Ook de behoefte aan psychische hulp blijft stijgen. Veelal hebben mensen een combinatie van lichamelijke en psychische klachten en sociale en maatschappelijke problemen. Er zijn lange wachttijden, terwijl de samenleving roept om effectievere zorg. Dat biedt nieuwe mogelijkheden, zoals het inzetten van informele (zorg)netwerken en andere resources.
Voor beide terreinen zijn de uitdagingen groot. De samenwerking en afstemming tussen het medisch en sociaal domein wordt steeds belangrijker. Reos gelooft in een lokale en regionale aanpak en ziet Positieve Gezondheid en e-health als kansen.
Programma´s, projecten en activiteiten
In haar rol van onafhankelijke partner verbindt Reos alle partijen en adviseert bij het ontwerpen van een gezamenlijke visie en gestroomlijnde ketenaanpak- en ketenafspraken. Onder meer helpen wij initiatieven met elkaar te verbinden, prikkelen we de zorg met (landelijke) best practices en implementeren we deze ook in de praktijk.
-
Warme overdracht van kwetsbare ouderen (TOKO)
Met Transmurale Overdracht Kwetsbare Ouderen (TOKO) wordt voorkomen dat kwetsbare ongewild in het ziekenhuis komen. Voor de regio Zuid-Holland Noord is de eerste stap binnen de eerstelijnszorg de opzet van het Behandelwensen gesprek geweest, Reos ondersteunt Knooppunt Ketenzorg met scholingen aan onder andere huisartsen over hoe je het behandelwensen en behandelgrenzen gesprek voert. Maar ook, hoe leg je die behandelwensen en -grenzen vast in het huisartsensysteem en zorg je voor het actief delen van deze informatie aan de huisartsenpost? Tevens wordt breder breder gekeken naar het optimaliseren van de overdracht rond een kwetsbare oudere.
Meer informatie
- Ken je de e-learning behandelwensengesprek al? | Knooppunt Ketenzorg
- WSV Support - ‘Ga tijdig in gesprek over uw laatste levensfase’
-
Netwerk Next
Netwerk Next organiseert in Zuid-Holland Noord de verbinding tussen de verschillende GGZ partijen, de eerstelijnszorg en het sociaal domein en geeft vorm aan afstemming. Reos ondersteunt het netwerk en innovatieve projecten die binnen het Netwerk worden geïnitieerd.
Bijvoorbeeld met de pilot consultatieve Dienst in samenwerking met Knooppunt Ketenzorg. De bestaande consultatie dienst van Transparant Next is hierin uitgebreid met kennis van psychologen.
Gerelateerd nieuws
- Valpreventie voor ouderen legt de focus op bewegen
- Samenwerking tussen huisarts en apotheker maakt het verschil
- Meer aandacht in de eerste lijn voor personen met verward gedrag
- Liselotte Goddijn: ´Wachttijd voor jeugd GGZ kan oplopen tot driekwart jaar´
- De kracht van een gestructureerd periodiek overleg voor de huisarts