Tijdens deze slotbijeenkomst van het Koploperstraject Welzijn op Recept (WoR) presenteerde de drie koploperregio’s: Haarlemmermeer, Amstelland en Zuid-Holland Noord de geleerde lessen die zij als koploper hebben opgedaan. Naast een terugblik op de uitdagingen en successen keken we vooruit vanuit het perspectief van het transformatieplan. En lanceerde we de WoR toolkit: een interactief document met de geleerde lessen, tips en praktijkervaringen die zijn opgedaan tijdens dit koploperstraject.
De bijeenkomst werd afgetrapt door Suzanne Rutte (Divisiemanager Zorg, Zorg en Zekerheid).
Zij verwelkomde alle zorg- en welzijns professionals, gemeenten en in het bijzonder de high potentials die aanwezig waren. Daarnaast riep zij op tot niet te veel zwart-wit denken: “Denk niet grijs maar kleurrijk en over de bestaande kaders en zorg- en welzijnsgrenzen heen”.
Huug van Duin, voormalig bestuurder van Zorggroep Katwijk naam de bezoekers vervolgens mee door de inspirerende avond.
Inspirerende voorbeelden uit de koplopersgemeentes
- Regio Amstelland
In Amstelland hielp WoR de drempel om door te verwijzen tussen huisarts en welzijn te verlagen en zo werd de samenwerking vergroot. Daarbij deden zij het inzicht op dat het breder doorverwijzen ook maakt dat het (welzijns)aanbod voortdurend geëvalueerd moet worden, zodat het aansluit bij een bredere doelgroep. De succesfactor voor de aanpak in de regio was in elkaar investeren en elkaar leren kennen. Daarvoor is continuïteit aan beide kanten belangrijk. Ook gaven zij mee: WoR is een middel en geen doel op zich.
Er werd gesignaleerd dat casuïstiek in de praktijk vaak complexer is dan waarvoor WoR in eerste instantie is bedoeld. Dit werd opgelost door nauwe betrokkenheid en focus op specifieke problematiek tussen de betrokken professionals. Zo was de één bijvoorbeeld verantwoordelijk voor het helpen vinden van een dagstructuur en de ander voor het vinden van behandeling.
- Regio Haarlemmermeer
“Het zijn soms kleine lichtpuntjes: kleine interventies maken grotere problematiek soms wel dragelijker”.
Ook de regio Haarlemmermeer gaf aan dat onderlinge verbinding tussen de huisarts en welzijnsprofessionals en het ‘elkaar kennen’ de sleutel is voor het succesvol uitrollen van het concept. Zij lieten zien dat het afstemmen creatief kan worden ingepast in de drukke agenda’s. Bijvoorbeeld door gezamenlijk te lunchen of elkaar gewoon even op de wandelgangen aan te spreken. Het positief kijken naar de hulpvrager door te focussen op: “wat gaat er wel?” Werd ook als zeer waardevol ervaren.
Daarnaast ervaarden de betrokken huisartsen dat hun netwerk in het sociaal domein aanzienlijk was gegroeid dankzij de aanpak.
- Regio Zuid-Holland Noord
Zuid-Holland Noord liet het publiek via een filmpje kennis maken met ‘Gerard’, een inwoner die via de huisarts met WoR te maken kreeg en via een verwijzing naar het sociaal domein als vrijwilliger aan de slag was gegaan. Gerard vertelde enthousiast over de impact van het brede gesprek met de huisarts. “De vraag: ‘Ben je nog wel gelukkig?’ Kwam bij mij binnen en zette me aan het denken. Ik had vroeger zo veel dingen waar ik plezier aan had, maar door de focus op mijn fysieke klachten waren deze dingen ondergesneeuwd.” Door zijn eerdere ervaringen als vrijwilliger, kon hij via de Driemaster aan de slag met huisbezoeken aan 80-plussers. En dat doet hem zichtbaar goed.
Toolkit Welzijn op Recept
Alle waardevolle ervaringen uit de drie regio’s en het koploperstraject zijn onder coördinatie van Reos verzameld en gebundeld in een WoR Toolkit. Deze werd tijdens de bijeenkomst gepresenteerd en overhandigd aan Hans Brehler van Rijn en Duin, de regio-organisatie die het beheer en onderhoud van de toolkit het komende jaar op zich neemt.
De toolkit omvat waardevolle informatie waardoor de belangrijkste lessen geborgd blijven.
Wil je meer leren over WoR of je laten inspireren door de inzichten van de koplopers van het afgelopen jaar?
Bekijk de WoR Toolkit.

De Toolkit Welzijn op Recept werd door Maarten Wirtz namens Reos overhandigd aan Hans Brehler van Rijn en Duin, als vertegenwoordiger van alle deelnemende organisaties van de drie regio’s.
Transformatieplan regio’s Haarlemmermeer, Amstelland en Zuid-Holland Noord
Vanuit Rijnconsult wordt er hard gewerkt aan een transformatieplan om de samenwerking tussen het sociaal domein en de eerstelijnszorg via WoR nog beter te kunnen ondersteunen en uit te breiden.

Tijdens de bijeenkomst kaartte zij aan dat de goede voorbeelden uit de regio’s laten zien dat er al veel successen behaald zijn en dat er al een mooie basis is om vanuit het transformatieplan op verder te borduren. Vandaar de oproep van Rijsconsult om door te gaan met alle mooie initiatieven die nu al gestart zijn.
Het was een mooie en inspirerende avond die werd afgesloten met een welverdiend applaus voor alle deelnemende koplopers. Dank aan alle betrokkenen voor hun waardevolle bijdragen en aan Zorg en Zekerheid voor de steun aan dit mooie project! Samen zorgen we voor meer kleur in het leven en een sterke verbinding tussen zorg en welzijn.