Samen Sterk voor het Haagse Kind
19 dec. 2024 | NieuwsWat een inzicht en inspiratie tijdens Samen Sterk voor het Haagse Kind! Tientallen jeugd-, huis- en kinderartsen lieten zich bijscholen over het opgroeiende kind, leefstijl en sociale invloeden.
Wat een inzicht en inspiratie tijdens Samen Sterk voor het Haagse Kind! Tientallen jeugd-, huis- en kinderartsen lieten zich bijscholen over het opgroeiende kind, leefstijl en sociale invloeden.
De toename van mentale gezondheidsklachten onder jongeren is verontrustend. Ze moeten veel uitdagingen het hoofd bieden, in een periode waarin hun hersenen nog in ontwikkeling zijn. Dit biedt echter ook kansen, vertelde hoogleraar Eveline Crone op 25 november tijdens het tiende Leeratelier Positieve Gezondheid. “Jongeren willen helpen en ergens aan bijdragen. Dan moeten we hen wel betrekken bij oplossingen en zelf actie laten ondernemen.”
Een volle zaal betrokken professionals, bestuurders, beleidsmakers en bewoners blikten terug én vooruit tijdens het symposium van Gezond en Gelukkig Den Haag: ‘Gelijke kansen op gezondheid: lessen & inspiratie uit Den Haag.’ Aanleding is het 5-jarig bestaan van de netwerkorganisatie en afronding van de Preventiecoalitie. Reos draagt bij aan richting en organisatie van deze brede beweging in Den Haag.
In de regio spelen veel initiatieven om verschuiving van zorg mogelijk te maken. Die moet duurdere zorg voorkomen, dichter bij mensen thuis worden gegeven of zorg vervangen, bijvoorbeeld met eHealth. Wij brengen u op de hoogte van de initiatieven in onze regio.
Op maandag 21 januari heeft staatssecretaris Paul Blokhuis een bezoek gebracht aan het programma Stevenshof Vitaal. Het bezoek vond plaats in het kader van de nationale e-healthweek. Met Stevenshof Vitaal werken bewoners, lokale (zorg)-organisaties en de gemeente drie jaar lang intensief samen aan een gezonde, vitale en sociale wijk.
De gemeente Gouda start een project om hulp aan mensen met verward gedrag beter te organiseren. VGZ ondersteunt het project financieel. Vroegtijdige signalering is essentieel om deze groep te helpen; de eerstelijnszorg kan daar een belangrijke rol in vervullen. Reos adviseur Nelleke Wouters begeleidt dit project.
Het succesvolle programma Gezonde zorg, Gezonde regio voor kwalitatieve, toegankelijke en betaalbare zorg start een fase 2. Zorggroep Katwijk sluit aan als partner. Gezonde zorg, Gezonde regio focust op het implementeren en verder ontwikkelen van de al toegepaste kennistechnologie. Reos adviseur Hanneke Zandbergen is programmamanager.
Waarom steekt u tijd, geld en energie in een zorgvernieuwing? Als wij deze vraag voorleggen aan zorgverleners is het antwoord eenduidig: om de kwaliteit van zorg voor mijn patiënten te verbeteren. Wat ligt dan meer voor de hand dan uw patiënt bij deze zorgvernieuwing te betrekken?
De patiënt centraal zetten, dat doen we toch allang? Zelden zal een zorgorganisatie dit niet in zijn mission statement hebben staan. Medewerkers hebben veelal het beste voor met hun patiënt of inwoner. Maar hoe ervaart die de zorg en ondersteuning? In Alphen aan den Rijn begeleidde Reos in opdracht van het Alphens Keten Overleg een patiënt journey in de ouderenzorg.
Een klankbordgroep van regionale (oud-)bestuurders denkt mee over het Health Care Potentials programma. Dit opleidingsprogramma voor potentiële zorgbestuurders, dat in 2019 van start gaat, wordt aangeboden door Reos en Zorg en Zekerheid.
Ron Derogee, voorzitter Wijkraad Stevenshof, gaf samen met Marleen Damen, wethouder Gezondheid, Jeugdzorg en Welzijn en Ton van Houten, voorzitter Raad van Bestuur Zorg en Zekerheid dinsdag 4 december het startsein om van de wijk Stevenshof in Leiden een gezonde(re) wijk te maken. Hanneke Zandbergen is als strategisch adviseur van Reos betrokken als programmamanager.
Verward gedrag wordt sterk geassocieerd met overlast, met soms levensbedreigende agressie op straat. Mensen kunnen zich ook verward gedragen door dementie of een opeenstapeling van problemen, wat tot paniek en overlast leidt. Verwardheid relateert men snel aan het brein en daar is de GGZ voor. Klopt dat? Of is het van gemeenten? Wat moet een huisarts met deze klachten?
Grijze gebieden tussen de wetten Wmo, Wlz en de Zvw zorgen voor onduidelijkheid in de uitvoering. Door met elkaar hierover in gesprek te gaan creëer je mogelijkheden en oplossingen. De gemeente Bodegraven-Reeuwijk nam het initiatief om dit onderwerp te bespreken in een ketenoverleg van de eerstelijnszorg over ouderen.