Benoeming van Peter Morsing als Directeur-bestuurder van Reos
31 jan. 2025 | NieuwsDe Raad van Toezicht van Reos is verheugd dat zij Peter Morsing heeft kunnen benoemen als Directeur-bestuurder van Reos.
De Raad van Toezicht van Reos is verheugd dat zij Peter Morsing heeft kunnen benoemen als Directeur-bestuurder van Reos.
De subsidieoproep Voucher versterking regionale monodisciplinaire organisatiegraad eerstelijnszorg 2025 is nu beschikbaar! Eerstelijnsdisciplines kunnen vouchers aanvragen voor het opzetten, inrichten, uitbreiden en/of versterken van de monodisciplinaire organisatiegraad, zodat zij met afvaardiging en mandatering deel kunnen nemen aan het regionale eerstelijnssamenwerkingsverband en de regiotafels. In deze subsidieronde kan per discipline maximaal € 20.000 per voucher worden aangevraagd.
De inschrijving van het congres Kanker & Leven op 20 juni 2025 is geopend! Voor deze editie werkt het Nationaal Programma Palliatieve Zorg II (NPPZ II) intensief mee aan het middagprogramma. We nodigen van harte uit om erbij te zijn. Schrijf snel in en maak gebruik van de vroegboekkorting tot 1 april 2025.
Collega’s Patricia en Daphne van Reos zijn gecertificeerd trainers Positieve Gezondheid vanaf 02-02-2023! Zij kunnen nu de introductie + training Werken met Positieve Gezondheid geven.
In Nederland is één op de vijf vrouwen ooit onbedoeld zwanger geweest en was 68% van deze zwangerschappen ook ongewenst. Hoewel het in Nederland beter gaat dan in bijna alle andere landen ter wereld als het gaat om anticonceptiegebruik, abortus en het terugdringen van het aantal tienerzwangerschappen, is er nog altijd veel te verbeteren.
Stoppen met omvallen was de titel van opnieuw een mooi (digitaal) Breed overleg van Gezond en Gelukkig Den Haag op 10 november jongstleden. Het thema voor deze editie was deze keer Jeugd, en dan de vooral jeugdzorg. Wij speelden ook weer een rol in organisatie en uitvoering van dit Breed overleg.
Ondanks het brede zorg- en welzijnsaanbod nemen de wachtlijsten in de GGZ toe. Hoe kunnen zorg- en welzijnsprofessionals deze onwenselijke ontwikkeling keren en mensen met mentale problemen zo goed mogelijk helpen? Een laagdrempelig aanbod in de wijk, waar professionals samenwerken rond de behoeften van de burger, zou uitkomst kunnen bieden, zo klonk het 17 november tijdens het zesde Leeratelier Positieve Gezondheid.
Aan ambities geen gebrek in zorg en welzijn, ook als het gaat om de transitie van ziekte en zorg naar gezondheid en gedrag. De urgentie is overduidelijk, maar om de ambities waar te maken is er onder meer visie, een langetermijnplanning en een wijkgerichte aanpak nodig, zo klonk het op 17 november tijdens de bestuurdersbijeenkomst van de Alliantie Positieve Gezondheid. Voorbeelden binnen en buiten Zuid-Holland Noord laten zien dat succesvolle samenwerking en ingrijpende veranderingen wel degelijk mogelijk zijn.
Hoe kun je als zorg- of hulpverlener zonder ervaring aan de slag met Positieve Gezondheid? Hoe kun je, na de startfase, vervolgstappen zetten en het ook beleidsmatig tot een succes maken? Tijdens een bijeenkomst van het Leeratelier Positieve Gezondheid deelden sprekers en deelnemers elf handvatten om op te pakken.
Zo heette de lezing die wijkbewoonster Margreet Jonkers (77) en haar verzorger Joyce Bridgewater gaven tijdens de wijkbijeenkomst, georganiseerd door Thuis in de Buurt. Trots kijken wij als Lijn1 naar dit initiatief uit de wijk, mede aangejaagd door het actieonderzoek ‘Gezond & Vitaal Oud(er) worden op Scheveningen Noord’. Lijn1 begeleidt dit proces met Thuis in de Buurt, VVT organisaties Saffier, Cardia en Respect Wonen-Zorg-Welzijn en de Scheveningse huisartsencoöperatie SCH-2017 waarbij de droom is om een wijk te realiseren waar mensen zo lang mogelijk prettig thuis kunnen blijven wonen, met de juiste ondersteuning vanuit buurtgenoten, mantelzorgers en vrijwilligers (informele zorg) en het medisch en sociaal domein.
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport maakte afspraken met een groot aantal partijen in de zorg (waaronder InEen) en sloot met hen een Integraal Zorg Akkoord (IZA). Doel is de zorg voor de toekomst goed, toegankelijk en betaalbaar te houden. De ROS’en zijn als lid van InEen medeondertekenaar. In deze notitie laat het ROS-netwerk zien hoe de kennis en ervaringen in de regio’s ingezet worden bij het realiseren van de werkthema’s uit het IZA. We zien veel raakvlakken met de werkthema’s in het IZA waar de ROS’en al aan werken.
Hoewel zorgverleners zijn opgeleid tot het praktische beroep zorg verlenen, wordt een langetermijnvisie en multidisciplinaire samenwerking steeds relevanter. In wijksamenwerkingsverbanden (WSV's) wordt namelijk gevraagd om een koers en bestuurscompetenties. Om besturen hierin te ondersteunen hebben Rijncoepel en WSV Support samen met Reos en Zorg en Zekerheid een leergang voor WSV-besturen ontwikkeld.
”Mám, páp, kijk mij gaan!” Zwaaiend fietst mijn dochter rond de dorpsspeeltuin. Scheef hangt ze. En ze trapt ongelijk. Mijn handen jeuken. Zal ik naar haar toe rennen en de fiets vasthouden voor stabiliteit? Ik kijk mijn vrouw aan en zie dat ze hetzelfde denkt. We knikken elkaar toe; nee, wie wil ontwikkelen heeft immers ruimte en vertrouwen nodig. Ruimte om te bewegen in de gewenste richting en vertrouwen om van fouten te kunnen leren?