Samen Sterk voor het Haagse Kind
19 dec. 2024 | NieuwsWat een inzicht en inspiratie tijdens Samen Sterk voor het Haagse Kind! Tientallen jeugd-, huis- en kinderartsen lieten zich bijscholen over het opgroeiende kind, leefstijl en sociale invloeden.
Wat een inzicht en inspiratie tijdens Samen Sterk voor het Haagse Kind! Tientallen jeugd-, huis- en kinderartsen lieten zich bijscholen over het opgroeiende kind, leefstijl en sociale invloeden.
De toename van mentale gezondheidsklachten onder jongeren is verontrustend. Ze moeten veel uitdagingen het hoofd bieden, in een periode waarin hun hersenen nog in ontwikkeling zijn. Dit biedt echter ook kansen, vertelde hoogleraar Eveline Crone op 25 november tijdens het tiende Leeratelier Positieve Gezondheid. “Jongeren willen helpen en ergens aan bijdragen. Dan moeten we hen wel betrekken bij oplossingen en zelf actie laten ondernemen.”
Een volle zaal betrokken professionals, bestuurders, beleidsmakers en bewoners blikten terug én vooruit tijdens het symposium van Gezond en Gelukkig Den Haag: ‘Gelijke kansen op gezondheid: lessen & inspiratie uit Den Haag.’ Aanleding is het 5-jarig bestaan van de netwerkorganisatie en afronding van de Preventiecoalitie. Reos draagt bij aan richting en organisatie van deze brede beweging in Den Haag.
Ieder jaar wordt er vanaf eind van de lente tot aan Sinterklaas in de wereld van zorg en welzijn nagedacht over doelen en ambities voor het komende jaar en de komende jaren. Helaas komt Sinterklaas vaak met cadeautjes en zijn de begrotingen waarmee deze trajecten doorgaans worden afgesloten geen weergave van de wensenlijstjes die worden ingediend. Maar dat terzijde. Interessant is de dynamiek tussen de ambities en urgenties op de lange en de korte termijn.
“In de waan van de dag zijn we continu aan het redderen. We komen niet toe aan vooruitkijken wat er aan zorgvraag op ons afkomt in de toekomst”. Dat zegt Erwina Cerimovic, kwaliteitsfunctionaris bij Stichting Gezond Boskoop (SGB). SGB is een wijksamenwerkingsverband in Boskoop en staat voor een uitdaging; hoe kunnen we vooraf de juiste keuzes maken, zodat deze beter aansluiten op de toekomstige zorgbehoeften van de bewoners van Boskoop en hoe kunnen we zorgprofessionals daarin ondersteunen? Reos, een adviespartner met als missie om de eerstelijns zorg te versterken en ondersteunen, begeleidt dit proces om te komen tot de juiste keuzes.
Veel zorg- en welzijnsprofessionals vinden de zorg voor kinderen of jongeren met Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten (SOLK) lastig en uitdagend. Op 23 november om 15.30-18.00 uur organiseert ROS Proscoop, samen met de partners van Zie mij nu, een online praktijkmiddag.
Samen sterk in de regio biedt enorme voordelen voor zowel zorgverleners als zorgvragers. Maar samen sterk ben je niet vanzelf. De organisatie van paramedische beroepen in de regio versterken betekent ‘bewegen’, samen werken. Bewegen en samenwerken zijn werkwoorden.
Bent u betrokken bij Welzijn op Recept? En wilt u daarin begeleid of gecoacht worden bij het starten met Welzijn op Recept of het verbeteren van uw huidige Welzijn op Recept project? Dan is de subsidieoproep van ZonMw wellicht iets voor u!
Per 1 juni is Ariene Volmer gestart als projectadviseur bij Reos. Vanuit Reos is ze betrokken bij verschillende projecten, o.a. op het gebied van geboortezorg, Positieve Gezondheid en het versterken van de wijksamenwerkingsverbanden.
In het kader van het programma organisatiegraad Paramedische Zorg zijn 4 pilots op het gebied van regionale samenwerking gestart. Het programma beoogt bij te dragen aan een sterke organisatie van paramedici in de regio. Dit is nodig om de zorg structureel anders te organiseren: gericht op preventie en het leveren van zorg in de omgeving van de patiënt. Paramedici zijn bij uitstek de professionals die hieraan kunnen bijdragen. Het programma helpt actief om meer paramedische netwerken op te richten, of bestaande netwerken te ondersteunen in hun verdere ontwikkeling.
Jongeren zijn hard geraakt door de coronacrisis. Veel jongeren kampen met psychische klachten en soms melden zij zich bij de eerste lijn. In veel gevallen heeft deze groep baat bij Welzijn op recept, een verwijsmethode naar welzijns- en jongerenwerk. In Katwijk, Kaag en Braassem en Houten laten ze zien dat die aanpak werkt.
Hoe kun je als zorg- of hulpverlener zonder ervaring aan de slag met Positieve Gezondheid? Hoe kun je, na de startfase, vervolgstappen zetten en het ook beleidsmatig tot een succes maken? Tijdens de tweede bijeenkomst van het Leeratelier Positieve Gezondheid, op 29 juni 2021, deelden sprekers en deelnemers elf handvatten om op te pakken.
Positieve Gezondheid geeft zorgverleners de mogelijkheid om ‘het andere gesprek’ met inwoners en patiënten aan te gaan, vanuit een gelijkwaardige relatie. Ook de verbinding tussen zorg en welzijn geeft mogelijkheden om mensen vooruit te helpen. “Maar als je Positieve Gezondheid belangrijk vindt, moet je er ook iets mee doen”, klonk het tijdens de tweede bijeenkomst van het Leeratelier Positieve Gezondheid.