Samen Sterk voor het Haagse Kind
19 dec. 2024 | NieuwsWat een inzicht en inspiratie tijdens Samen Sterk voor het Haagse Kind! Tientallen jeugd-, huis- en kinderartsen lieten zich bijscholen over het opgroeiende kind, leefstijl en sociale invloeden.
Wat een inzicht en inspiratie tijdens Samen Sterk voor het Haagse Kind! Tientallen jeugd-, huis- en kinderartsen lieten zich bijscholen over het opgroeiende kind, leefstijl en sociale invloeden.
De toename van mentale gezondheidsklachten onder jongeren is verontrustend. Ze moeten veel uitdagingen het hoofd bieden, in een periode waarin hun hersenen nog in ontwikkeling zijn. Dit biedt echter ook kansen, vertelde hoogleraar Eveline Crone op 25 november tijdens het tiende Leeratelier Positieve Gezondheid. “Jongeren willen helpen en ergens aan bijdragen. Dan moeten we hen wel betrekken bij oplossingen en zelf actie laten ondernemen.”
Een volle zaal betrokken professionals, bestuurders, beleidsmakers en bewoners blikten terug én vooruit tijdens het symposium van Gezond en Gelukkig Den Haag: ‘Gelijke kansen op gezondheid: lessen & inspiratie uit Den Haag.’ Aanleding is het 5-jarig bestaan van de netwerkorganisatie en afronding van de Preventiecoalitie. Reos draagt bij aan richting en organisatie van deze brede beweging in Den Haag.
Iedere baby verdient een goede start, maar soms is het voor ouders moeilijk hun kind die goede start te geven. De multidisciplinaire werkgroep Kwetsbare zwangere van het Alrijne ziekenhuis ontwikkelde handvatten voor goede zorg aan kwetsbare zwangeren. Reos begeleidt en adviseert de werkgroep, onder meer bij het coördineren en implementeren van zorgpaden voor de hele regio Leiden, Leiderdorp en omstreken.
Sinds afgelopen zomer hebben logopedisten uit de regio’s Amstelland, Haarlemmermeer en Zuid-Holland Noord zich verenigd in een Regionaal Platform Logopedie (RPL), met hulp van Reos. Het platform wil een goede gesprekspartner zijn voor andere zorgpartijen, zoals andere samenwerkingsverbanden en netwerken van eerstelijnszorgprofessionals en het sociaal domein.
“Hoe kunnen wij patiënten betrekken bij het ontwikkelen en implementeren van persoonsgerichte zorg?” Deze vraag stelde Zorggroep Krimpen zichzelf. Reos-adviseur Ellen Binnema adviseerde de zorggroep om een patiënten klankbordgroep voor dit thema in te zetten.
Om de gezondheidszorg in de toekomst betaalbaar en toegankelijk te houden mét behoud van kwaliteit, werken diverse samenwerkingspartners in de zorg in de regio Zuid-Holland Noord toe naar zorg-op-maat. Dit programma heet Gezonde zorg, Gezonde regio, met als doelen: betere kwaliteit van zorg, meer gezondheid in Zuid-Holland Noord, afname van de zorgkosten (Triple Aim), meer regie voor de patiënt en tevreden zorgverleners bij de uitvoering van hun werk.
Dicky Gingnagel (48) was veel te zwaar en had suikerziekte. “Als ik naar de supermarkt ging gooide ik van alles in mijn mandje, etiketten kon ik niet lezen. Als ik mij niet fijn voelde at ik maar door”. Voor een maagverkleining moest hij stapels formulieren invullen, waar hij niets van begreep omdat hij niet kon lezen. “Hoe wist ik dan waar ik op moest letten?” Dicky vertelt zijn verhaal op het symposium over laaggeletterdheid voor zorgverleners. Op 19 april organiseerde Reos in opdracht van het Achterstandsfonds Leiden en Alphen aan den Rijn e.o. dit symposium.
Vlotte tijdelijke opvang regelen voor ouderen die niet veilig thuis kunnen verblijven is vaak lastig, maar is, mede dankzij de inzet van de Verpleeg, Verzorgingstehuizen en Thuiszorgorganisatie, in Zuid-Holland Noord en Amstelland nu een stuk gemakkelijker te regelen. Reos was en is betrokken bij twee projecten eerstelijnsopvang.
Nu de GGZ-wachtlijsten toenemen en mensen en ouderen langer thuiswonen, nemen problemen onder hulpmijders toe, merken wijkverpleegkundigen en huisartsen in Waddinxveen. Reos helpt diverse partners bij het in kaart brengen van de problematiek en het specifiek maken van een elders ontwikkeld zorgpad waardoor escalatie kan worden voorkomen.
Mooi om te zien wat samen werken aan gezondheid oplevert. Bijvoorbeeld een specifiek gemaakt lokaal zorgpad om escalaties bij hulpmijders te voorkomen in Waddinxveen. Of regionaal beleid voor kwetsbare zwangeren door ketenpartners gezamenlijk gemaakt. U kunt het lezen in ons jaaroverzicht.
Zorgverleners, gemeenten, en zorgverzekeraars omarmen het concept Positieve Gezondheid. Niet de ziekte maar de mens centraal. Hoe geef je dit concreet handen en voeten in de dagelijkse praktijk? En hoe organiseer je zorg op de juiste plek? Het Alphens Ketenoverleg wil dat zorgverleners én hulpverleners concreet aan de slag kunnen. Zij vroegen Reos hen hierbij te helpen.
Op 19 april organiseerde Reos in opdracht van het Achterstandsfonds Leiden en Alphen aan den Rijn e.o. een symposium over lage gezondheidsvaardigheden. De bijeenkomst leverde veel concrete tips op. Hier vindt u de presentaties van het symposium.