Samen Sterk voor het Haagse Kind
19 dec. 2024 | NieuwsWat een inzicht en inspiratie tijdens Samen Sterk voor het Haagse Kind! Tientallen jeugd-, huis- en kinderartsen lieten zich bijscholen over het opgroeiende kind, leefstijl en sociale invloeden.
Wat een inzicht en inspiratie tijdens Samen Sterk voor het Haagse Kind! Tientallen jeugd-, huis- en kinderartsen lieten zich bijscholen over het opgroeiende kind, leefstijl en sociale invloeden.
De toename van mentale gezondheidsklachten onder jongeren is verontrustend. Ze moeten veel uitdagingen het hoofd bieden, in een periode waarin hun hersenen nog in ontwikkeling zijn. Dit biedt echter ook kansen, vertelde hoogleraar Eveline Crone op 25 november tijdens het tiende Leeratelier Positieve Gezondheid. “Jongeren willen helpen en ergens aan bijdragen. Dan moeten we hen wel betrekken bij oplossingen en zelf actie laten ondernemen.”
Een volle zaal betrokken professionals, bestuurders, beleidsmakers en bewoners blikten terug én vooruit tijdens het symposium van Gezond en Gelukkig Den Haag: ‘Gelijke kansen op gezondheid: lessen & inspiratie uit Den Haag.’ Aanleding is het 5-jarig bestaan van de netwerkorganisatie en afronding van de Preventiecoalitie. Reos draagt bij aan richting en organisatie van deze brede beweging in Den Haag.
In oktober organiseerde DA Rodenburg samen met professionals uit de eerstelijnszorg een Gezondheidsdag in Bergambacht. Eigenaar Wim Rodenburg vertelt waarom hij dit initiatief nam: “Wij verwijzen regelmatig klanten naar zorgprofessionals of naar de huisarts wanneer wij denken dat dat meer op zijn plek is. Daarom besloten we een dag te organiseren waar iedereen op een laagdrempelige manier persoonlijk advies krijgen op het gebied van gezondheid. En dat was een groot succes, met tientallen bezoekers en een gemiddelde waardering van een 8,7.”
Gezondheidsvraagstukken zijn vaak complex en er zijn altijd meerdere disciplines bij betrokken. De vraag ‘Wie voert de regie?’ houdt veel gemeenten en zorgprofessionals bezig. Er zijn overeenkomsten in de afstemming voor samenspel in muziek en gezondheidszorg. Vijf tips.
Het project Stevit krijgt € 298.000 subsidie van de Stimuleringsregeling eHealth Thuis (SET) van het ministerie van VWS. Daardoor wordt het voor 300 patiënten in de wijk Stevenshof in Leiden mogelijk om thuis hun gezondheid te meten. Reos verzorgde de aanvraag van deze subsidie in opdracht van huisartsenpraktijk Stevenshof, het LUMC, Rijncoepel en Zorg en Zekerheid en verzorgt ook de projectleiding van Stevit.
Toepassingen van eHealth - of: digitale zorg - zien we steeds meer verschijnen in de zorgpraktijk. Maar wil je daar ook echt de vruchten van plukken voor een betere zorg, dan vraagt de ontwikkeling en implementatie daarvan de nodige tijd en aandacht. Met deze special wil Reos je inzicht geven in wat er speelt, inspiratie delen vanuit de praktijk en je op weg helpen als je (verder) aan de slag wilt met eHealth.
Het Knooppunt Ketenzorg ondersteunt regionale samenwerkingsverbanden in Zuid-Holland Noord. In de zomer is de website vernieuwd en is de ZorgApp ZHN verder aangevuld. Onder andere de informatie over de ketenzorgprogramma’s astma en COPD, diabetes en hart- en vaatziekten is geactualiseerd. De informatie over de ketenzorgprogramma’s ouderen en ggz volgt in het najaar.
Paramedici in Midden-Holland bogen zich eind juni over de vraag of zij zich regionaal multidisciplinair willen organiseren. Een enthousiaste werkgroep is al ruim een jaar met de voorbereiding bezig, gedreven vanuit alle veranderingen in de zorg en de financiering daarvan. Een direct resultaat van de laatste bijeenkomst in juni – waarbij ongeveer 60 vakgenoten aanwezig waren - is dat zowel de fysiotherapeuten als de oefentherapeuten nu het initiatief hebben genomen zich eerst monodisciplinair te organiseren. Ondertussen is de werkgroep PPMH – ondersteund door Reos – bezig met een projectaanvraag om in 2020 verder te kunnen met de multidisciplinaire organisatie.
In juni publiceerde de Nederlandse Zorgautoriteit de Monitor Contractafspraken huisartsenzorg en multidisciplinaire zorg 2019. In de monitor wordt gekeken of de contractafspraken bijdragen aan de doelstellingen van bestuurlijk akkoord huisartsenzorg 2019-2022 en op welke punten nog extra inspanning nodig is.
In Zuid-Holland Noord zijn bestuurders van zorgorganisaties bezig concreet invulling te geven aan ‘De juiste zorg op de juiste plek’. Sinds april is een ‘regiobeeld’ beschikbaar, waarin alle data zijn verzameld over leefstijl, aandoeningen, zorgkosten en zorgaanbod. Op basis daarvan wordt nu overwogen een aanpak te ontwikkelen om reactieve spoedzorg voor kwetsbare ouderen te voorkomen – en daarmee onnodige verwijzingen en opnames. In dit artikel lees je meer over de conclusies van het regiobeeld en de aanpak voor kwetsbare ouderen.
Het snel kunnen uitwisselen van gegevens in de zorg is voor iedereen belangrijk, maar zeker voor kwetsbare ouderen die specifieke behandelwensen of behandelgrenzen hebben. Want hoe zijn medewerkers van de ambulance, de spoedeisende hulp en de huisartsenpost daarvan op de hoogte, zeker als iemand iets overkomt op straat of buiten openingstijden van de eigen huisartsenpraktijk? Deze vraag staat centraal in een van de projecten binnen het project Transmurale Overdracht Kwetsbare Ouderen (TOKO). Hierin wordt voor de regio Zuid-Holland Noord een belangrijke stap gezet met de introductie van het behandelwensgesprek door de huisarts en een training hierover voor huisartsen. Reos-adviseur Martine Jongboer geeft in dit artikel een toelichting.
De Achterstandsfondsen ondersteunen huisartsenpraktijken in achterstandswijken om de kwaliteit van huisartsenzorg te bevorderen. Zij financieren projecten op basis van knelpunten die in de huisartsenpraktijken in achterstandswijken worden ervaren. Sinds 1 januari 2019 is de systematiek voor het vaststellen van achterstand aangepast en zijn de postcodes herijkt. Dat betekent onder andere dat het aantal gemeenten in Nederland met achterstandspostcodes gestegen is van 42 (in 2012) naar 323. Ook voor het werkgebied van Reos zijn er veel veranderingen: huisartspraktijken in meer gemeenten, meer projectbudget en betrokkenheid van VGZ naast Zorg en Zekerheid. Wat dat betekent voor de organisatie van het Achterstandsfonds lees je in dit artikel.