Samen Sterk voor het Haagse Kind
19 dec. 2024 | NieuwsWat een inzicht en inspiratie tijdens Samen Sterk voor het Haagse Kind! Tientallen jeugd-, huis- en kinderartsen lieten zich bijscholen over het opgroeiende kind, leefstijl en sociale invloeden.
Wat een inzicht en inspiratie tijdens Samen Sterk voor het Haagse Kind! Tientallen jeugd-, huis- en kinderartsen lieten zich bijscholen over het opgroeiende kind, leefstijl en sociale invloeden.
De toename van mentale gezondheidsklachten onder jongeren is verontrustend. Ze moeten veel uitdagingen het hoofd bieden, in een periode waarin hun hersenen nog in ontwikkeling zijn. Dit biedt echter ook kansen, vertelde hoogleraar Eveline Crone op 25 november tijdens het tiende Leeratelier Positieve Gezondheid. “Jongeren willen helpen en ergens aan bijdragen. Dan moeten we hen wel betrekken bij oplossingen en zelf actie laten ondernemen.”
Een volle zaal betrokken professionals, bestuurders, beleidsmakers en bewoners blikten terug én vooruit tijdens het symposium van Gezond en Gelukkig Den Haag: ‘Gelijke kansen op gezondheid: lessen & inspiratie uit Den Haag.’ Aanleding is het 5-jarig bestaan van de netwerkorganisatie en afronding van de Preventiecoalitie. Reos draagt bij aan richting en organisatie van deze brede beweging in Den Haag.
Zorgvraagstukken zijn vaak zo complex dat traditionele oplossingen niet meer volstaan. Dat vraagt om bestuurders die over de grenzen van de eigen organisatie durven te kijken en met elkaar samenwerken aan innovatieve oplossingen. Regionale bestuurders in de eerstelijnszorg signaleren echter dat er onvoldoende health care potentials zijn om hun plek over te nemen. Het ‘Health care potentials’ opleidingsprogramma van Zorg en Zekerheid en Reos, dat in de loop van 2019 gaat starten, gaat hier verandering in brengen.
Mensen met een laag inkomen kunnen gebruik maken van de gemeentepolis. Zorgverzekeraars en gemeenten werken sinds 1997 samen en zetten de gemeentepolis in om mensen in een kwetsbare positie laagdrempelig toegang te bieden tot zorg en ondersteuning. Inmiddels gebruikt 98% van de gemeenten dit instrument.
“Echt werk maken van preventie betekent dat een zorgverzekeraar verder gaat dan het innen van premiegeld en het inkopen van zorg.” Dat zei Ruben Wenselaar, CEO van Menzis, enige tijd geleden in het Financiële Dagblad. Hij wil preventie en gedragsverandering beter stimuleren. Ook andere zorgverzekeraars zien hun taak breder. Reos vroeg VGZ en Zorg en Zekerheid naar hun maatregelen en visie op preventie.
We verwelkomen Conny Moons bij Reos als nieuwe programma adviseur. Zij start per 1 juni. Conny weet als oud-verpleegkundige goed de verbinding te maken tussen de dagelijkse werkelijkheid van de zorgverlener en belangen van beleidsmakers. Momenteel werkt zij als adviseur voor de beroepsvereniging van Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland. Binnen deze organisatie werkte zij onder andere aan een samenhangende visie op kwaliteit.
Om mensen (weer) te laten participeren en om de zorg betaalbaar en toegankelijk te houden is preventie noodzakelijk. Er worden veel initiatieven gestart. Daarbij staat samenwerking tussen het sociaal domein en zorg centraal. Reos adviseert bij deze gezamenlijke initiatieven.
Nu de GGZ wachtlijsten toenemen en mensen en ouderen langer thuiswonen, nemen problemen onder hulpmijders toe, merken wijkverpleegkundigen en huisartsen in Waddinxveen. Om escalaties te voorkomen, helpt Reos diverse partners bij het in kaart brengen van de problematiek en het maken van samenwerkingsafspraken om sneller in te kunnen grijpen.
Hoe kun je Nederlanders verleiden tot een gezondere leefstijl? De overheid doet met het nationaal preventiebeleid een belangrijke aanzet, maar er is meer daadkracht nodig. De voedingsindustrie moet worden uitgedaagd gezondere producten aan te bieden. En natuurlijk zijn wij zelf ook verantwoordelijk onszelf een gezondere leefstijl aan te meten.
Politici en zorgbestuurders worstelen met het vraagstuk hoe in de toekomst goede zorg gegeven kan worden aan steeds meer ouderen met chronische aandoeningen, en daarmee de hogere zorgkosten. De oplossing volgens proeftuin Gezonde zorg, Gezonde regio: zorg persoonsgericht en proactief aanbieden. Strategisch adviseur Hanneke Zandbergen over de rol van Reos bij deze innovatie in de zorg: 'Wij faciliteren de betrokkenen in het programma om hun doelen voor elkaar te krijgen.'
Zijn gezondheidsverschillen rechtvaardig? Laaggeschoolden met een zwaar beroep kunnen vaak maar kort van hun pensioen genieten. En met een hoge opleiding en een goed inkomen leef je langer. Ik vraag me af wat Darwin daarvan gevonden zou hebben. Is dat een soort maatschappelijke ‘survival of the fittest’? Wie het beste overleeft in de participatiejungle versterkt de menselijke genenpool. Zo gedacht, zijn gezondheidsverschillen ‘natuurlijk’ en onvermijdelijk. En dan heeft het weinig zin om die ongelijkheid aan te pakken. Toch?
De zorgverleners van huisartsenpraktijk Damzicht in Schiedam hadden vaak communicatieproblemen met patiënten. ‘Dat hoort erbij in een achterstandswijk’, zeiden ze tegen elkaar. In een project van twee jaar ontdekten ze hoe de beperkte gezondheidsvaardigheden beter konden herkennen en hanteren. Hun reis naar betere communicatie met deze patiënten levert mooie inzichten op voor andere zorgpraktijken. Reos zet deze voor u op een rij.