Samen Sterk voor het Haagse Kind
19 dec. 2024 | NieuwsWat een inzicht en inspiratie tijdens Samen Sterk voor het Haagse Kind! Tientallen jeugd-, huis- en kinderartsen lieten zich bijscholen over het opgroeiende kind, leefstijl en sociale invloeden.
Wat een inzicht en inspiratie tijdens Samen Sterk voor het Haagse Kind! Tientallen jeugd-, huis- en kinderartsen lieten zich bijscholen over het opgroeiende kind, leefstijl en sociale invloeden.
De toename van mentale gezondheidsklachten onder jongeren is verontrustend. Ze moeten veel uitdagingen het hoofd bieden, in een periode waarin hun hersenen nog in ontwikkeling zijn. Dit biedt echter ook kansen, vertelde hoogleraar Eveline Crone op 25 november tijdens het tiende Leeratelier Positieve Gezondheid. “Jongeren willen helpen en ergens aan bijdragen. Dan moeten we hen wel betrekken bij oplossingen en zelf actie laten ondernemen.”
Een volle zaal betrokken professionals, bestuurders, beleidsmakers en bewoners blikten terug én vooruit tijdens het symposium van Gezond en Gelukkig Den Haag: ‘Gelijke kansen op gezondheid: lessen & inspiratie uit Den Haag.’ Aanleding is het 5-jarig bestaan van de netwerkorganisatie en afronding van de Preventiecoalitie. Reos draagt bij aan richting en organisatie van deze brede beweging in Den Haag.
Het was een sprong in het diepe voor gemeenten in 2015 toen ze veel nieuwe taken en verantwoordelijkheden kregen op het gebied van zorg, werk en jeugdhulp. De gemeente Nieuwkoop schakelde Reos in om de eerste jaren van deze grote verandering te evalueren. ‘We wilden niet alleen terugkijken, maar vooral vooruit kijken’, zegt Martijn Roelands, manager maatschappelijke ontwikkeling van de gemeente Nieuwkoop.
Hoe zorg je dat mensen met verward gedrag in je gemeente niet tussen wal en schip vallen en zorg en welzijn beter gaan samenwerken? Dat was de centrale vraag bij een project afgelopen jaar in Katwijk, dat mogelijk werd gemaakt door ZonMw, de gemeente Katwijk, Zorg en Zekerheid met onafhankelijke projectleiding door Piet Overduin van Reos.
Waarom is het zo belangrijk dat je als diëtist, fysiotherapeut, logopedist, oefentherapeut of ergotherapeut met je beroepsgroep goed georganiseerd bent in je regio? Alleen dan zit je als beroepsgroep ook aan tafel om mee te praten over veranderingen, nieuwe structuren/regionale netwerken en financiering. Dat lukt niet als eenling.
In de grote Leidse wijk de Merenwijk, wordt hard gewerkt aan een sterk wijknetwerk vanuit de eerstelijns zorg. Afgelopen week kwamen 43 zorgprofessionals uit de Merenwijk samen om te brainstormen hoe die samenwerking concreet en praktisch te maken is. Dat leverde veel ideeën op van de aanwezigen: van huisarts, praktijkondersteuner en assistenten tot diëtist, fysiotherapeut en apothekers.
Regionale samenwerking is steeds belangrijker in de zorg. Elke regio is anders georganiseerd, heeft een andere dynamiek en andere behoeftes bij het organiseren en inrichten van de zorg. Nu en voor de toekomst. Daarom heeft Reos voor iedere regio een eigen regiocoördinator om het bouwen van zorgnetwerken te ondersteunen en de behoefte van professionals en samenwerkingspartners goed in beeld te hebben.
Jan Kamp (53) is deze week begonnen als strategisch adviseur bij Reos. Hij gaat zich in eerste instantie vooral bezig houden met organisatie & infrastructuur, strategische allianties en integrale ketenzorg.
Regionale professionals in de eerste lijn verbinden en opleiden tot zorgbestuurders voor de toekomst. In oktober start met dat doel de leergang Healthcare Potentials, een regionaal programma van Erasmus Centrum voor Zorgbestuur. Tijdens deze unieke leergang gaan deelnemers aan de slag met het ontwikkelen van hun persoonlijk leiderschap en het vinden van vernieuwende antwoorden op de steeds complexere vraagstukken waar de zorg voor staat.
In de afgelopen jaren zijn ketenzorgprogramma’s ontwikkeld om aan chronische patiënten in de thuissituatie de juiste – multidisciplinaire - zorg te bieden tegen lagere kosten. Deze programma’s hebben veel opgeleverd, maar nu is doorontwikkeling nodig om de toenemende vergrijzing en de problemen in de zorg het hoofd te bieden. Reos heeft gekeken of hierop een visie kan worden ontwikkeld. We gingen daarover in gesprek met professionals en betrokken literatuur met nieuwe inzichten daarbij. Dat leverde een verrassend gezamenlijk toekomstbeeld op met de nodige vragen en dilemma’s over hoe daar te komen. We gaan hierover in 2020 graag verder in gesprek met zorgprofessionals, zorgorganisaties, zorgnetwerken, zorgverzekeraars en gemeenten.
Op 20 november organiseerde Neuronet – een koepelorganisatie voor multidisciplinaire samenwerking rond neurologische aandoeningen - voor de vijfde keer het succesvolle, jaarlijkse symposium. Ruim 70 professionals lieten zich door neurowetenschapper Ben van Cranenburgh en gedragsbioloog Patrick van Veen inspireren over de wonderlijke werking van het brein. Reos hielp vijf jaar geleden bij de oprichting van Neuronet en we zijn razend nieuwsgierig hoe het nu gaat. We belden met twee van de oprichters: ergotherapeute Selma Humblet en gespecialiseerd verpleegkundige Leonore Lust-Brambach. Een ding is duidelijk: het netwerk is met de oprichters van het eerste uur nog steeds springlevend! Sterker nog: ze zouden niet meer zonder willen …
In de regio Zuid Holland-Noord werd begin november een kennisbijeenkomst georganiseerd over Welzijn op recept Leiden. Uit onderzoek blijkt dat 20-50 procent van de mensen die bij de huisarts komt een vraag heeft die geen medische oorzaak heeft. De huisarts kan dan met ‘Welzijn op recept’ doorverwijzen naar bijvoorbeeld een welzijnscoach binnen het Sociale Wijkteam.