Samen Sterk voor het Haagse Kind
19 dec. 2024 | NieuwsWat een inzicht en inspiratie tijdens Samen Sterk voor het Haagse Kind! Tientallen jeugd-, huis- en kinderartsen lieten zich bijscholen over het opgroeiende kind, leefstijl en sociale invloeden.
Wat een inzicht en inspiratie tijdens Samen Sterk voor het Haagse Kind! Tientallen jeugd-, huis- en kinderartsen lieten zich bijscholen over het opgroeiende kind, leefstijl en sociale invloeden.
De toename van mentale gezondheidsklachten onder jongeren is verontrustend. Ze moeten veel uitdagingen het hoofd bieden, in een periode waarin hun hersenen nog in ontwikkeling zijn. Dit biedt echter ook kansen, vertelde hoogleraar Eveline Crone op 25 november tijdens het tiende Leeratelier Positieve Gezondheid. “Jongeren willen helpen en ergens aan bijdragen. Dan moeten we hen wel betrekken bij oplossingen en zelf actie laten ondernemen.”
Een volle zaal betrokken professionals, bestuurders, beleidsmakers en bewoners blikten terug én vooruit tijdens het symposium van Gezond en Gelukkig Den Haag: ‘Gelijke kansen op gezondheid: lessen & inspiratie uit Den Haag.’ Aanleding is het 5-jarig bestaan van de netwerkorganisatie en afronding van de Preventiecoalitie. Reos draagt bij aan richting en organisatie van deze brede beweging in Den Haag.
Een gesprek met de apotheker om medicijngebruik bij te bespreken, op dezelfde dag als de jaarcontrole bij de huisarts of praktijkverpleegkundige. Het combi-consult voor mensen met COPD, diabetes of CVRM maakt dit mogelijk. Onlangs vond een pilot van Gezonde zorg, Gezonde regio plaats in Leiden en Alphen a/d Rijn. Apotheker Toine Seesing was één van de initiatiefnemers. Wat zijn de resultaten? En hoe kijkt hij erop terug?
Big data inzetten om de zorg aan patiënten pro-actiever en persoonlijker te maken. Dat is het doel van de pilot Hoover, waarbij een beter beeld van de gezondheidssituatie van de patiënt leidt tot lagere zorgkosten én een gerichtere behandeling. Betrokken huisarts Hans van Selm: “The proof of concept werkt. In de vervolgpilots moeten we extra aandacht hebben voor de implementatie.”
Door net iets meer individuele aandacht tijdens reguliere controles wisten praktijkondersteuners van vier huisartsengroepen in Zuid-Holland Noord de diabetesmedicatie van tachtigplussers te verminderen. Huisarts Suzanne Bakker over het succes van deze pilot.
Patiënten die zelf hun bloeddruk meten hoeven minder vaak op consult te komen en ervaren meer verantwoordelijkheid voor hun aandoening. In het kader van Gezonde zorg, Gezonde regio deed gezondheidscentrum Dillenburg in Alphen aan den Rijn een pilot met het zelf meten van de bloeddruk. Niet alleen patiënten zijn tevreden, ook zorgverleners hopen de werkwijze verder te kunnen ontwikkelen.
Gezonde zorg, Gezonde regio innoveert in deze regio. Met de proeftuin zijn inmiddels succesvolle resultaten geboekt: meer gezondheid, een betere ervaren kwaliteit van zorg, afname van zorgkosten (Triple Aim). Tegelijkertijd zijn patiënten meer tevreden omdat zij meer betrokken worden bij hun zorg en worden zorgverleners zo goed als mogelijk ondersteund bij de uitoefening van hun vak.
De juiste zorg op de juiste plek voor patiënten met Atriumfibrilleren. Met dat doel hebben cardiologen van het LUMC, Alrijne zorggroep en vertegenwoordigers van alle huisartsenorganisaties regionale transmurale afspraken vastgelegd. Deze afspraken gelden Zuid-Holland Noord en Haaglanden.
In diverse regio’s zoeken zorgverleners multidisciplinair de samenwerking met elkaar. Maar samenwerken is niet vanzelfsprekend en ook niet altijd makkelijk. Reos adviseur Hanneke Zandbergen heeft veel ervaring met het adviseren van samenwerkingsinitiatieven. Zo was zij ook betrokken bij de oprichting van het regionale Knooppunt Ketenzorg in Zuid-Holland Noord. Zij geeft 5 factoren voor succesvolle samenwerking in een multidisciplinair georganiseerd netwerk.
In Alrijne Leiderdorp heeft een multidisciplinaire werkgroep zich gebogen over goede zorg voor kwetsbare zwangere vrouwen. Een twaalftal zorgpaden voor de hele regio Zuid-Holland Noord is het resultaat. Daarnaast hebben de partijen van binnen en buiten het ziekenhuis met elkaar een multidisciplinair overleg (MDO) opgezet.
Zorgverleners, gemeenten, en zorgverzekeraars omarmen het concept Positieve Gezondheid. Niet de ziekte maar de mens centraal. Hoe geef je dit concreet handen en voeten in de dagelijkse praktijk? En hoe organiseer je zorg op de juiste plek? Het Alphens Ketenoverleg wil dat zorgverleners én hulpverleners concreet aan de slag kunnen. Zij vroegen Reos hen hierbij te helpen.
Het aantal incidenten met personen met verward gedrag steeg flink in 2017. Politiechefs, de Tweede Kamer en burgemeesters toonden zich bezorgd hierover. Reos zette zich in voor meer aandacht en inzet van eerstelijnszorg voor deze mensen.