Samen Sterk voor het Haagse Kind
19 dec. 2024 | NieuwsWat een inzicht en inspiratie tijdens Samen Sterk voor het Haagse Kind! Tientallen jeugd-, huis- en kinderartsen lieten zich bijscholen over het opgroeiende kind, leefstijl en sociale invloeden.
Wat een inzicht en inspiratie tijdens Samen Sterk voor het Haagse Kind! Tientallen jeugd-, huis- en kinderartsen lieten zich bijscholen over het opgroeiende kind, leefstijl en sociale invloeden.
De toename van mentale gezondheidsklachten onder jongeren is verontrustend. Ze moeten veel uitdagingen het hoofd bieden, in een periode waarin hun hersenen nog in ontwikkeling zijn. Dit biedt echter ook kansen, vertelde hoogleraar Eveline Crone op 25 november tijdens het tiende Leeratelier Positieve Gezondheid. “Jongeren willen helpen en ergens aan bijdragen. Dan moeten we hen wel betrekken bij oplossingen en zelf actie laten ondernemen.”
Een volle zaal betrokken professionals, bestuurders, beleidsmakers en bewoners blikten terug én vooruit tijdens het symposium van Gezond en Gelukkig Den Haag: ‘Gelijke kansen op gezondheid: lessen & inspiratie uit Den Haag.’ Aanleding is het 5-jarig bestaan van de netwerkorganisatie en afronding van de Preventiecoalitie. Reos draagt bij aan richting en organisatie van deze brede beweging in Den Haag.
Zorggroep Krimpen heeft als eerste uit Midden-Holland een Kom-Verder-Aanvraag ingediend voor co-financiering bij Zelfzorg Ondersteund! om persoonsgerichte zorg te verbeteren. En de aanvraag is goedgekeurd! Reos adviseerde bij het maken van het plan van aanpak voor de aanvraag en hoe patiënten betrokken kunnen worden bij de uitvoering.
'Persoonlijke zorg op maat’ staat in de visie van de Samenwerking EerstelijnsZorg Uithoorn (SEZU). Abram Rutgers, huisarts-voorzitter van SEZU vertelt over hoe hij persoonsgerichte zorg in Uithoorn concreet vormgeeft.
Zelfmanagement, persoonsgerichte zorg, eigen regie… daar wilt u mee aan de slag! Maar waar te beginnen? Reos adviseert zorggroepen bij het implementeren van zelfmanagement en heeft vijf stappen voor u op een rij gezet.
In gesprekken met huisartsen en zorggroepen over zelfmanagement wordt vaak naar bewijs gevraagd. Kunnen patiënten dat wel? Is het een oplossing voor de toenemende werkdruk? En hoe weet ik dat het beter werkt? Het zijn terechte vragen. Een nieuwe trend is niet per definitie beter. Voorlopers willen veel als eerste uit proberen. Maar als we samen tijd, geld en energie besteden aan brede implementatie dan moeten we weten of het stimuleren van zelfmanagement effectief is.
Alphen op één Lijn is zeker geen beginner als het gaat om zelfmanagement en persoonsgerichte zorg. Eind april startten zij met het Scan & Plan traject van ZO! Het bleek nuttig om even pas op de plaats te maken en gezamenlijk te bedenken ‘Hoe nu verder’? De eerste bijeenkomst was leuk, vol energie en reflectie. John Hoenen adviseur Reos en consulent ZO! leidde de bijeenkomst.
Goede zorg organiseren voor mensen met een chronische aandoening. Dat kun je simpelweg niet als losstaande organisaties. Gezamenlijk en regionaal de zorg organiseren is het devies. Maar hoe dan? Reos spreekt met Eva van Velzen, arts M&G en programmamanager keteninnovatie bij Alrijne Zorggroep over haar visie op samenwerken in de keten.
De gemeente Alphen aan den Rijn en zorgverleners uit de gemeente zijn op 9 mei j.l. tijdens een werkconferentie met elkaar in gesprek gegaan over ‘Positieve Gezondheid’, naar het concept van Machteld Huber. De organisatie van de werkconferentie in Alphen aan den Rijn lag in handen van het Alphens Keten Overleg in samenwerking met Zorg en Zekerheid. Reos heeft eveneens een bijdrage geleverd in het organiseren van de conferentie. Naar aanleiding van de werkconferentie een kort vraaggesprek met Han de Jager, wethouder in Alphen aan den Rijn over zijn visie op Positieve Gezondheid.
We kregen veel positieve reacties op de netwerkkaart en aanvullingen. Na onze oproep om netwerken aan te melden voor de kaart zijn nieuwe netwerken opgegeven. Reos wil zorgnetwerken met elkaar in contact brengen zodat zij mogelijkheden zien om samen te werken. We hebben de kaart vernieuwd.
Reos organiseerde een visiedag voor zorgprofessionals, die na de zomer hun intrek nemen in Medisch Centrum Bodegraven. Het formuleren van een gezamenlijke missie en visie was het belangrijkste doel van deze dag. Reos begeleidde de groep via oefeningen en opdrachten naar een gedeeld beeld over de zorg voor inwoners van Bodegraven.
Twee van de initiatiefnemers, Krista de Vries (wijkverpleegkundige bij Buurtzorg) en Pauline Dröge (wijkverpleegkundige bij Plicare) vertellen in onderstaand interview over een onlangs gestarte samenwerking rondom hulpmijders in Waddinxveen.