Samen Sterk voor het Haagse Kind
19 dec. 2024 | NieuwsWat een inzicht en inspiratie tijdens Samen Sterk voor het Haagse Kind! Tientallen jeugd-, huis- en kinderartsen lieten zich bijscholen over het opgroeiende kind, leefstijl en sociale invloeden.
Wat een inzicht en inspiratie tijdens Samen Sterk voor het Haagse Kind! Tientallen jeugd-, huis- en kinderartsen lieten zich bijscholen over het opgroeiende kind, leefstijl en sociale invloeden.
De toename van mentale gezondheidsklachten onder jongeren is verontrustend. Ze moeten veel uitdagingen het hoofd bieden, in een periode waarin hun hersenen nog in ontwikkeling zijn. Dit biedt echter ook kansen, vertelde hoogleraar Eveline Crone op 25 november tijdens het tiende Leeratelier Positieve Gezondheid. “Jongeren willen helpen en ergens aan bijdragen. Dan moeten we hen wel betrekken bij oplossingen en zelf actie laten ondernemen.”
Een volle zaal betrokken professionals, bestuurders, beleidsmakers en bewoners blikten terug én vooruit tijdens het symposium van Gezond en Gelukkig Den Haag: ‘Gelijke kansen op gezondheid: lessen & inspiratie uit Den Haag.’ Aanleding is het 5-jarig bestaan van de netwerkorganisatie en afronding van de Preventiecoalitie. Reos draagt bij aan richting en organisatie van deze brede beweging in Den Haag.
Ondanks het brede zorg- en welzijnsaanbod nemen de wachtlijsten in de GGZ toe. Hoe kunnen zorg- en welzijnsprofessionals deze onwenselijke ontwikkeling keren en mensen met mentale problemen zo goed mogelijk helpen? Een laagdrempelig aanbod in de wijk, waar professionals samenwerken rond de behoeften van de burger, zou uitkomst kunnen bieden, zo klonk het 17 november tijdens het zesde Leeratelier Positieve Gezondheid.
Aan ambities geen gebrek in zorg en welzijn, ook als het gaat om de transitie van ziekte en zorg naar gezondheid en gedrag. De urgentie is overduidelijk, maar om de ambities waar te maken is er onder meer visie, een langetermijnplanning en een wijkgerichte aanpak nodig, zo klonk het op 17 november tijdens de bestuurdersbijeenkomst van de Alliantie Positieve Gezondheid. Voorbeelden binnen en buiten Zuid-Holland Noord laten zien dat succesvolle samenwerking en ingrijpende veranderingen wel degelijk mogelijk zijn.
Hoe kun je als zorg- of hulpverlener zonder ervaring aan de slag met Positieve Gezondheid? Hoe kun je, na de startfase, vervolgstappen zetten en het ook beleidsmatig tot een succes maken? Tijdens een bijeenkomst van het Leeratelier Positieve Gezondheid deelden sprekers en deelnemers elf handvatten om op te pakken.
Zo heette de lezing die wijkbewoonster Margreet Jonkers (77) en haar verzorger Joyce Bridgewater gaven tijdens de wijkbijeenkomst, georganiseerd door Thuis in de Buurt. Trots kijken wij als Lijn1 naar dit initiatief uit de wijk, mede aangejaagd door het actieonderzoek ‘Gezond & Vitaal Oud(er) worden op Scheveningen Noord’. Lijn1 begeleidt dit proces met Thuis in de Buurt, VVT organisaties Saffier, Cardia en Respect Wonen-Zorg-Welzijn en de Scheveningse huisartsencoöperatie SCH-2017 waarbij de droom is om een wijk te realiseren waar mensen zo lang mogelijk prettig thuis kunnen blijven wonen, met de juiste ondersteuning vanuit buurtgenoten, mantelzorgers en vrijwilligers (informele zorg) en het medisch en sociaal domein.
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport maakte afspraken met een groot aantal partijen in de zorg (waaronder InEen) en sloot met hen een Integraal Zorg Akkoord (IZA). Doel is de zorg voor de toekomst goed, toegankelijk en betaalbaar te houden. De ROS’en zijn als lid van InEen medeondertekenaar. In deze notitie laat het ROS-netwerk zien hoe de kennis en ervaringen in de regio’s ingezet worden bij het realiseren van de werkthema’s uit het IZA. We zien veel raakvlakken met de werkthema’s in het IZA waar de ROS’en al aan werken.
Hoewel zorgverleners zijn opgeleid tot het praktische beroep zorg verlenen, wordt een langetermijnvisie en multidisciplinaire samenwerking steeds relevanter. In wijksamenwerkingsverbanden (WSV's) wordt namelijk gevraagd om een koers en bestuurscompetenties. Om besturen hierin te ondersteunen hebben Rijncoepel en WSV Support samen met Reos en Zorg en Zekerheid een leergang voor WSV-besturen ontwikkeld.
”Mám, páp, kijk mij gaan!” Zwaaiend fietst mijn dochter rond de dorpsspeeltuin. Scheef hangt ze. En ze trapt ongelijk. Mijn handen jeuken. Zal ik naar haar toe rennen en de fiets vasthouden voor stabiliteit? Ik kijk mijn vrouw aan en zie dat ze hetzelfde denkt. We knikken elkaar toe; nee, wie wil ontwikkelen heeft immers ruimte en vertrouwen nodig. Ruimte om te bewegen in de gewenste richting en vertrouwen om van fouten te kunnen leren?
Naast een drukke agenda of andere verplichtingen vraagt samenwerken in de regio extra inspanning van paramedici. Het programma Organisatiegraad biedt daarvoor tijdelijke financiële ondersteuning aan.
Ben jij een organisatietalent? Houd je van aanpakken en krijg je er energie van om collega’s zowel administratief als inhoudelijk te ondersteunen? Ben jij naast een ondersteuner ook iemand die het leuk vindt om mee te denken over complexe vraagstukken over gezondheid, zorg en welzijn? Wie weet verwelkomen we jou dan binnenkort in ons hechte team bij Reos!
Wil jij als strategisch adviseur werken aan een betere samenwerking in de zorg? Heb je een drive om samen met (zorg)professionals innovaties op te pakken? Krijg jij energie als je zorginhoudelijke vraagstukken weet te vertalen naar concrete resultaten? En is het je ambitie om (mede) richting te geven aan maatschappelijke veranderingen in de zorg? Wie weet verwelkomen we jou dan binnenkort in ons hechte team bij Reos!