Samen Sterk voor het Haagse Kind
19 dec. 2024 | NieuwsWat een inzicht en inspiratie tijdens Samen Sterk voor het Haagse Kind! Tientallen jeugd-, huis- en kinderartsen lieten zich bijscholen over het opgroeiende kind, leefstijl en sociale invloeden.
Wat een inzicht en inspiratie tijdens Samen Sterk voor het Haagse Kind! Tientallen jeugd-, huis- en kinderartsen lieten zich bijscholen over het opgroeiende kind, leefstijl en sociale invloeden.
De toename van mentale gezondheidsklachten onder jongeren is verontrustend. Ze moeten veel uitdagingen het hoofd bieden, in een periode waarin hun hersenen nog in ontwikkeling zijn. Dit biedt echter ook kansen, vertelde hoogleraar Eveline Crone op 25 november tijdens het tiende Leeratelier Positieve Gezondheid. “Jongeren willen helpen en ergens aan bijdragen. Dan moeten we hen wel betrekken bij oplossingen en zelf actie laten ondernemen.”
Een volle zaal betrokken professionals, bestuurders, beleidsmakers en bewoners blikten terug én vooruit tijdens het symposium van Gezond en Gelukkig Den Haag: ‘Gelijke kansen op gezondheid: lessen & inspiratie uit Den Haag.’ Aanleding is het 5-jarig bestaan van de netwerkorganisatie en afronding van de Preventiecoalitie. Reos draagt bij aan richting en organisatie van deze brede beweging in Den Haag.
Maria van den Muijsenbergh is key note spreker op het symposium op 19 april in Leiderdorp. Zij is bijzonder hoogleraar Gezondheidsverschillen en persoonsgerichte integrale eerstelijnszorg aan de Radboud Universiteit/het Radboudumc. Zij zal op het symposium uitleg geven over gezondheidsverschillen en hoe je beperkte gezondheidsvaardigheden herkent.
Kennisinstituut Pharos schat dat ruim een kwart van de inwoners van Nederland beperkte tot zeer beperkte gezondheidsvaardigheden hebben. Zij vinden het lastig om informatie over hun gezondheid te vinden, te begrijpen en te beoordelen. Daardoor hebben ze gemiddeld een slechtere gezondheid en minder goede ervaringen met de zorg. Ook maken ze meer zorgkosten. Het is dus belangrijk dat er aandacht is voor deze vaardigheden. Het draagt bij aan verkleining van de gezondheidsverschillen.
Leidenaren krijgen bij hun huisarts steeds vaker te horen hoe gezond het is om actief te blijven en andere mensen te ontmoeten. Zij krijgen dan geen medicijn maar Welzijn op recept voorgeschreven. Leidse partijen, waaronder Reos, ondertekenden op 6 maart de intentieverklaring ‘Alles is gezondheid’ om de bijzondere samenwerking tussen zorg, welzijn en preventie te formaliseren. Reos adviseert bij het opzetten van Welzijn op recept en helpt bij de implementatie en borging. Wij richten ons met name op deelname vanuit de huisartsenpraktijk.
Ruim een kwart van de Nederlanders is beperkt gezondvaardig. Elke zorgpraktijk heeft ermee te maken. Op 19 april organiseert Reos in opdracht van het Achterstandsfonds Leiden en Alphen aan den Rijn e.o. van 17.00 tot 21.00 uur in Leiderdorp een symposium 'Nu begrijp ik je!'. Met spreker Maria van den Muijsenbergh, bijzonder hoogleraar gezondheidsverschillen.
Positieve Gezondheid roept veel enthousiaste reacties op. En ook kritische. Een veelgehoord tegengeluid is dat de begrippen die gebruikt worden in het Spinnenweb niet zouden deugen. Hoe zit dat?
Kraamverzorgenden en verloskundigen werken dagelijks samen. Ieder heeft zijn eigen ervaringen maar er is geen constante samenwerkingsmonitor. De coöperatie van verloskundigen Leiden en omstreken (LEO) en kraamcentra Leiden en omstreken (KLEO) wilden graag inzichtelijk krijgen hoe de samenwerking verloopt. Op hun verzoek voerden Reos adviseurs Annemarie van der Stee en Neline van Toor met de beide partijen een evaluatieonderzoek naar de samenwerking bij partusassistentie uit.
Reos heeft haar statuten gewijzigd. De statuten van de stichting dateerden nog uit 2004 en zijn aangepast aan de Zorgbrede Governance code (2017). Het onderdeel waarden en normen uit deze code heeft een belangrijke plaats in de statutenwijziging.
Waarom steekt u tijd, geld en energie in een zorgvernieuwing? Als wij deze vraag voorleggen aan zorgverleners is het antwoord eenduidig: om de kwaliteit van zorg voor mijn patiënten te verbeteren. Wat ligt dan meer voor de hand dan uw patiënt bij deze zorgvernieuwing te betrekken?
Het stimuleren van de eigen regie bij patiënten vraagt een andere houding en rol van zorgprofessionals. Video-coaching helpt daarbij. Bij eerstelijnssamenwerkingsverband Florijn (Leiderdorp) experimenteerden zorgprofessionals met deze vorm van evalueren. Het bleek een krachtige tool in hun multidisciplinaire intervisie.
Alphen aan den Rijn telt een grote hoeveelheid aan zorgverleners en professionals uit het sociaal domein. Reos organiseerde in opdracht van de gemeente en diverse zorgorganisaties verenigd in AKO een Net-Werken bijeenkomst. Een groot succes gezien de grote opkomst en het vele aantal netwerkmomenten. Een ‘levende sociale kaart’ is gemaakt.