Samen Sterk voor het Haagse Kind
19 dec. 2024 | NieuwsWat een inzicht en inspiratie tijdens Samen Sterk voor het Haagse Kind! Tientallen jeugd-, huis- en kinderartsen lieten zich bijscholen over het opgroeiende kind, leefstijl en sociale invloeden.
Wat een inzicht en inspiratie tijdens Samen Sterk voor het Haagse Kind! Tientallen jeugd-, huis- en kinderartsen lieten zich bijscholen over het opgroeiende kind, leefstijl en sociale invloeden.
De toename van mentale gezondheidsklachten onder jongeren is verontrustend. Ze moeten veel uitdagingen het hoofd bieden, in een periode waarin hun hersenen nog in ontwikkeling zijn. Dit biedt echter ook kansen, vertelde hoogleraar Eveline Crone op 25 november tijdens het tiende Leeratelier Positieve Gezondheid. “Jongeren willen helpen en ergens aan bijdragen. Dan moeten we hen wel betrekken bij oplossingen en zelf actie laten ondernemen.”
Een volle zaal betrokken professionals, bestuurders, beleidsmakers en bewoners blikten terug én vooruit tijdens het symposium van Gezond en Gelukkig Den Haag: ‘Gelijke kansen op gezondheid: lessen & inspiratie uit Den Haag.’ Aanleding is het 5-jarig bestaan van de netwerkorganisatie en afronding van de Preventiecoalitie. Reos draagt bij aan richting en organisatie van deze brede beweging in Den Haag.
Frits Kamphorst heeft diabetes en gebruikte Insuline en Metformine. Tot zijn dochter, die zelf een schildklieraandoening heeft, zich verdiepte in het effect van voeding op een chronische aandoening. Zij spoorde haar vader aan het heft in eigen hand te nemen. Frits pakte de handschoen op en ging aan de slag. Binnen één maand was de insuline vervangen door medicijnen.
De chronische zorg is in beweging. Nieuwe visies en begrippen tuimelen over elkaar heen: ondersteunde zelfzorg, positieve gezondheid, persoonsgerichte zorg, van ziekte en zorg naar gezondheid en gedrag en patiëntenparticipatie. Moeten we daar allemaal mee aan de slag? Ja! Maar omdat deze begrippen samenhangen, zijn dat geen losstaande beleidsthema’s voor zorgbestuurders of zorgprofessionals. Het vormt één beweging.
De patiënt zit hooguit een paar kwartiertjes per jaar in de spreekkamer. Maar hij neemt wel dagelijks besluiten die direct effect hebben op zijn leven en gezondheid. Hoe kan u de patiënt ook buiten de spreekkamer ondersteunen bij het maken van afgewogen keuzes en verandering van leefstijl?
Tot nu toe konden projecten om eigen regie te versterken gefinancierd worden met een Kom Verder bijdrage. Het gaat om een pot die de zorgverzekeraars gezamenlijk vullen. Vanaf 2019 verandert de financiering van dergelijke verbeterprojecten op het vlak van ondersteunde zelfzorg, E-health en eigen regie. Dat loopt dan via de reguliere zorginkoop van de preferente zorgverzekeraar in de regio.
De patiënt als verbeterpartner. Daarover ging het webinar van John Hoenen, Reos adviseur en consulent ZO! en Janneke de Groot van InEen. Inzichten zijn gedeeld en deelnemers maakten kennis met goede ervaringen, kregen concrete tips en er was ruimte voor interactie.
Volgde u weleens een slipcursus? De instructeur zal u beslist afraden u te focussen op die ene boom langs het parcours. Want dan let u er natuurlijk juist op en stuurt u de auto die kant op. Waarom ik dit vertel? Omdat er veel verandert in de zorg. Zoals de financiering in de eerstelijnszorg. Ik merk dat sommige bestuurders alleen hierop focussen om richting te bepalen. Dat zou een valkuil zijn.
In Katwijk start een ZonMw-project om de eerstelijnszorg en het sociaal domein te verbinden in de aanpak voor mensen met verward gedrag. Reos adviseurs Piet Overduin en Neline van Toor zullen dit project begeleiden. Gemeenten hebben de opgave om voor 1 oktober 2018 een goed werkende aanpak te realiseren. Zorg voor deze kwetsbare groep mensen vereist een betere samenwerking en vroegtijdig onderkennen van problemen. Huisartsen kunnen daarbij belangrijk zijn.
Wat is Positieve Gezondheid nu eigenlijk en wat kun je ermee? Meer dan dertig vertegenwoordigers van zorgorganisaties deden in juni kennis op via presentaties. Zij gingen met elkaar in gesprek over concrete vraagstukken. Deze waardevolle informatie hebben wij gebundeld in een E-book 'Next step in Positieve Gezondheid'.
Verbeteren van zorg in samenspraak met zorggebruikers levert veel meer op. Maar hoe pak je dit in de praktijk aan? Hoe zet je patiënten in als verbeterpartner? Op 20 september van 10.00 – 11.30 uur organiseert Zelfzorg Ondersteund! een webinar. Reos adviseur en ZO! consulent John Hoenen begeleidt deze online kennissessie. Deze wordt in samenwerking met InEen georganiseerd.
Wij horen regelmatig de zucht: ‘ik heb het allemaal wel in mijn hoofd, maar geen van mijn collega’s ziet het zitten….’ . Of hoe krijg ik mijn team mee in de nieuwe ontwikkeling van bijvoorbeeld positieve gezondheid?