij het belang van patiënt included innoveren laten zien en daarbij praktische handvatten aanreiken aan zowel zorgvernieuwers als patiënten.
December vorig jaar was reden voor een feestje; het Netwerk Zorgorganisaties Leiden en Omstreken (NZLO) werd gevormd. Zorggroepen in Zuid-Holland Noord die samen 520.000 patiënten vertegenwoordigen werken hechter met elkaar samen. In een vraaggesprek met Henri van der Lugt, voorzitter NZLO en regio-coördinator Reos Hanneke Zandbergen kijken we terug op de vorming van het netwerk en blikken we vooruit op de plannen voor 2017.
John Hoenen, adviseur bij Reos en namens het ROS-netwerk consulent bij Zelfzorg Ondersteund, helpt zorggroepen bij het implementeren van zelfmanagement in de praktijk. Hij kent de valkuilen van dergelijke complexe veranderingen en staat projectleiders met raad en daad bij. Zorgenz vroeg hem hoe je het invoeren van zelfmanagement in je zorgpraktijk organiseert.
Reos ziet hoe het zorglandschap aan het veranderen is en beweegt mee. Eind 2015 kondigde Reos een nieuwe koers aan om blijvend te kunnen aansluiten op de vraag van opdrachtgevers. Zorgenz vroeg zich af of de koerswijziging goed uit de verf komt en vroeg directeur-bestuurder Marie-Fleur Lobry hier naar.
Hoe zorg je dat mensen die laaggeletterd zijn geneesmiddelen goed gebruiken? Met een web applicatie die geneesmiddelen in begrijpelijke taal uitlegt. In april komt ook de mobiele app beschikbaar. Reos adviseurs zien veel innovaties voorbij komen die het verdienen om uitgelicht te worden. Deze creatieve initiatieven bieden prachtige aanknopingspunten voor zorgverbetering. Dit is er één van: Kijksluiter, een initiatief van artsen Afke de Jong en Rob Neeter.
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft een informatiekaart voor professionals gepubliceerd over de financiering van de palliatieve zorg.
Weet u wat cliënten van uw gezondheidscentrum het eerste aanpakken als u hen daarvoor €100.000 in handen drukt? Gezondheidscentrum Korte Akkeren weet het nu. Het eerste cliëntpanel van het centrum richtte zich op de cliëntervaring van het gebouw en de faciliteiten. Met resultaat: na afloop ligt er een hele voorraad suggesties op tafel om mee aan de slag te gaan. Een goed voorbeeld van de cliënt als verbeterpartner! Als gespreksleider en adviseur was Reos bij deze eerste bijeenkomst betrokken.
Pillen slikken is meer regel dan uitzondering bij mensen die 70 jaar of ouder zijn. Hoe noodzakelijk zijn ze? Leidsch Dagblad tekende de proef van de huisartspraktijken Zaaijer, Zaaijer & Hensing en Stevenshof en apotheek Stevenshof op. Onnodige ziekenhuisopnames worden voorkomen door het verantwoord staken van medicijnen samen met de patiënt. De pilot van Gezonde zorg, Gezonde regio wordt begeleid door een adviseur van Reos.
Ruim driekwart van de rokers bezoekt jaarlijks de huisarts, maar met slechts 25 tot 33 procent wordt (stoppen met) roken besproken. Ook de tandarts en medisch specialist hebben het vaker niet dan wel over de nadelige gevolgen van roken. Tegelijkertijd heeft het een positief effect als juist zij hun patiënten adviseren te stoppen met roken.
Huisartsen in Nederlandse achterstandswijken luidden de noodklok. De werkdruk is structureel te hoog en patiënten in achterstandswijken hebben aanzienlijk meer lichamelijke en psychische problemen. Zij vinden dat de vergoeding voor achterstandswijken eerlijker moet worden. Nu hebben zij te weinig tijd en middelen om hun patiënten goede zorg te kunnen bieden. Erik Pleij is huisarts in de achterstandswijk Ridderveld in Alphen aan den Rijn. Hoe ervaart hij die werkdruk?