Samen Sterk voor het Haagse Kind
19 dec. 2024 | NieuwsWat een inzicht en inspiratie tijdens Samen Sterk voor het Haagse Kind! Tientallen jeugd-, huis- en kinderartsen lieten zich bijscholen over het opgroeiende kind, leefstijl en sociale invloeden.
Wat een inzicht en inspiratie tijdens Samen Sterk voor het Haagse Kind! Tientallen jeugd-, huis- en kinderartsen lieten zich bijscholen over het opgroeiende kind, leefstijl en sociale invloeden.
De toename van mentale gezondheidsklachten onder jongeren is verontrustend. Ze moeten veel uitdagingen het hoofd bieden, in een periode waarin hun hersenen nog in ontwikkeling zijn. Dit biedt echter ook kansen, vertelde hoogleraar Eveline Crone op 25 november tijdens het tiende Leeratelier Positieve Gezondheid. “Jongeren willen helpen en ergens aan bijdragen. Dan moeten we hen wel betrekken bij oplossingen en zelf actie laten ondernemen.”
Een volle zaal betrokken professionals, bestuurders, beleidsmakers en bewoners blikten terug én vooruit tijdens het symposium van Gezond en Gelukkig Den Haag: ‘Gelijke kansen op gezondheid: lessen & inspiratie uit Den Haag.’ Aanleding is het 5-jarig bestaan van de netwerkorganisatie en afronding van de Preventiecoalitie. Reos draagt bij aan richting en organisatie van deze brede beweging in Den Haag.
Een grote database van 110.000 patiënten maakt het mogelijk voor zorgverleners in Zuid-Holland Noord om hun zorg beter af te stemmen op individuele patiënten. Joost Visser van Zorgvisie sprak met de initiatiefnemers van Gezonde zorg, Gezonde regio over deze innovatie. Reos is betrokken als projectleider bij deze proeftuin en Reos adviseurs begeleiden de pilots.
Reos adviseur Maaike van Weering wordt per 1 januari de nieuwe regiocoördinator Midden-Holland. Zij pakt het stokje over van Reos adviseur Sabine Mira Ferrer die naast haar baan bij Reos zich oriënteert op het opzetten van een eigen coaching praktijk en daardoor de taak van regiocoördinator overdraagt.
Als de apotheker en de huisarts efficiënter samenwerken komt dit de patiënt ten goede. In Leiden is binnen de proeftuin Gezonde zorg, Gezonde regio een proef gehouden met het verantwoord staken en verlagen van dosering van medicatie (deprescribing) bij ouderen (70-plus) die zeven of meer medicijnen gebruiken. Reos adviseur Marleen Hartevelt begeleidde deze pilot.
“In 2020 is één op de vier Nederlanders ouder dan 65 jaar. Bovendien wonen mensen zo lang mogelijk zelfstandig thuis. En omdat ook de zorg- en ondersteuningsvragen complexer worden, staan professionals meer dan ooit voor een gezamenlijke opgave. Dat vraagt om een integrale aanpak, met als resultaat dat mensen de regie houden en langer zelfstandig kunnen wonen.” Dat stelt Maaike van Weering, programmacoördinator van het programma ‘Gezond en waardig ouder worden.’
"Het Gestructureerd Periodiek Overleg (GPO) verkleint de werkdruk van een huisarts aanzienlijk", dat stelt Yvonne van Dun, huisarts in Amstelveen. "Het investeren in een GPO kost zeker tijd. Maar het levert ongelooflijk veel op en scheelt mij veel werk." In een GPO zijn tenminste de huisarts, een praktijkondersteuner ouderen (POH-O), een ouderenadviseur en wijkverpleegkundige betrokken en wordt ondersteund door een specialist ouderengeneeskunde en de apotheker.
Ongeneeslijk zieke patiënten begeleiden in de palliatieve fase is mooi maar ook intensief. Hulpverlening aan anderen kan niet zonder goede zelfzorg. Reos en Transmuralis organiseren zeven intervisiebijeenkomsten voor huisartsen begeleid door palliatief consulenten.
De zorg betaalbaar, toegankelijk en kwalitatief goed houden. Ketenpartijen in Zuid-Holland Noord namen het initiatief voor de proeftuin Gezonde zorg, Gezonde regio. Zij zijn ervan overtuigd dat dit alleen kan met gepersonaliseerde zorg. Reos adviseur Hanneke Zandbergen is bij dit initiatief betrokken als projectleider en Reos adviseurs begeleiden diverse pilots.
Gezondheidszorg Illegalen Leiden wil ervoor zorgen dat de gezondheidszorg toegankelijk is voor onverzekerbare vreemdelingen. Vanuit de stichting biedt tandarts dhr. L.P.W. van Broeckhuysen, tandheelkundige hulp aan mensen zonder verblijfsvergunning, zonder financiële draagkracht en verblijvend in Leiden e.o.
De druk op de eerstelijnszorg neemt toe. Dat zien we onder andere terug in de grote vraag naar de praktijkondersteuner ggz waarover Vektis publiceert (cijfers 2016). De zorgvraag is zo groot dat praktijkondersteuners regionaal een intakestop melden.
Stichting Boek en Troost, een vrijwilligersorganisatie in Gouda biedt op verschillende wijzen ondersteuning aan mensen die in rouw zijn. Zij vroegen Reos om hun organisatie bij zorgverleners en hulpverleners in Gouda onder de aandacht te brengen.