Samen Sterk voor het Haagse Kind
19 dec. 2024 | NieuwsWat een inzicht en inspiratie tijdens Samen Sterk voor het Haagse Kind! Tientallen jeugd-, huis- en kinderartsen lieten zich bijscholen over het opgroeiende kind, leefstijl en sociale invloeden.
Wat een inzicht en inspiratie tijdens Samen Sterk voor het Haagse Kind! Tientallen jeugd-, huis- en kinderartsen lieten zich bijscholen over het opgroeiende kind, leefstijl en sociale invloeden.
De toename van mentale gezondheidsklachten onder jongeren is verontrustend. Ze moeten veel uitdagingen het hoofd bieden, in een periode waarin hun hersenen nog in ontwikkeling zijn. Dit biedt echter ook kansen, vertelde hoogleraar Eveline Crone op 25 november tijdens het tiende Leeratelier Positieve Gezondheid. “Jongeren willen helpen en ergens aan bijdragen. Dan moeten we hen wel betrekken bij oplossingen en zelf actie laten ondernemen.”
Een volle zaal betrokken professionals, bestuurders, beleidsmakers en bewoners blikten terug én vooruit tijdens het symposium van Gezond en Gelukkig Den Haag: ‘Gelijke kansen op gezondheid: lessen & inspiratie uit Den Haag.’ Aanleding is het 5-jarig bestaan van de netwerkorganisatie en afronding van de Preventiecoalitie. Reos draagt bij aan richting en organisatie van deze brede beweging in Den Haag.
Welke tips kan je ouders geven, die hun kinderen gaan vertellen dat één van hen binnen afzienbare tijd zal overlijden? Wat kan je doen bij obstipatieklachten bij het gebruik van morfine? Dit zijn voorbeelden van thema’s die besproken worden in een PATZ-groep, aldus Wim Sleeuw, huisarts in Kaag en Braasem. In deze gemeente zijn sinds tweeënhalf jaar twee PATZ-groepen van zorgverleners actief. Hierbij staan intervisie en deskundigheidsbevordering rond palliatieve zorg centraal.
Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) en minister Ard van der Steur (VenJ) steunen de aanpak seksueel geweld de komende twee jaar met in totaal 4,2 miljoen euro extra. Met dit geld worden gemeenten in staat gesteld gezamenlijk een landelijk dekkend netwerk van Centra voor Seksueel Geweld te realiseren. De bewindspersonen hebben daarover vandaag een brief gestuurd aan de Vereniging Nederlandse Gemeenten.
Vanaf vandaag, maandag 1 februari, let de Inspectie voor de Volksgezondheid (IGZ) extra op onbevoegd voorschrijven van geneesmiddelen die uitsluitend op recept beschikbaar zijn (UR-geneesmiddelen). Er wordt gekeken of instellingen het voorschrijven goed geregeld hebben en of zorgverleners met voorschrijfbevoegdheid de grenzen bewaken. In de praktijk blijken de regels onvoldoende nageleefd te worden, zo heeft de IGZ geconstateerd.
NIVEL publiceert een kennissynthese waarin de stand van zaken rond het individuele zorgplan op een rij wordt gezet. Wat is een individueel zorgplan en waarvoor is het bedoeld? Hoe wordt het momenteel gebruikt in de zorg en wat zijn de ervaringen? Wat heeft het individueel zorgplan tot nu toe opgeleverd en waar liggen de uitdagingen om het gebruik verder te stimuleren?
Winnaar van de prijsvraag werklunch is Anita Koole, praktijkondersteuner in gezondheidscentrum Dillenburg in Alphen aan den Rijn. Zij genoot samen met haar team van een heerlijke lunch. We schreven de prijsvraag uit om de lancering van de Reos website te vieren. Tegelijkertijd waren we natuurlijk benieuwd naar wat u van onze website vond.
21 januari woonde ik in Utrecht een spiegelgesprek bij georganiseerd door Zelfzorg Ondersteund (ZO!). Vijf mensen met een chronische aandoening vertelden hun verhaal. Op de terugweg naar huis tolden allerlei vragen door mijn hoofd: zitten we met de medisch georiënteerde zorg voor mensen met een chronische aandoening nog wel op het goede spoor? En: hoe zou het anders kunnen?
Vektis, informatiecentrum voor de zorg publiceert een rapport over welke zorg kinderen ontvangen en over het zorggebruik van jongeren per gemeente. Op de www.zorgprismapubliek.nl is te zien dat er ruim 3,4 miljoen kinderen zijn tussen de 0 en 17 jaar die in totaal ruim 3,8 miljard euro aan zorg ontvangen. Van deze kinderen hebben 93.000 een chronische aandoening, waarvan 61.000 kinderen met astma. Verder wonen in Nederland bijna 6.500 kinderen in een instelling vanwege een handicap.
Individuele zorgplanning; het praten met uw patiënt over zijn doelen, behoeften en motivatie en het gezamenlijk besluiten wat te doen blijkt in de praktijk vaak lastig. Dat is niet zo vreemd. U maakt gebruik van nieuwe strategieën die samen gaan met een gedrags- en cultuurverandering u leert nieuwe competenties aan.
De GGD AppStore is officieel een feit. De Appstore werd donderdag gelanceerd tijdens de Tweedaagse van de directeuren publieke gezondheid van de GGD’en.
Reos verzorgt trainingen ‘Hoe krijg ik mijn patiënt zo ver’. Als u de naam van die patiënt op de afsprakenlijst ziet staan, zakt de moed u in de schoenen. U slaakt een diepe zucht: wat nú weer? Iedere zorgverlener ergert zich wel eens aan een bepaalde patiënt, voelt zich in het contact machteloos of krijgt het gevoel te worden ‘leeggezogen’ terwijl zichtbaar resultaat uitblijft.