Samen Sterk voor het Haagse Kind
19 dec. 2024 | NieuwsWat een inzicht en inspiratie tijdens Samen Sterk voor het Haagse Kind! Tientallen jeugd-, huis- en kinderartsen lieten zich bijscholen over het opgroeiende kind, leefstijl en sociale invloeden.
Wat een inzicht en inspiratie tijdens Samen Sterk voor het Haagse Kind! Tientallen jeugd-, huis- en kinderartsen lieten zich bijscholen over het opgroeiende kind, leefstijl en sociale invloeden.
De toename van mentale gezondheidsklachten onder jongeren is verontrustend. Ze moeten veel uitdagingen het hoofd bieden, in een periode waarin hun hersenen nog in ontwikkeling zijn. Dit biedt echter ook kansen, vertelde hoogleraar Eveline Crone op 25 november tijdens het tiende Leeratelier Positieve Gezondheid. “Jongeren willen helpen en ergens aan bijdragen. Dan moeten we hen wel betrekken bij oplossingen en zelf actie laten ondernemen.”
Een volle zaal betrokken professionals, bestuurders, beleidsmakers en bewoners blikten terug én vooruit tijdens het symposium van Gezond en Gelukkig Den Haag: ‘Gelijke kansen op gezondheid: lessen & inspiratie uit Den Haag.’ Aanleding is het 5-jarig bestaan van de netwerkorganisatie en afronding van de Preventiecoalitie. Reos draagt bij aan richting en organisatie van deze brede beweging in Den Haag.
Een positief gezond(er) Leidschendam-Zuid voor en door de mensen die wonen en werken in de wijk. Dit hopen wijkbewoners, Gemeente Leidschendam-Voorburg en wijkpartners samen voor elkaar te krijgen. Want Leidschendam-Zuid is een mooie wijk maar wel een wijk waar mensen zich de laatste jaren minder gezond voelen.
Regionale samenwerking is steeds belangrijker in de zorg. Elke regio is anders georganiseerd, heeft een andere dynamiek en andere behoeftes bij het organiseren en inrichten van de zorg. Nu en voor de toekomst. Daarom heeft Reos voor iedere regio een eigen regiocoördinator om het bouwen van zorgnetwerken te ondersteunen en de behoefte van professionals en samenwerkingspartners goed in beeld te hebben.
Ook in 2022 heeft het team van Lijn1 koers gehouden met de inzet t.a.v. trajecten gericht op (het versterken van) Gezond Samen Leven. De ingezette weg van 2021 is voortgezet: verbindingen en samenwerking realiseren tussen bewoners en professionals (en hun organisaties).
Donderdag 22 juni, 11.00 uur, een warme zomermiddag, de eerste deelnemers aan de wijkfietstour druppelen Ontmoetingscentrum Allekanten in de wijk Bouwlust binnen. Een verzameling van professionals uit de zorg, welzijn, wijk en gemeente die samen op de fiets kruislings door de wijk gaan toeren. Al fietsend leren ze elkaar (beter) kennen, zijn ze gezond en sportief bezig en samen doen ze verschillende locaties in de wijk aan om van dichtbij te zien welk aanbod er voor patiënt en cliënt in de wijk is. En dat is precies waar deze wijkfietstour voor bedoeld is!
Het Scheveningse Geriatrisch Netwerk kwam op woensdag 24 mei weer bijeen in Muzee Scheveningen voor de jaarlijkse netwerkbijeenkomst. Met een opkomst van 75 deelnemers en een fijn maar fris lentezonnetje, gaf het een energiek begin van een leerzame middag/avond. De aanwezigen kenden elkaar bijna allemaal en al gauw was de sfeer geanimeerd.
Dinsdag 30 mei ’23 kwam de kerngroep Leidschendam-Zuid voor het eerst samen om met elkaar de start van het participatief actieonderzoek in deze wijk in te luiden. Het komende jaar begeleiden adviseurs Daphne en Patricia in opdracht van Gemeente Leidschendam-Voorburg een pilot waarbij professionals en bewoners in co-creatie aan de slag gaan met als doel om de ervaren gezondheid in de wijk te verhogen. Het gedachtegoed Positieve Gezondheid vormt hierbij de basis van kijken naar gezondheid. Bij de aftrap hebben de deelnemers ‘kranten’ gemaakt waarin de gedroomde uitkomsten alvast zijn gevisualiseerd.
Goede verbinding tussen het medisch en het sociaal is van groot belang. Samenwerking door elkaar te versterken binnen deze domeinen kan bijdragen aan gezondheidsverbetering, gezondheidsbehoud, veerkracht en vitaliteit van burgers. Reden om hier tijdens het Breed Overleg eind maart met tientallen betrokken professionals, bestuurders en beleidsmakers over in gesprek te gaan. Zo leren we van elkaar en delen goede voorbeelden als Welzijn op Recept, Groepsconsulten, Pillen en Praten en Zorgpad Geldzaken.
De term veerkracht is ‘in’, ook in het domein van zorg en welzijn. Het gaat over het omgaan met tegenslagen en het inschakelen van hulpbronnen. Maar hoe kun je als professional de veerkracht van mensen vergroten? Onder meer door op individueel niveau ‘het andere gesprek’ aan te gaan en op collectief niveau mensen in een wijk te verbinden, zo klonk het op 20 april tijdens het zevende Leeratelier Positieve Gezondheid.
Wil jij als senior adviseur bijdragen aan de samenwerking tussen professionals uit de (eerstelijns)zorg en het sociale & publieke domein, met als doel om de gezondheid van de inwoners te verbeteren? Wil jij aan de slag met uitdagende en maatschappelijk relevante projecten waarbij anders denken, doen en leren samengaan? Heb je passie voor maatschappelijke vraagstukken in relatie tot gezondheid? En krijg je energie als je zorginhoudelijke vraagstukken weet te vertalen naar concrete resultaten?Wie weet verwelkomen we jou dan binnenkort bij Reos!
In 2022 heeft Reos mooie resultaten in haar regio’s gerealiseerd. Voorbeelden hiervan zijn de regionale opleiding voor WSV-bestuurders die we mochten ontwikkelen en geven, de mooie groei van de Alliantie Positieve Gezondheid en de stappen die zijn gezet bij de “digitale” projecten Stevit en Optimale hartfalenzorg thuis.