Samen Sterk voor het Haagse Kind
19 dec. 2024 | NieuwsWat een inzicht en inspiratie tijdens Samen Sterk voor het Haagse Kind! Tientallen jeugd-, huis- en kinderartsen lieten zich bijscholen over het opgroeiende kind, leefstijl en sociale invloeden.
Wat een inzicht en inspiratie tijdens Samen Sterk voor het Haagse Kind! Tientallen jeugd-, huis- en kinderartsen lieten zich bijscholen over het opgroeiende kind, leefstijl en sociale invloeden.
De toename van mentale gezondheidsklachten onder jongeren is verontrustend. Ze moeten veel uitdagingen het hoofd bieden, in een periode waarin hun hersenen nog in ontwikkeling zijn. Dit biedt echter ook kansen, vertelde hoogleraar Eveline Crone op 25 november tijdens het tiende Leeratelier Positieve Gezondheid. “Jongeren willen helpen en ergens aan bijdragen. Dan moeten we hen wel betrekken bij oplossingen en zelf actie laten ondernemen.”
Een volle zaal betrokken professionals, bestuurders, beleidsmakers en bewoners blikten terug én vooruit tijdens het symposium van Gezond en Gelukkig Den Haag: ‘Gelijke kansen op gezondheid: lessen & inspiratie uit Den Haag.’ Aanleding is het 5-jarig bestaan van de netwerkorganisatie en afronding van de Preventiecoalitie. Reos draagt bij aan richting en organisatie van deze brede beweging in Den Haag.
“De behandeling van een CVA (Cerebro Vasculair Accident) is teamwork geworden”. Aan het woord is Loet Kloos, neuroloog in het Groene Hart Ziekenhuis. “De behandeling en revalidatie van een beroerte gebeurt in een keten met meerdere disciplines. Ketenzorg zorgt voor stabiele kwaliteit. Het is belangrijk dat je weet wat iedereen doet en dat je elkaar kan aanspreken”, aldus Loet Kloos bij een bijeenkomst van het CVA netwerk Fysiotherapie & Oefentherapie Midden-Holland. Reos adviseur Judith Ruijs adviseert bij de opbouw van het netwerk.
In september begint een klein aantal huisartsen-in-opleiding op de LUMC-Campus Den Haag aan een opleiding die op de grootstedelijke toekomst is gericht, zo kondigde prof. Anneke Kramer aan in haar oratie op 20 januari. Mensen leven langer en hebben daarbij meerdere ziektes tegelijk. De roep om preventie en populatiegerichte zorg wordt groter. Het werk van de huisarts verandert dus, en de huisartsopleiding moet daarop inspelen.
Donderdag 16 januari hield de Vereniging Eerstelijns Apothekers Rijnland zijn eerste algemene ledenvergadering. Karin Beuning, nieuw aangetreden als penningmeester, keek vooruit naar 2017 waarin meer apothekers actief zullen zijn in regionale werkgroepen, zoals die van Knooppunt Ketenzorg. De vereniging is klankbordpartner van het NZLO namens de apothekers in de regio geworden.
Ons bloed gaat sneller stromen bij het begeleiden van zorgverleners die hun zorgproces willen stroomlijnen. Wij zijn blij als we horen dat een diëtist en een praktijkondersteuner na interventie van Reos concrete vervolgstappen nemen om cliënten multidisciplinair te ondersteunen. Of als verloskundigen en huisartsen elkaar vinden in het signaleren van problemen bij kwetsbare zwangeren. Wat we doen heeft effect. Maar wat kunnen we verbeteren?
Zorg verbeteren doe je samen. Niet alleen organisatorisch maar zeker ook vakinhoudelijk! Een mooi voorbeeld daarvan is de multidisciplinaire training over koolhydraatarme leefstijl voor patiënten met diabetes mellitus. Praktijkondersteuners en diëtisten uit de regio Zuid-Holland Noord volgden samen een scholing 'Koolhydraatbeperking Streng, Matig, Licht. Welke maat heeft je cliënt?' van Harriët Verkoelen om zowel individueel als gezamenlijk betere zorg te kunnen bieden. Reos adviseurs Marieke van Schie en Neline van Toor organiseerden een multidisciplinaire scholing.
Oefentherapeuten in de regio Leiden en omgeving en Haarlemmermeer zijn meer aanspreekbaar dan ooit. Zij maken gebruik van elkaars kracht en vormen sinds kort een regionaal netwerk. Hierdoor vormen zij een betere gesprekspartner voor onder andere huisartsenorganisaties, Knooppunt Ketenzorg, gemeenten, GGD en de zorgverzekeraar. Reos adviseur Gert Jan Smit heeft hen begeleid bij de netwerkvorming en hen in contact gebracht met relevante gesprekspartners.
Zorgverleners in de eerste lijn zijn steeds vaker op zoek naar de meningen en ervaringen van hun patiënten. Patiënten betrekken bij de eerste lijn leidt tot zorg die beter toegesneden is op de wensen van patiënten. Maar succesvolle patiëntenparticipatie komt niet vanzelf tot stand. Naast de motivatie van patiënten is de organisatiekracht van eerstelijnsorganisaties een belangrijke voorwaarde voor succesvolle patiëntenparticipatie.
Hoe implementeer je als GES een zorgprogramma in de praktijk? Wat is daarvoor nodig? Waar begin je? En vooral; hoe zorg je voor continuïteit? Je zal niet de eerste zijn die enthousiast aan de slag gaat met het implementeren van nuttige nieuwe werkwijzen. Om er vervolgens achter te komen dat het nieuwe werken in de dagelijkse praktijk moeilijk van de grond komt. Misschien door de dagelijkse drukte of omdat je makkelijk terugvalt in oude gewoonten. Enkele tips voor een succesvol traject.
“Als huisarts kun je patiënten zo veel beter helpen, als je kennis hebt van het sociaal domein. Het huisartsenvak wordt dan ook veel interessanter”. Aan het woord is Jos Mulders, sinds 1980 huisarts in Hillegom. Jos Mulders roept collega-huisartsen en andere eerstelijns zorgverleners op om zich te verdiepen in het sociaal domein in hun gemeente en hun verwijsmogelijkheden uit te breiden.
De koepel van huisartsen Haarlemmermeer heeft behoefte aan concrete, multidisciplinaire GGZ-afspraken. Het Netwerk GGZ Haarlemmermeer heeft daarom de algemeen bestaande afspraken aangescherpt voor de lokale situatie, om zo het zorgproces voor patiënten met psychische klachten nog beter te stroomlijnen. Reos adviseur Eva van Steenbergen adviseerde en begeleidde bij het maken van de afspraken. Heldere verwijs- en terugverwijsafspraken zijn het resultaat.